Za 175 godina Galerije Matice srpske: Izložba dela Gustava Klimta i zbirka Dragiše Brašovana

Ove godine obeležava se 175 godina postojanja Galerije Matice srpske, a tim povodom ova ustanova priprema bogat program, koji uključuje i izložbu dela Gustava Klimta.

Izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" i program "Uroš Predić za sve" biće otvoreni do 12. februara. 

Tokom proleća i leta planira se adaptacija izložbenih sala na prvom i drugom spratu, sa akcentom na ugradnju novog sistema rasvete, ozvučenja i različitih elemenata novih tehnologija u cilju osavremenjivanja stalne postavke. Tokom adaptacije, stalna postavka Galerije biće nekoliko meseci zatvorena za posetioce, a u izložbenim salama u prizemlju planira se redovan program koji u martu započinje izložbom "Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza" u okviru Meseca frankofonije.
Na samom kraju maja, na datum rođenja velikana srpske arhitekture, izložba "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" predstaviće predmete primenjene umetnosti, slike, skulpture i crteže koje su njegove naslednice ostavile Galeriji na dar 2020. godine. Izložbu će pratiti katalog, film i virtuelna rekonstrukcija prostora u kom je arhitekta živeo, zasnovana na brojnim primerima nameštaja koji se sada čuvaju u Galeriji.
 
Krajem leta planirana je realizacija izložbe "Jedna epoha, dva umetnika, tri slike" u saradnji sa austrijskim nacionalnim muzejima: Umetničko-istorijskim muzejem u Beču i Galerijom Belvedere, a uz partnersku podršku Austrijskog kulturnog foruma. Izlaganjem dela Gustava Klimta i Paje Jovanovića ukazaće se na veze srpskih i austrijskih umetnika i muzeja, čime će se ujedno promovisati bilateralna saradnja između Republike Austrije i Republike Srbije.
 
Najvažniji datum u 2023. godini biće obeležavanje Dana Galerije 13. oktobra i tumačenju dati sasvim novi uvid u razvoj nacionalne umetnosti. 
 
"Namera je da se prvi put postavka kreira na tematskom, a ne hronološkom principu i da se tako publici predstavi nacionalna likovna umetnost iz sasvim drugačijeg ugla. Novu stalnu postavku pratiće vodič po tematskim opredeljenjima, kao i dečji vodič", saopštavaju iz GMS.
 
Završetak obeležavanja jubileja Galerije Matice srpske biće upriličen retrospektivnom izložbom o slikaru Vasi Pomorišcu. Izložbom i monografskom studijom umetnika, koji je poslednji u nizu stipendista Matice srpske, biće nastavljen rad na monografskim izložbama i studijama započet povodom obeležavanja 150 godina osnivanja Matice srpske.
Izložbena delatnost van zidova Galerije počinje već početkom februara otvaranjem izložbe "Kolekcija kao ogledalo Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske" u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, a potom i izložbe "Paralele. Temišvar/Novi Sad" u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru, u oktobru.
 
Ove godine Galerija Matice srpske predstaviće i monografiju "Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske", autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, a potom nas očekuju i studija 20 godina odrastanja uz umetnost i Rekonzervacije kojima se sumiraju postignuća u prethodnim godinama na polju edukacije i konzervacije. Očekuje nas i studija dr Danila Vuksanovića Matrica u ediciji "Umetnost i istorija", koja se bavi zbirkom klišea iz fonda Galerije.
 
Uz navedene programe odvijaće se i sve redovne aktivnosti kao što su Zaštita fonda GMS, Digitalizacija fonda GMS, Promocija stalne postavke, Edukativni programi za bebe, decu i mlade, kao i manifestacije Leto na Trgu galerija, Muzeji za 10 i Dani evropske baštine, u skladu sa programskom delatnošću Galerije.
  • Светозар Милетић

    16.10.2023 10:06
    Мали корак за прелазак из Српске Спарте у Српску Атину али велики корак за нас житеље Новог Сада ... хвала вам ...
  • 1

    31.01.2023 11:03
    1
    Divno, jedva cekam, Klimta obozavam a i Jovanovic je savrsen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti