Beljanski o hapšenju Kokanovića: Pokušavao je da izbegne suđenje, policija postupila po zakonu

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski reagovao je na privođenje beogradskog kolege Čedomira Kokanovića po njegovoj tužbi za uvredu.
Beljanski o hapšenju Kokanovića: Pokušavao je da izbegne suđenje, policija postupila po zakonu
Foto: 021.rs

Kako je izjavio u dopisu dostavljenom 021.rs, netačni su navodi objavljeni u medijima da je "Kokanović uhapšen zbog verbalnog delikta i pokušaja otkrivanja navodnih zloupotreba". 

Beljanski je istakao da je Kokanoviću određen pritvor zbog "skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog".

"Pokušaji da izbegne suđenje su se svodili na njegovu nameru da nastupi zastara krivičnog gonjenja što je sud ovog puta uspešno sprečio", naveo je Beljanski u saopštenju.
 
Istakao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, te da je "pritvor jedina mera koja može da obezbedi njegovo prisustvo u postupku".
 
Beljanski, između ostalog, navodi i da postoji više postupaka protiv Kokanovića.
 
Podsetimo, Čedomir Kokanović priveden je danas u 12 časova u Ulici Bate Brkića po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu.
O Kokanovićevom hapšenju javnost je obavestio njegov zastupnik advokat Ivan Ninić, navodeći da je njegovog klijenta policija zaustavila na osnovu naredbe suda u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi zbog krivičnog dela uvreda iz jula, 2020. godine.
 
Kako 021.rs saznaje u pravosudnim organima, Kokanović je priveden zbog toga što se nije odazivao na pozive sudu u postupku koji se vodi protiv njega. 
 
Njegovo privođenje je redovna procedura kada policija postupa po nalogu suda da pronađe učesnika u postupku i sprovede ga u sud.
 
Njegov zastupnik, Ivan Ninić saopštio je da je reč o "revanšizmu".
  • Na kraju

    16.02.2023 05:31
    Šta imamo?
    Advokatura je po svojoj prirodi i pozivu pozvana da štiti slobode svakog pojedinca i za svoj osnovni zadatak ima ispravnu primenu zakona upravo u cilju zaštite ljudskih i građanskih prava svih građana ove zemlje – uključujući tu naše neistomišljenike i kritičare. Privodjenje po privatnoj krivičnoj tužbi je grubo kršenje ljudskih prava od strane suda (e sad, što ih je Beljanski “navukao” ili potkupio, ucenio, pozvao na vraćanje usluge i tome slično, ko im kriv). A o većoj toleranciji na kritiku predsednika AKV, kao i postupka suda u ovom slučaju, govori i sama činjenica koliko je ovde jednostranih komentara. Ne sme se kritikovati postupak institucija, čak ni kad im se nacrta da su prekršili čl. 212, st. 1.
  • @55

    27.01.2023 21:09
    Netačno
    Uopšte nije neophodno prisustvo okrivljenog. Može se doneti presuda i bez da su ga videli, na osnovu tužbe, dokaza uz tužbu i drugih izvedenih dokaza. To je ionako tužilac dužan da obezbedi, dostavi, predloži.
  • xqt

    27.01.2023 19:36
    NapreDNO pravosuđe
    Svi smo jednaki pred zakonom, ali zakone menjamo po potrebi i tu i tamo ih zaobilazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti