Poverenica o napadu na "Crni ovan": Važno reagovati na fašizam jer takve pojave neće same nestati

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oštro je osudila napad neofašista u novosadskom lokalu "Crni ovan".
Janković je naglasila da je važno reagovati zato što rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ako ih ignorišemo i negiramo.
"Napad ekstremističkih grupa uz upotrebu fašističkih simbola zabrinjava jer svaki pojavni oblik jedne od najopasnijih ideologija ukazuje na nepoznavanje istinskih stradanja do kojih je fašizam doveo", navela je Janković i ocenila da je odgovornost na svima.
Prema njenim rečima, borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost.
 
Poverenica ukazuje i da nedavni događaj u Sarajevu, kada je napadnuta grupa roditelja i dece iz Srbije, zaslužuje svaku osudu. Dodaje da se nijedno etnički motivisano nasilje ne sme tolerisati.
 
Prema njenim rečima i taj događaj, takođe, pokazuje da se najvažnija borba protiv raspirivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti mora voditi još u školskim klupama.
 
"Obrazovanje i edukativni sadržaji prilagođeni mladima, moraju biti polazište i ključni odgovor narastajućem ekstremizmu. S druge strane, na nadležnim institucijama je da adekvatno reaguju i ukazuju na potencijalne opasnosti ponašanja kojima se podstiče mržnja prema drugome i drugačijem", navela je poverenica.
  • Lidija

    17.01.2023 14:25
    Crni ovan
    U autokratskoj,nacoškoj državi,praktično fašizmu,fašisti će kazniti fašiste?????

    Jadnost!


    Ne mogu ni da pretpostavim kada će doći i kako kraj ovoj vlasti!
  • ex chapman

    17.01.2023 08:13
    nidje veze
    a kakve veze ima zastita ravnopravnosti sa teskim nasiljem pocinjenim od strane fasista? pitam za jednog prijatelja koji planira da da se bavi slicnim poslom :D
  • Milašin

    16.01.2023 15:03
    Ova se povremeno oglasi,samo da javi da je živa ,čuš povjerenica,čuš posao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti