Da li je napad na "Crni ovan" samo "nasilničko ponašanje"?

Trojica mladića uhapšena su zbog napada na "Crni ovan". Napad je okarakterisan kao nasilničko ponašanje, a tužilaštvo je zatražilo zabranu prilaska lokalu i oštećenima.
Da li je napad na "Crni ovan" samo "nasilničko ponašanje"?
Foto: 021.rs

Kako se vidi na snimku, maskirani dvadesetogodišnjaci sa sobom su nosili boksere, palice, navodno i mačetu, pokušavajući da upadnu u lokal u kojem se nalazilo desetak osoba. Prema rečima svedoka, oni su bili obučeni u crno i na odeći su imali neofašistička obeležja.

Ovo nije prvi put da se "Crni ovan" nalazi na udaru neofašista, te je u kratkom periodu zabeleženo nekoliko napada na sam lokal i na osoblje. 

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo bilo samo nasilničko ponašanje, kako je to okarakterisalo tužilaštvo ili je u pitanju nešto više od toga. 
 
Vlasnik lokala Bojan Šovljanski se nakon tvita Gorana Davidovića, bivšeg vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, susreo i sa pretnjama. Kako je rekao za 021.rs, ne oseća se bezbedno, a potrebno je da se napad okvalifikuje kao zločin iz mržnje, jer je, smatra, to i bio.
 
Šovljanski je nakon napadao istakao da su napadači na odeći imali i obeležja "Zentrope", koju politikološkinja i ekspertkinja za bezbednost, terorizam i huliganizam Marija Đorić, opisuje kao ekstremno desničarsku organizaciju.
 
Ona za Euronews Srbija navodi da je reč o organizaciji koja je ponikla iz okrilja Narodnog srpskog fronta, organizacije koja je sestrinska sa Nacionalnim strojem, koji je kao neonacistička organizacija odlukom Ustavnog suda zabranjena 2011. godine.
 
"Ukoliko se utvrdi da je u osnovi izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti onda ovo neće biti samo delo nasilničkog ponašanja. Ovo je u najmanju ruku nasilničko ponašanje, ali bitan je motiv i ukoliko se utvrdi da je ovo nasilje motivisano mržnjom, a možemo pretpostaviti da jeste, onda zaista ima osnova da se to okvalifikuje kao raspirivanje nacionalne, verske mržnje i netrpeljivosti", objašnjava ona.
 
Đorić za Euronews Srbija podseća i da je u Srbiji donet zakon o zabrani i popularizaciji nacističkih, neofašističkih simbola 2009. godine. Međutim, u nekim zemljama za nošenje takvih simbola, kao što je slučaj u Nemačkoj, ide se u zatvor i do tri godine. Naglašava da možemo očekivati dalji rast ekstremne desnice, jer im pogoduje vreme kriza u kome sada živimo.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reagovala je povodom napada na "Crni ovan", navodeći da napad ekstremističkih grupa uz upotrebu fašističkih simbola zabrinjava jer svaki pojavni oblik jedne od najopasnijih ideologija ukazuje na nepoznavanje istinskih stradanja do kojih je fašizam doveo.
 
U reakcijama na napad, koji je osudio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pojedine stranke su ukazale upravo na to da je ovakav incident motivisan mržnjom i da tako treba da bude okvalifikovan.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine je navela da je neophodno da se neselektivno sprovodi Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja. Dodaju da država i policija moraju da prestanu sa neozbiljnim shvatanjem ovog narastajućeg zla i relativizacijom fašističkih ideja u društvu. 
 
I za Akciju progresivne Vojvodine napad je bio "očigledno politički motivisan". Osim toga, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine zahteva da napadači budu optuženi za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne za nasilničko ponašanje.
 
"Potpuno je jasno da je reč o napadu neofašista, koji su na sebi imali i jasno istaknuta obeležja, poput kukastog krsta, zastave američke konfederacije i fašističke zajednice 'Zentropa'. Potpuno je jasno da je motiv napada na 'Crni ovan' činjenica da je reč o klubu u kojem se okupljaju antifašisti", navele su organizacije.
  • Nimbus

    18.01.2023 15:39
    Pa neka i bude "samo" nasilnicko ponasanje. Sto je napisao @Krivičar, kazna je 6 mesecei do 5 godina. Zaci 6 meseci minimum, uz sve olaksavajuce okolnosti. Ali tih okolnosti ovde nema. Oni su nosili fasisticka i nacisticka obelezja. Dosli su sa namerom da pocine krivicno delo. Nosili su hladna oruzja. Nije im prvi put da ovo isto urade. Iako nisam pravnik, meni deluje da ima svih preduslova da dobiju maksimalnu kaznu.
    Neka bude 3-4 godine. Ali meni i svima nama koji nismo slepi, deluje da nece ni dana provesti u zatvoru. Mozda par godina uslovno i to je sve, ako ih i osude. Mozda bude neko remecenje javnog reda i mira, i to samo zato sto se digla prasina.
    A ako budu neki protesti protiv mlake ili nikakve presude, vlast ce da izadje sa izjavom kako je sudstvo nezavisno i kako neki zgubidani hoce da vrse pritisak na pravosudje.
  • DM

    18.01.2023 14:52
    Jedan fasista u antifasistickoj drzavi postavlja pitanje u kafani "gde je srpska zastava?". Isticanje drzavnih obelezja na mestima koja za to nisu namenjena je zakonom zabranjeno, nije dovoljno sto propagirate fasizam vec pored toga ne postujete ni svoju drzavu, zakone a bome ni ustav. Iz koje rupe su izmilili ovi balvani? .Zivite u drzavi u kojoj su fasisti pobili na hiljade, vasi pradedovi su se borili protiv istih a vi velicate fasizam? Imate li vi gram sivih celija u toj svojoj glavi?
  • Penzos

    18.01.2023 14:52
    ???
    Ponovo pitam gde su njima bili dede od 41-45 a gde ocevi 99? Nisam rodjeni novosadjan ali ovo niko od nas nije zasluzio , makar bio iz neke vuko.ebine ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti