Antifašistički front "23. oktobar" poziva Novosađane na obeležavanje godišnjice Racije

Antifašistički front "23. oktobar" pozvao je građane da se u što većem broju okupe na obeležavanju godišnjice Racije danas, 22. januara u 19 časova.
Antifašistički front "23. oktobar" poziva Novosađane na obeležavanje godišnjice Racije
Foto: 021.rs

Lokacija je kod spomenika Porodica na keju, gde će biti odata počast žrtvama fašističke racije i položeni venci.  

"Iako ovo činimo svake godine, obično dan ranije u odnosu na popove i političare, ovog puta smatramo da je posebno važno da se zajedno, u što većem broju, prisetimo žrtava fašističkog terora i pošaljemo jasnu i glasnu poruku da zlo koje je naše sugrađane tako surovo pobilo pre 81 godine ne sme dobiti šansu da opet zavlada i da smo tu da ga sprečimo", poručuje Antifašistički front "23. oktobar".

Aktivisti su na obeležavanju 80 godina od Racije prošle godine poručili da neće dozvoliti podizanje spomenika takozvanim nevinim žrtvama 1944/45. na Limanu, što je posao za koji će Grad Novi Sad uskoro tražiti novog izvođača radova, ne odustajući od ove zamisli.
 
Spomenik je naišao na javnu osudu velikog dela javnosti, gradska vlast je dobila i peticije protiv istog, podnete su i inicijative da se ukine odluka o podizanju, a izvođači radova nedavno su raskinuli ugovor sa Gradom i odustali od svog dela posla.
 
Sporno u vezi sa ovim spomenikom su upravo "nevine žrtve", budući da se na spisku onih kojima se načelno podiže spomenik nalazi niz onih koje istorija prepoznaje upravo kao odgovorne za Raciju. To veliki deo javnosti tretira kao rehabilizaciju zločinaca, dok vlast tvrdi da to nije namera.
 
S druge strane, Grad Novi Sad Novi Sad ni posle više od decenije nije podigao spomenik mađarskom poslaniku i novinaru Endreu Bajči-Žilinskom koji je zaslužan za otkrivanje razmere zločina fašista tokom Racije 1942. godine.
  • Tanko

    22.01.2023 19:19
    @Janko
    A što da se registruju? Da bi im režimski psići napadali prostorije i progonili članove navedene u APR?
  • Janko

    18.01.2023 20:42
    Udruženje koje zvanično nigde ne postoji poziva građane. Svašta.
  • Petar Doroslovacki

    18.01.2023 13:50
    3N
    Jedino niko nikad nije obisao logore srba u backoj.Sramota !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti