Prvi slučaj u Novom Sadu: Male boginje potvrđene kod devetogodišnjeg deteta

Ukupno 25 osoba za sada ima male boginje, a potvrđen je i slučaj iz Novog Sada.
Prvi slučaj u Novom Sadu: Male boginje potvrđene kod devetogodišnjeg deteta
Foto: Pixabay

Prema novim informacijama Batuta, na teritoriji Smedereva registrovana su 24 slučaja morbila.

Radi se o 14 nevakcinisane dece uzrasta do dve godine, troje dece predškolskog uzrasta i sedmoro odraslih sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. 

Dvoje dece imaju upalu pluća kao posledicu morbila.
 
U četvrtak je Torlak morbile potvrdio i kod devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada. Dete nije vakcinisano protiv morbila i prvobitno je bilo zbrinuto u Dečijoj bolnici, a zbog komplikacija je upućeno u Tiršovu u Beogradu.
 
Kako za 021.rs navodi epidemiolog prof. dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dete nije vakcinisano zbog postojanja medicinskih kontraindikacija za vakcinaciju. To znači da nije imalo problem u vezi sa upisom u školu.
 
"Dete je pod nadzorom i terapijom kolega u Tiršovoj", navodi dr Ristić.
 
Podsetimo, epidemiju je u Smederevu 12. januara prvobitno prijavio Zavod za javno zdravlje Požarevac.
 
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji.
Novi Sad je, prema zvaničnim podacima, grad koji je u Srbiji zabeležio najgori obuhvat u vakcinaciji dece MMR vakcinom. Obuhvat je 2021. godine bio samo 24,4 odsto.
  • Anonymous

    04.02.2023 11:46
    Objasnjenje za punkt
    “Zasto su u NS ne organizuje vanredbi vakcinisanje mmr vikendom kao sto su u CG uradili prethodne dve nedelje kada su se pojavili slucajevi u Smederevu?”
    Mac sa dve ostrice…
    Prvo sto je prava situacija vise zarazenih nego sto jeste u javnost pusteno, drugo sto se morbile jako lako sire - jedna osoba u proseku zarazi 18-20 osoba ako se ne varam. Ako je blizu zarazene osobe 10 osoba i ona se zakaslje ili kine zarazice 9 od tih 10 osoba. Ako pravis organizovane vakcinacije u sustini pravis superspreading event - odnosno dogadjaj sa kojim omogucavas da se deca masovno zaraze.
    Ja razumem za COVID vakcine da su ljudi bili odbojni zbog nedostatka testiranja (pogotovo mRNA) ali ovo je nesto sto je decenijama spasavalo zivote. Samo nam fali da se omasovi, da mutira i da stare vakcine i imunitet onih koji su prelezali nicemu ne sluze i eto nam nove pandemije samo mnogo gore od COVID-a (ancestral, alpha i delta, ne mislim na omicron koji je smesan).
  • Објашњење

    04.02.2023 09:55
    Обухват је важан
    Kада се однос вакцинисаних и невакцинсаних у некој популацији обрне у корист невакцинисаних - што води у епидемију, тада може доћи до пробоја и вакцинама стеченог имунитета претходно вакцинисаних особа. Зато је важно да је значајно већи број вакцинисаних у односу на невакцинисане.
  • @Vakcinisani

    04.02.2023 08:22
    Stručnjak
    @“Poprimali smo vakcine,doze, sve po redu i šta ima da se brinem za pojedine koji nisu? Valjda nas štite te vakcine ukoliko smo ih primili, a ako ne štite pa što se onda vakcinišemo? Molim stručne da objasne. Bez gugl doktora!”

    Vakcine sprečavaju epidemije bolesti samo ako je kolektivni imunitet visok (za MMR više od 95%). On mora biti visok da bi štitio i one koji zbog trenutne akutne bolesti ili hroničnih bolesti (rak kod dece, neke imuniloške bolesti…), ne mogu duže vreme ili uopšte primiti vakcinu. Ako se desi epidemija, vakcine štite od zaražavanja, ali ne u 100% slučajeva, medjutim štite od težih oblika bolesti… Sa ovom bolešću je komplikovano i to što su je u 80-im primali samo u 1 dozi pa sada skoro i nemaju antitela, a pre nego što je uvedena, mnogi nisu preležali morbile i oni sada imaju 45+ i takodje su osetljivi na zaražavanje u epidemijama. Pogledajte sajt Instituta za javno zdravlje Vojvodine “Vakcine, ovo je odgovor koji vam daju lekari”:
    http://izjzv.org.rs/app/vakcine/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti