Sećate li se lomače na Klisi? Eko straža pita da li ćemo se gušiti od paljenih guma i ove godine

"Pozivamo građane da Badnje veče proslave bez spaljivanja guma prilikom loženja badnjaka", poručuje danas Eko straža.
Sećate li se lomače na Klisi? Eko straža pita da li ćemo se gušiti od paljenih guma i ove godine
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs pisao prošle godine, na Klisi je organizovano masovno paljenje otpadnih guma na otvorenom u vidu lomače, što je navelo mnoge da prijave ovaj slučaj inspekciji. Gume su se nalazile u unutrašnjosti lomače.

Iako je novosadska inspekcija kasnije saopštila da je protiv počinilaca, nekoliko zatečenih osoba, podneta prekršajna prijava, to nije sprečilo masovno paljenje guma.

"Ovaj poziv upućujemo jer smo prošle godine imali priliku da vidimo da se na Klisi za Badnje veče lože otpadne gume prilikom paljenja badnjaka. Spaljivanje otpadnih guma na otvorenom u nekontrolisanim uslovima predstavlja ogromnu opasnost po zdravlje stanovništva i značajno narušava već veoma narušen kvalitet novosadskog vazduha. Glavni uzrok prošlogodišnjeg paljenja guma na Klisi je bilo neadekvatno postupanje nadležnih, pre svega komunalne policije i komunalne inspekcije. Iako su građani blagovremeno prijavili da lomača na Klisi sadrži u svom središnjem delu poređane gume, institucije su zakazale, a užasavajući snimak zapaljene lomače čije gorenje na prvi pogled liči na eksploziju, obišao je društvene mreže, veoma uznemirio građane koji su tu noć udisali toksične materije, koje su već prekomerno zagađen novosadski vazduh dodatno zagadile", saopštava Eko straža.
 
Ova organizacija je prošle godine imala i okupljanje ispred zgrade Gradske uprave za inspekcijske poslove, tražeći odgovornost. Ove godine su telefonom imali razgovor sa v.d. načelnikom Gradske uprave za inspekcijske poslove Miroslavom Laketićem.
 
"V. d. načelnika nam je saopštio da su mesne zajednice obaveštene da gume ne smeju da se lože, da su preduzete preventivne mere, da su pripadnici komunalne policije obišli lokacije na kojima se tradicionalno pali badnjak. Na ovo smo odgovorili da ćemo motriti vrlo pažljivo dalji razvoj situacije. Dobra vest je da na fotografiji klisanske lomače koja je juče postavljena na društvenoj mreži Fejsbuk, nisu vidljive gume", navode u ovoj organizaciji.
 
Otpadne gume su Zakonom o upravljanju otpadom svrstane u otpad kojim se upravlja na poseban propisan način i kojim može da upravlja samo lice koje za to ima dozvolu nadležnog organa. 
 
"Spaljivanjem guma na otvorenom se oslobađaju ogromne količine mnogobrojnih i veoma toksičnih jedinjenja, od kojih mnoga imaju kancerogeno, teratogeno dejstvo i mutageno dejstvo. To znači da mogu da izazovu rak, oštećenje ploda i promene na genetskom materijalu ljudi. Na listi ovih jedinjenja osim standardnih PM čestica, zbog čijih povišenih koncentracija Novi Sad je zvanično i svrstan u grad sa prekomerno zagađenim vazduhom u 2021. godini, nalazi se čitav dijapazon veoma opasnih jedinjenja među kojima su najopasnije isparljive organske materije, policiklični aromatični ugljovodonici, dioksini, furani, hlorovodonik, benzen, polihlorovani bifenili i metali poput kadmijuma, nikla, cinka, žive, hroma i vanadijuma", poručuje Eko straža.
 
Pozivaju građane da svaki slučaj spaljivanja guma prijave komunalnoj miliciji i redovnoj policiji.
 
"Insistirajte da vam kažu pod kojim brojem je zaveden slučaj, tražite ime i prezime dežurnog sa kojim razgovarate i budite uporni u slučaju da se niko ne javi ili da se sa druge strane slušalice nađe neprijatan dispečer. Ukoliko je do spaljivanja guma već došlo, u tom slučaju pozovite i vatrogasce. Dok vatra ne bude ugašena, sklonite se od direktnog naleta", zaključak je saopštenja Eko straže.
  • Vojvodjanin Jugoslov

    10.01.2023 06:44
    Lazna vera
    Vuk I Dositej su ovo osudjivali
    Poroguglajye mali I fanasnjeg Milosa Bogdanovica
  • Ogledalce

    08.01.2023 13:31
    @Bojan
    Možda je i tvoja trebala da se skine sa teških droga pre nego što je stvorila umesto abortirala budalu kojoj je normalno da se ljudima šalje pozdrav "iz područja" u kojem se već nalaze. Pozdrav iz Novog Sada.
  • Bojan

    07.01.2023 09:04
    @Ogledalce

    Pa odakle će ih pozdravljati kad je u Vojvodini? Možda bi keva trebala da ti je manje pušila i pila u trudnići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti