Novi Sad čitavu deceniju nije našao vremena da podigne spomenik Endreu Bajči-Žilinskom

Novi Sad ni posle više od decenije nije podigao spomenik mađarskom poslaniku i novinaru Endreu Bajči-Žilinskom koji je zaslužan za otkrivanje razmere zločina fašista tokom Racije 1942. godine.
Spomenik bi trebalo da se nalazi kod glavnog ulaza na Štrand, gde su fašisti bacali tela ubijenih Novosađana pod led Dunava. 
 
U Gradskoj kući za 021.rs kažu da spomenik nije podignut jer odluka nikada nije stigla dalje od Saveta za kulturu. 
Kako navode, Savet za kulturu je 7. decembra 2011. godine prihvatio inicijativu Istorijskog arhiva Grada za podizanje spomenika. Međutim, u poslednjih deset godina nijedan od sastava Saveta za kulturu nikada Skupštini grada nije dostavio predlog odluke o podizanju spomenika.
 
"Shodno članu 7. Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritorijie, Savet za kulturu razmatra inicijative za podizanje spomenika. U postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, Savet pribavlja stručna mišljenja JP 'Urbanizam' i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, radi utvrđivanja lokacije za podizanje spomenika i uslova za njeno uređenje. Nakon toga, Savet utvrđuje predlog odluke o podizanju spomenika i upućuje ga Skupštini. Uvidom u Službeni list utvrđeno je da Skupština Grada Novog Sada nije donela Odluku o podizanju spomenika spomenika Endreu Bajči-Žilinskom", navode u Gradskoj kući.   
Gradski urbanisti su upoznati sa tim da odluka o podizanju spomenika mađarskom političaru nikada nije doneta, jer je u nacrtu regulacionog plana Štranda navedeno da je odluka doneta 2012. godine, a opisuje se i prostor na kom bi spomenik trebalo da bude postavljen.
 
"Prema Odluci Skupštine Grada Novog Sada iz 2012. godine, u blizini glavnog ulaza na Štrand, sa desne strane, trebalo je da se podigne spomenik Endre Bajči Žilinskom koji do danas nije podignut", navode urbanisti.
 
Mada obeležje posvećeno Bajči-Žilinskom nije jedino koje čeka da se postavi, jer je bilo raznih inicijativa proteklih decenija za spomenike, zanimljivo je da se u poslednjih 11 godina radilo na postavljanju drugih obeležja koja su u vezi sa Racijom 1942. ili žrtvama iz perioda Drugog svetskog rata. 
 
Tako je nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast, levo od ulaza na Štrandu, 2013. osvanulo obeležje posvećeno žrtvama Racije. Pet godina kasnije je doneta odluka o spomeniku "nevinim žrtvama 1944/45.", što je naišlo na osudu dela javnosti, jer se u inicijativi za podizanje spomenika navodi i spisak ubijenih u tom periodu, a među kojima su i ratni zločinci iz redova nacista, fašista, ustaša, te drugih saradnika okupatora. 
 
Osim toga, Novi Sad je prošle godine pokrenuo i postupak da se uz Most slobode podigne memorijalni kompleks sa muzejom koji će biti posvećen Raciji, a do sada je urađen arhitektonski konkurs. 
Endre Kalman Bajči-Žilinski je bio protivnik fašizma i pre rata, a kao poslanik u mađarskom parlamentu je pokrenuo pitanje odgovornosti za zločin u Južnoj Bačkoj januara 1942. godine. U "Slobodnoj reči", čiji je bio urednik, pisao je o ovom zločinu, koji je osudio. Zahvaljujući njegovom radu saznaće se za razmere zločina, a sve ovo će pomoći i kasnije - u hvatanju, suđenju i kažnjavanju ratnih zločinaca.
 
Bajči-Žilinskog je 1944. godine uhapsio Gestapo. Iako je mađarska vlada tražila njegovo oslobađanje, nakon čega je bio pušten, Bajči-Žilinski je ponovo uhapšen u novembru, a 24. decembra je pogubljen vešanjem u zatvoru Šopronkohidi.
 
U Novom Sadu jedna ulica već decenijama nosi ime Bajči-Žilinskog. 
  • pajo patak

    17.01.2023 16:23
    više nego cinično pitanje:
    Da li Срђан Алексић ima spomenik u требињу ?
  • Jovan Aćimović

    17.01.2023 12:37
    ...
    Nije stigao na red od Uzeira Hadžibejlija i Tarasa Ševčenka, istorijske aktere koji su nad ovim gradom ostavili neizbrisiv trag.
  • Rotkvarija

    17.01.2023 12:36
    Novi Sad
    Nema ulicu Milunke Savić?!?!
    Uništavanje istorije u toku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti