Novosadski pedijatri u problemu, pulmolozi opterećeni: Kako do uputa za pregled bolesnog deteta?

Novosadski pedijatri u problemu su sa raspoloživim terminima kod dečijih pulmologa u Dečijoj bolnici, a roditelji bolesne dece neretko ne mogu da dođu do uputa potrebnog za pregled.
Novosadski pedijatri u problemu, pulmolozi opterećeni: Kako do uputa za pregled bolesnog deteta?
Foto: Pixabay

Majka deteta koja se obratila redakciji 021.rs kaže da uzaludno pokušava da dobije termin za pregled u Dečijoj bolnici, te da je detetu stanje takvo da ne može dugo da čeka termin kod pulmologa.

"Naš pedijatar kaže da nema termina kod pulmologa, da traži u sistemu i ne vidi nijedan slobodan termin i da zato ne može da nam izda uput. To znači čekanje na termin barem dve do tri nedelje, ako ne i duže. Naterana sam da se okrećem privatnoj praksi i tamo tražim pulmologa jer nemam drugo rešenje, ne nailazim na razumevanje", navodi ova Novosađanka.

Njeno iskustvo navelo nas je da istražimo - kako izgleda procedura zakazivanja pregleda kod dečijeg pulmologa i gde je tačno problem?
 
Kako za 021.rs navodi načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Vesna Vuleković, procedura nalaže da pedijatar, odnosno izabrani lekar, koristeći program IZIS, pronađe slobodan termin i izda uput sa datumom i vremenom pregleda za pacijenta, odnosno dete.
 
Na pitanje 021.rs da li postoji problem sa slobodnim terminima kod pulmologa, dr Vuleković kaže da postoji, zbog čega su pedijatri u situaciji da ne mogu da izdaju uput.
 
Da li to znači da Dečija bolnica nema dovoljno dečijih pulmologa? Prema rečima upravnice Klinike za pedijatriju u Dečijoj bolnici, pedijatra-pulmologa prof. dr Gordane Vilotijević Dautović, u pulmološkoj ambulanti ove ustanove radi petoro pedijatara-pulmologa i jedan lekar koji je na užoj specijalizaciji iz pulmologije. Ambulanta radi svaki dan, radnim danom, a svi pulmolozi redovno imaju jedan redovan ambulantni dan nedeljno.
 
"Već par godina unazad je ubačen i drugi ambulantni dan, kako bi se pregledali svi pacijenti kojima je potreban pregled. Pored unapred zakazanih hroničnih pacijenata (15-20 dnevno), svaki dan se u pulmološkoj ambulanti otvaraju i novi termini, za pregled dece upućene od strane pedijatra, deca iz neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu, kojima je potrebno postaviti dijagnozu u prvih mesec dana, kontrole nakon hospitalizacije (8-10 pregleda). Ambulanta je opterećena jednim delom i zbog toga što se upućuju pacijenti koji mogu biti zbrinuti od strane pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštitii, za koje ne postoji indikacija za pregled pedijatra pulmologa", kaže dr Vilotijević Dautović.
 
Deca se u Dečijoj bolnici leče i u Službi za plućne bolesti, u kojoj ima i teško bolesne dece, sa teškim upalama pluća, dodaje dr Vilotijević Dautović. Tada su često potrebne i hirurške intervencije. 
 
"Pedijatri-pulmolozi u Dnevnim bolnicama obavljaju i konsultativne preglede u jedinicama intenzivne nege i terapije, kao i na drugim Odeljenjima u celom Institutu, rade u dežurstvima obavljaju neonatalni skrining na cističnu fibrozu, bronhoskopije, za koje su i pripravni sedam dana nedeljno/365 dana u godini, dolaze u bilo koje doba dana i noći, najčešće radi vađenja stranog tela iz pluća dece. Tri lekara su i nastavnici ili saradnici na Medicinskom fakultetu, učestvuju u nastavi i edukaciji studenata", kaže upravnica pedijatrije u Dečijoj bolnici i dodaje da sva deca sa akutnim respiratornim bolestima koja su upućena na Institut budu pregledana i kompletno zbrinuta u urgentnoj-prijemnoj ambulanti Klinike za pedijatriju Instituta. 
 
