Advokat Kokanović priveden u Novom Sadu po poternici

Beogradski advokat Čedomir Kokanović priveden je danas u 12 časova u Ulici Bate Brkića po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu.
O Kokanovićevom hapšenju javnost je obavestio njegov zastupnik advokat Ivan Ninić, navodeći da je njegovog klijenta policija zaustavila na osnovu naredbe suda u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi zbog krivičnog dela uvreda iz jula, 2020. godine.
 
Kako 021.rs saznaje u pravosudnim organima, Kokanović je priveden zbog toga što se nije odazivao na pozive sudu u postupku koji se vodi protiv njega. 
 
Njegovo privođenje je redovna procedura kada policija postupa po nalogu suda da pronađe učesnika u postupku i sprovede ga u sud.
"Kokanović je uhapšen kada se, u svojstvu zastupnika, uputio prema prostorijama Advokatske komore Vojvodine gde je u 13 časova trebalo da pristupi u svojstvu branioca kolege koga zastupa u disciplinskom postupku, a koga sistematski progone disciplinsko organi te komore. Kako sam informisan, razlog hapšenja mog branjenika je privatna krivična tužba za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski", naveo je Ninić u saopštenju za medije.
Dodao je da su povod za ovu tužbu raniji navodi advokata Kokanovića o finasijskim malverzacijama i službenm putovanjima u advokatskim komorama Vojvodine i Srbije. 
 
"Moj branjenik nikada nije uredno primio sudski poziv, ali je uprkos tome, na inicijativu privatnog tužioca Vladimira Beljanskog, novosadski sud izdao poternicu i naložio njegovo hapšenje. Očigledno je da su određeni doušnici prijavili policiji da će Kokanović danas zbog službenih obaveza boraviti u Novom Sadu i izražavamo sumnju da je praćen po dolasku u Novi Sad. I to svakako, najbolje ilustruje trenutne razmere propasti srpske advokature", naglasio je Ninić. 
 
Po njegovim rečima, nedopustivo je da se jedan advokat, samo zbog britkog pera i oštre reči, stavlja na poternicu i hapsi, u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi. 
 
"U pitanju je nesvakidašnji revanšizam i teatar apsurda, čak i za naše skromne pravne standarde. Došli smo u situaciju da, u 21. veku, advokat proganja advokata zbog verbalnog delikta preko aplikacije "Vajber" i da naš kolega bude uhapšen, na svom radnom mestu, na ovako sraman način. Pa, šta onda, mogu da očekuju građani i ko će njihova zajemčena prava i slobode sutra da zaštiti", naglasio je Ninić. 
 
Dodao je da Čedomir Kokanović ima poznatu i stalnu i registrovanu adresu prebivališta u svom stanu u Beogradu, da je zaposlen u svojoj advokatskoj kancelariji, da nije pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe i da nikada nikoga nije samleo u Ritopeku. 
 
"Kokanović jei dostupan svim državnim organima. Ne postoji nijedan opravdani razlog za određivanje pritvora i verujem da ovog puta revanšizam neće nadvladati činjenice i pravo", rekao je Ninić. 
 
Advokat Čedomir Kokanović trenutno u novosadskoj policiji čeka odluku o pritvoru. 
 
On je rekao da je nečuveno da se advokat hapsi u privatnom krivičnom postupku zbog uvrede gde ne može ni biti kažnjen zatvorom. 
 
"Situacija u advokaturi, a posebno Advokatskoj komori Vojvodine izmiče kontroli i situacija običnih advokata u Srbiji postaje neizdrživa. Ovo hapšenje je samo vrh ledenog brega, a brojni advokati u Srbiji svaki dan bivaju krivično i disciplinski gonjeni, izbacuju se iz komora i otimaju im se predmeti i klijenti. Iza toga najčešće stoje moćnici iz advokatskih komora koje štiti vlast. Pozivam sve advokate iz Vojvodine da se trgnu, pobune i zbace diktaturu Vladimira Beljanskog i njegove klike, ne zbog mene, već zato ovo isto preti i njima, a mnogi su već to i iskusili", saopštio je Kokanović.
Advokat Vladimir Beljanski oglasio se o ovom slučaju i naveo da je Kokanoviću određen pritvor zbog "skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog".
 
On je naveo da nisu tačni navodi koji su u medijima navedeni da je Kokanović uhapšen zbog "verbalnog delikta, niti zbog pokušaja otkrivanja navodnih zloupotreba".
 
"Kokanoviću je određen pritvor isključivo zbog skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog. Pokušaji da izbegne suđenje su se svodili na njegovu nameru da nastupi zastara krivičnog gonjenja što je sud ovog puta uspešno sprečio", naveo je Beljanski u saopštenju, o čemu opširnije čitajte na OVOM LINKU.
  • @Zamena teza

    30.01.2023 09:15
    Na poternici pise da je zbog privatne krivicne tuzbe
    Pa sad ko menja teze
  • Nadripisar

    30.01.2023 01:35
    Bolje
    Bolje da ćutim ,ali progovorila bi na d..e, pa pravosuđe ne postoji ,sistem je srušen ili urušen , po kom osnovu se pozivi oglašavaju na oglasnoj tabli dok se koriste zakonom o zaštiti ličnih podataka i na sve to krše ustav i međunarodne zakone o ljudskim pravima. Verde
  • Novosađanka

    29.01.2023 13:23
    Samovolja
    Kriminalci mogu mirno da spavaju, jer pored tolikih uvreda, pre svega Vučiću, pravosudni organi nemaju vremena za kriminalce !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti