Dug put od podnošenja zahteva za subvenciju za prvi stan za mame do isplate

Od trenutka od kako je Čačanka Jelena K. podnela zahtev za subvenciju za prvi stan, pa do momenta odobravanja subvencije - proteklo je tri meseca.
Dug put od podnošenja zahteva za subvenciju za prvi stan za mame do isplate
Foto: 021.rs

Na isplatu novca, na osnovu uredbe o kupovini nekretnine za mame koje su rodile decu ove godine, čekala je još puna dva meseca, izveštava N1.
 

Samo pukom srećom, kako kaže za portal N1, naletela je na dobrog prodavca stana, kojem se nije žurilo da proda nekretninu. 
 

"I prodavac stana u starogradnji i banka su mi izašli u susret i omogućili produžetak roka za isplatu kupoprodajne cene. Ne verujem da bi ijedan prodavac u novogradnji čekao kupca od maja do sada, kao što je to slučaj sa nama", kaže Jelena.
 
Dete je rodila krajem januara, a 29. marta potpisala je predugovor o kupoprodaji stana u Čačku.
 
Banka mi 9. maja, po predugovoru, odobrava stambeni kredit. Odmah sutradan podnosimo u Čačku zahtev za odobrenje subvencije. Oni zahtev šalju za Beograd tek krajem meseca“, započinje Jelena K. svoju priču za portal N1.
 
Početkom avgusta dobija rešenje od ministarstva za dopunu dokumentacije. Tražene papire, kaže, dostavlja u predviđenom roku.
 
"Ministarstvo rada 12. avgusta donosi pozitivno rešenje o odobravanju subvencije. Dolazim u Beograd da podigem rešenje kako ga ne bih čekala u opštini. Da bi mi isplatili subvenciju zahtevaju dokumentaciju da sa bankom imam potpisan ugovor o odobrenom kreditu. To im dostavljam. Zatim, trebalo je da se upiše predbeležba u katastar da sam upisana kao vlasnik – prodavac stana i na to pristaje bez isplate novca. Traže mi, takođe, da se upiše zabrana otuđenja stana u katastru. Tu je nastao neki problem u katastru – nije upisana zabrana, pa sam ponovo morala da podnosim taj zahtev za upis zabrane otuđenja. Za sve to uredno plaćam takse iako je pri najavi državnih subvencija rečeno da ćemo taksi biti oslobođeni", navodi Jelena.
 
U jednom trenutku nalazi se, kaže, u apsurdnoj situaciji.
 
"Meni ništa nije isplaćeno od subvencije, dinara prodavcu nisam dala, a vodim se kao vlasnik stana", kaže sagovornica N1.
 
Početkom oktobra, dodaje, zove Ministarstvo rada i dobija usmeni odgovor da je uredba promenjena i da se ta dokumentacija više ne traži unapred, već će se naknadno dostavljati. 
 
Tek kada je portal N1 kontaktirao Ministarstvo, subvencija je napokon isplaćena. 
  • Komšinica

    15.10.2022 23:16
    mame
    a deci i mamama od pre 3-4 godine ne treba krov nad glavom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.