Da li to znači da ne postoji šansa da ostanete bez termina, odnosno da možete da tražite prijem i bez uputa sa datumom? Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u domu zdravlja dr Vesna Vuleković navodi za 021.rs da u okviru IZIS-a postoje četiri vrste uputa: uput sa terminom, uput bez termina, prioritetni uput i kontrolni uput.
 
Uputi sa terminom se, kaže, daju radi konsultativnog pregleda, kada izabrani pedijatar želi konsultaciju kolega supspecijalista radi dopunske dijagnostike ili daljeg lečenja deteta. Daje se i na zahtev pacijenta kada on želi drugo mišljenje.
 
"Uput bez termina daje se najčešće kada prođe šest meseci od zakazane kontrole koju traži lekar supspecijalista, u ovom slučaju pulmolog. Daje se i u slučaju kada je potrebno produžiti lek za koji RFZO traži da je preporučen od strane lekara sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Ovaj uput traje mesec dana, tj. po izdavanju uputa, pulmolog treba da nađe termin za pregled u roku od najduže mesec dana od dana izdavanja uputa", objašnjava dr Vuleković.
 
Prioritetni uputi se izdaju kada je potrebno odmah pregledati dete kako bi se ustanovilo koliko je teška klinička slika, a treba postaviti i dijagnozu i dati terapiju. Inače, naglašava dr Vuleković, prioritetni uputi se ne daju za pulmologa, već za prijemnu ambulantu dečije bolnice i takav uput "važi" 24 sata.
 
Kontrolne upute najčešće izdaju pulmolozi.
Sva deca koja sa akutnim respiratornim bolestima budu upućena u Dečiju bolnicu zbrinjavaju se u urgentno-prijemnoj ambulanti Klinike za pedijatriju, kaže upravnica ove klinike prof. dr Gordana Vilotijević Dautović.
 
"Ukoliko je potrebno, deca se hospitalizuju i dalje leče od strane pulmologa, a ako se lečenje može nastaviti ambulantno, uz kontrolu pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, propiše se terapija, savetuje dalje praćenje od strane pedijatra. Ukoliko postoji potreba za kontrolu kod pulmologa, izda se interni uput za pregled pulmologa, obavi se pregled. Deca koja boluju od teških hroničnih respiratornih bolesti koja su u akutnom pogoršanju najčešće direktno kontaktiraju lekare ili Službu za plućne bolesti, nakon čega se zbrinu odmah, van zakazanih termina", pojašnjava proceduru i praksu dr Vilotijević Dautović.
 
U praksi je poznato da pojedini lekari pacijentima izdaju upute bez termina kad nisu u mogućnosti da pronađu termin. Tada pacijenti sa takvim uputom dolaze u ustanovu i dobijaju termin koji se odredi na licu mesta, iako to nije zvanična praksa i poenta IZIS-a.
  • Platiša

    25.01.2023 19:40
    Zdravstveni doprinos
    @ MM
    Kolika li je Vaša plata ako 120000din od svake plate ide na penziono/socijalno/zdravstveno.?!!
    Sa takvom platom ne bi trebalo da vam bude problem privatna klinika,
    ili ste malo preterali sa nulama?!
  • Nada

    25.01.2023 07:38
    Ko može...
    A da roditelji pokušaju da odu kod pulmologa iz bolnice u terminu kada radi u nekoj privatnoj ordinaciji?
    To je taj apsurd!
    Dete nam ležalo u dečijoj bolnici a kontrola pulmologa, iz te iste bolnice, odrađena u privatnoj ordinaciji.
    Jer im se može. Šta ih briga.
  • Novosadjanka

    25.01.2023 07:31
    Onaj ko je nekada ziveo ili momentalno zivi u inostranstvu, dobro zna kako to funkcionise. Sve se obavlja kod privatnika, na drzavnog lekara ceka se mesecima, za operacije koje nisu hitne, ceka se i po dve, tri godine. Tako da, nije to samo u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti