FOTO, VIDEO: Seku se stabla na Limanu IV, trulež ugrožava dve topole

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" će kod okretnice na Limanu IV poseći dve topole, a četiri potkresati nakon nalaza Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.
FOTO, VIDEO: Seku se stabla na Limanu IV, trulež ugrožava dve topole
Foto: 021.rs

Saopštenje o seči topola u Ive Andrića izdao je Institut, dok su za 021.rs u "Zelenilu" potvrdili da je pregled stabala urađen po njihovom uputu.

Kako kažu u "Zelenilu", njihovi inženjeri su redovnim obilaskom stabala topole u Ive Andrića, kod prostora za istrčavanje pasa, nedaleko od okretnice, uvideli da stabla izgledaju bolesno, nakon čega je zatražen i stručan pregled.

"Nakon što smo obavestili naš nadzorni organ iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije, oni su poslali zahtev Institutu da se obavi pregled stabala na ovoj lokaciji. Ovo je redovna procedura i tako se radi pre seča, kada nije očigledno da stabla treba ukloniti zbog opasnosti po prolaznike, sušenja i slično. Pošto su obavili pregled, o rezultatima su obavestiti nadzor i nas, tako da će naši radnici danas ili nekog od narednih dana, kada vremenske prilike dozvole, obaviti seču i potkresivanje", navedeno je za 021.rs u Zelenilu.
 
 
Iz Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu su saopštili da su koristeći aparat rezistogram utvrdili da trulež i truležne gljive ugrožavaju dve topole na Limanu IV i da treba da se poseku.
 
Oni su tako naveli da su nepogodni klimatski uslovi, odmakla starost stabala, kao i negativan uticaj saobraćajnih gasova uticali na slabljenje biloškog zdravlja i potencijala pregledanih topola i pojavu truleži. 
 
"Kako je reč o starim krošnjama, u čijoj se neposednoj blizini nalaze šetne staze, parkinzi i prostor za istrčavanje pasa, da bi se izbegla mogućnost lomljenja grana, na četiri stabla grane treba orezati, kako bi se smanjila mogućnost njihovog pada i ugrožavanje bezbednosti građana. A zbog velikog obima truleži, i drugih pokazatelja slabljenja, koja mogu uticati na stabilnost, dva stabla treba ukloniti. Preporučujemo JKP 'Gradsko zelenilo' da zbog opasnosti po građane i imovinu, izvrši orezivanje četiri i uklanjanje dve topole, kao i da se dva stara stabla, koja zbog bezbednosti građana moraju biti uklonjena, zamene sa šest novih sadnica bele topole", navode u Institutu.
 
Ovo znači da će se poseći stabla kojih ima malo u ovom delu gradu, u kom je počela i izgradnja stambenog kompleksa kompanije "Galens".
  • Novosađanin

    24.01.2023 20:25
    Sam stručnjak
    Svi ti takozvani stručnjaci su sns kadar sa megadensa univerziteta koji su od malena naučili samo da seku drveće
  • Filip

    24.01.2023 17:42
    Poseći će dve topole?! Bilo im je potrebno bar 100 godina da izrastu. Verovatno nisu bile bolesne nego su ih sekli iz obesti, možda i koristi. Topola je zdrava, čvrsta, vrlo cenjena u gradjevinarstvu i industriji.
  • ns

    24.01.2023 16:02
    Seca stabala topole je normalna procedura svuda. Sece se zbog bolesti i mogucnosti pucanja grana. Sve sami strucnjaci u komentarima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.