LSV najavila inicijativu za ukidanje odluke o podizanju spomenika "nevinim žrtvama" na Limanu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će tokom januara podneti zvaničnu inicijativu kojom će zatražiti povlačenje skupštinske odluke o podizanju spomenika takozvanim nevinim žrtvama 1944/45.
LSV najavila inicijativu za ukidanje odluke o podizanju spomenika "nevinim žrtvama" na Limanu
Foto: 021.rs

Gradska vlast, iako više nema ugovor sa izvođačem o podizanju ovog spomenika, najavljuje pronalaženje novog izvođača, te ne odustaje od spomenika.

LSV danas podseća da je "prvih dana januara 1942. godine započela Racija u mestima južne Bačke, u kojoj su Hortijevi fašisti ubili 3.809 naših sugrađana srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti".

"Fašizam je tih dana u crno zavio mnoge porodice južne Bačke. Nažalost, i 81. godinu posle krvavih januarskih dana, mnogi relativizuju ove događaje, a u toku je sramotna rehabilitacija ratnog zločinca Mikloša Hortija. U mađarskom parlamentu je krajem avgusta prošle godine postavljena Hortijeva bista, a država Srbija je ovaj sraman čin prećutala. U isto vreme, u Novom Sadu je postavljan postament na spomenik žrtvama poratnog perioda, među kojima su i imena nekoliko zločinaca i fašista iz Hortijeve uprave u Novom Sadu", poručuju u Ligi.
 
U četvrtak je Antifašistički front 23. oktobar saopštio da je identifikovao još devetoro ratnih zločinaca na spisku spornog spomenika na Limanu.
 
Od partija opozicije, do sada su predstavnici Demokratske stranke, "Zajedno", Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Narodna stranka zatražili povlačenje odluke o podizanju spomenika.
  • Ja

    08.01.2023 01:21
    Resenje je da na spomeniku ne bude imena. Ako se stavi jedno ime zločinca na spomenik, pljuje se na sve nevine.
  • Vasan

    06.01.2023 22:20
    Ako ce ova inicijativa imati ikakvog efekta (cisto sumnjam) podrzavam od strane ove clanice komunalne ekipice, mi gradjani zahtevamo i inicijativu za momentalni prekid devastacije Sodrosa, Kamenicke Ade i Dunavca i prekid svih radova zapocetih nedavno na tom potezu.
  • Dacha

    06.01.2023 14:57
    Pogrešno.
    Ideja je jednostavno pogrešno izvedena. Pogrešno mesto, pogrešan način, diskutabilna imena. U redu je da stoji neki simbol koji će podsećati da su nevini stradali i na drugoj strani. Ali zašto imena? Imena za koja se čulo uglavnom su bili fašisti. Stradali su većinom anonimni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti