Akcije Doma zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana: Proverite zdravlje na dve lokacije

Dom zdravlja "Novi Sad" organizuje dve javne manifestacije u okviru kojih će građani moći da urade niz kontrola, ali i da dobiju savete stručnjaka.
Akcije Doma zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana: Proverite zdravlje na dve lokacije
Foto: Pixabay

Povod je Nacionalni dan bez duvana, koji se obeležava 31. januara.

U ponedeljak, 30. januara, akcija će biti u Univerexportu na Futoškom putu (objekat Alba). U periodu od devet do 13 časova, građani će moći da izmere šećer iz kapi krvi, krvni pritisak i puls, telesnu težinu, BMI, da urade kontrolu CO u izdahu kod pušača, kao i da učestvuju u anketi o pušenju.

U utorak, 31. januara, iste usluge biće na raspolaganju građanima u Merkatoru. Stručnjaci će biti na usluzi u periodu od devet do 12 časova.
 
Ovoj akciji pridružiće se i Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja, čiji tim će građanima davati savete o nezi usne duplje i zuba, koji su naročito oštećeni kod pušača.
 
Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja. Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja", navodi se u saopštenju Dom zdravlja "Novi Sad".
 
Uprkos svim štetnim, smrtonosnim efektima pušenja, više od milijardu ljudi u svetu puši, a od toga skoro 80 odsto njih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Izloženost duvanskom dimu povezana je sa osam miliona prevremenih smrtnih slučajeva u svetu godišnje, dodaju u ustanovi. 
 
"U Srbiji, zbog korišćenja duvana, godišnje preveremeno umre 15.000 ljudi. Upotreba duvana povezana je sa povećanim rizikom obolevanja i umiranja od bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova, brojnih malignih i drugih oboljenja. Zavisnost od duvana je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svetske zdravstvene organizacije. U prethodnim godinama, na tržištu su se pojavili novi duvanski i nikotinski proizvodi čija popularnost raste. Zagrevani duvanski proizvodi i elektronske cigarete predstavljaju novi izazov u globalnim naporima za zaštitu stanovništva od posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu", poručuju stručnjaci doma zdravlja.
 
Inače, poslednji rezultati istraživanja "Batuta" pokazuju da je 2020. godine pušilo 36 odsto punoletnih stanovnika Srbije.
  • piskaralo

    27.01.2023 11:01
    Kako možeš u istu rečenicu da staviš električnu cigaretu i duvanski dim?!?
    "Zagrevani duvanski proizvodi i elektronske cigarete predstavljaju novi izazov u globalnim naporima za zaštitu stanovništva od posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu".
    Britanski vlada je pokrenula kampanju gde preporučuju pušačima da koriste elektronske kao puno puta manje štetnu alternativu. Zašto, jer su radili klinička istraživanja koja kažu da su 95% manje štetne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti