Otmica u Novom Sadu: Stručnjaci o tome šta je ključno u takvim situacijama

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana 17-ogodišnjem mladiću, osumnjičenom da je sa još tri 20-ogodišnjaka oteo osamanestogodišnjaka. Ostali osumnjičeni biće saslušani danas.
Otmica u Novom Sadu: Stručnjaci o tome šta je ključno u takvim situacijama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zločin koji je devedesetih bio češća pojava, decenijama kasnije je nešto ređi. Godišnje se u Srbiji dogodi desetak otmica. Jedna od njih za bila je za vikend, kada su četvorica mladića otela 18-godišnjaka i od njegovog oca tražili otkup. Porodica je otmicu prijavila oko pola četiri ujutru između subote i nedelje. Osumnjičeni su uhvaćeni na deponiji na Klisi, a oteti mladić je bio nepovređen u gepeku njihovog automobila.
"Odmah nakon dobijene dojave maksimalno su angažovani svi raspoloživi resursi PU u Novom Sadu, izvršene su odgovarajuće provere, konsultovano nadležno tužilaštvo koje je ceo događaj kvalifikovalo kao krivično delo otmice. Ta lica su pokušala da pruže otpor, u jednom delu i jesu, ali kao što sam i rekao, imajući u vidu da se radi o kolegama koje su zaista sposobne i izuzetno spremne, ceo zadatak je završen na najbolji mogući način", navodi za RTS major Momčilo Sovilj, pomoćnik načelnika PU Novi Sad.
"Ove otmice kod kojih se kao izvršioci javljaju osobe koje su maloletne ili mlađa punoletna lica relativno se često dešavaju i bilo je slučajeva i u prošlosti da su se dešavale kod nas, ali njihova karakteristika je da u principu nisu nešto izuzetno organizovane, samim tim što te osobe nisu osobe sa nekim dužim kriminalnim stažom, tako da u principu rezultiraju vrlo brzo rasvetljavanjem", objašnjava prof. dr Darko Marinković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta. 
 
Otmica u Novom Sadu spada u iznuđivački tip otmica, koji je i najčešći. Ređe su takozvane prinuđivačke otmice - namera da se oteta osoba prinudi da učini ili ne učini nešto, ili da trpi.
 
Kakav god bio tip otmice, stručnjaci ukazuju da porodica treba odmah da je prijavi policiji, iako ih otmičari mogu ubeđivati u suprotno. U komunikaciji porodice i otmičara, kažu upućeni, leži i najslabija tačka zločinaca.
 
"Sastavni deo kriminalističke istrage takođe vrlo često, da ne kažemo dominantno, jeste nadzor komunikacija, telefonskih razgovora, snimanje, pokušaj lociranja mesta odakle se obavljaju razgovori i drugo. Na osnovu toga se može odrediti lokacija, kasnije tako pribavljeni snimci će poslužiti u krivičnom postupku kao dokaz na osnovu fonoskopskog veštačenja i slično", navodi Marinković.
 
Krivični zakonik otmicu prepoznaje kao krivično delo protiv sloboda i prava čoveka i građanina. Najmanja zaprećena kazna je dve godine, a najveća 18. Toliko će iza rešetaka provesti osumnjičeni ako nastupi smrt otetog ili je otmicu izvršila grupa.
  • Geza

    16.02.2023 17:50
    kriminal je na sceni
    U korenu saseci maksimalnim kaznama jer u suprotnom uz malu kaznu samo ce se usavrsiti da sledeci put budu oprezniji i brutalniji.
    Bravo za policiju!
  • Jaroslav

    08.02.2023 17:41
    U Srbiji
    Je kljucno da je rodbina dobra sa strankom na vlasti i da otmicari ne rade za drzavu (Zemunski klan, Belivuk klan, Skaljarski klan, Kavacki klan). Pozeljno je i da neko od rodbine ima drzavljanstvo neke od mocnijih drzava. U tom slucaju policija mora da ih hapsi cak i ako su drzavni otmicari. Tako je postradao i Belivuk i ekipa. Lalicu iz te ekipe je blizak rod nas ambasador u Ukrajini pa ga ni to nije spasilo, vec je postao svedok saradnik.
  • Da

    07.02.2023 16:57
    Ja predlažem da se posle odlsuženja kazne svi primorano presele na Kosovo. Daleko odavde.

    Svi dugogodišnji krimosi. Zajedno sami sebi svoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti