Analni svrab: Zašto ne smete da ga ignorišete?

Neprijatan i čest svrab u predelu analnog otvora nikako nije nešto što treba da ignorišete.
Analni svrab: Zašto ne smete da ga ignorišete?
Foto: Pexels

Ovaj svrab može da se javi i kod mlađih i kod starijih, ne bira ni koliko ste fizički aktivni, a može da ima veze sa genetikom.

Može da ukaže na lošu higijenu, ali i na neke probleme koji zahtevaju bolničko lečenje, pa i neke invazivnije metode. Sve to treba da ustanovi gastroenterolog tokom pregleda - obavezno je da odete kod specijaliste.

Analni svrab može da ukaže na postojanje dijareje, bakterijske ili gljivične infekcije, alergije ili nekog stanja kože koji zahteva detaljniju pažnju. Uporno češanje može da dovede do upale ove vrlo osetljive kože koja je u predelu genitalija, što stvara strah od dodatnih komplikacija.
 
Zato je bitno da, prvenstveno, zakažete pregled kod specijaliste, a u međuvremenu pokušate barem da smanjite tegobu izbegavanjem češanja i korišćenjem neutralnih krema za smirivanje kože.
 
Hemoroidi?
 
Svrab može da ukaže na postojanje hemoroida, učestalog problema sve većeg broja mladih ljudi. Hemoroidi mogu da budu unutrašnji i spoljašnji i zahtevaju terapijski tretman po uputstvu lekara, a sve nakon jednostavnog pregleda koji se obavlja u ordinaciji. Specijalista će ustanoviti da li hemoroidi postoje i propisaće terapiju koja će ujedno rešiti i problem svraba, a koju čine i specijalne kreme za smirivanje hemoroida i čija je primena jednostavna.
 
Osim hemoroida, analni svrab može da upozori na postojanje opasnosti od maligne bolesti ili već postojeću malignu bolest u vidu karcinoma. Osim pregleda, lekar specijalista će odrediti i kolonoskopiju kako bi sagledao unutrašnjost creva i uvideo da li postoji opasnost. 
 
Koristite iritantna sredstva?
 
Svrba u predelu anusa moguć je i ukoliko agresivno pristupate higijeni i koristite sredstva poput gelova, krema, sapuna i slično, koji iritiraju ovo osetljivo područje i izazivaju tegobe. Kod higijene anusa (i generalno, genitalnog područja) bitno je da koristite sredstva koja efikasno peru, ali ne iritiraju kožu.
 
Gde mogu da zakažem pregled?
 
Termin za pregled specijaliste gastroenterologa-proktologa dobićete u najskorijem terminu u novosadskoj Poliklinici "Uromedica NS", čiji internisti imaju dugogodišnje iskustvo u lečenju pacijenata i izvođenju procedura koje spašavaju živote. 
 
Specijalisti će odrediti terapiju i pratiti Vaše stanje kako bi se tegoba otklonila, a Vi nastavili sa svojim svakodnevnim aktivnostima potpuno zdravi.
 
Pregled možete da zakažete pozivom na broj 021/26-111-88 ili dolaskom u Gundulićevu 8, gde ćete dobiti i sve dodatne informacije.
 
Radno vreme ordinacije je radnim danima 08h-20h, kao i subotom 08h-12h.
 
Pogledajte ko čini stručni tim Poliklinike "Uromedica NS" na zvaničnom sajtu OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti