Novosađanka Alena Stupar dobitnica stipendije za najtalentovanije mlade naučnice

Novosađanka Alena Stupar jedna je od tri ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru svetskog programa "Za žene u nauci".

Stipendije su dobile i Jovana Despotović i Tijana Milićević. One su na ceremoniji održanoj u Vladi Srbije nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

Stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.
Alena Stupar je naučna saradnica na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
Osnovne akademske, master i doktorske studije je završila na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo.
 
Tokom doktorskih studija, Alena je bila stipendista dve međunarodne stipendije za usavršavanje i izradu doktorske disertacije, Višegradskog fonda, na Univerzitetu u Nitri u Slovačkoj i stipendijskog programa Erasmus Mundus na Univerzitetu u Bolonji.
 
Prilikom studijskih boravaka, uspostavljena je naučna saradnja, koja je rezultitrala zajedničkim publikacijama, a dobijeni rezultati su uključeni u doktorsku disertaciju. Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih "zelenih" rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Program nacionalnih stipendija "Za žene u nauci" namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

  • Docent

    25.01.2023 06:43
    Ovakve nagrade su degradirajuće za naučnice. Impliciraju da im je potrebna zasebna kategorija kako bi se istakle. Takođe, degradiraju žene koje su bile savršeno uspešne i priznate u našoj nauci i pre ovakvih afirmativnih kategorija, a kojih je mnogo. Nagrade treba da su za nauku, a ne za muškarce i žene. Alena, koju i lično poznajem, siguran sam, ne bi imala nikakvih problema da se istakne ni u opštoj konkurenciji.
    Ne razumite me pogrešno - ne kažem da ne postoje na Univerzitetu mnogi faktori koji omalovažavaju žene i čine njihov put težim. Postoje i drago mi je da su u toku inicijative koje imaju za cilj da te poražavajuće faktore uklone. Samo smatram da ovo nije deo (dobrog) rešenja.
  • El

    25.01.2023 02:02
    To je jedina i prava budućnost Srbije …O takvim stvarima treba da se piše 00-24 da čitaju deca o tome, da se priča non stop o tome i da se ugledaju na te dijamante (a ne na koje kakve ajfone, diskrecije, soraje, prasad itd itd)
  • Marko, Liman

    25.01.2023 01:30
    Kada bi bilo ovakvih vesti više, da ne moramo samo aktualne debile, krimose i njihov podmladak da gledamo.
    Sve čestitke ovoj vrednoj devojci, Aleni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti