FOTO Na trasi Petrovaradin - Beočin planiraju se biciklističke staze, restoran, vidikovac...

Urbanistički projekat transformacije železničke pruge Petrovaradin - Beočin u zelenu stazu od danas, 8. februara, nalazi se na uvidu.
FOTO Na trasi Petrovaradin - Beočin planiraju se biciklističke staze, restoran, vidikovac...
Foto: Pixabay

Kako se navodi u idejnom projektu, trasa pruge će biti iskorišćena za polaganje zelene staze, dok će geometrijska konfiguracija iste biti zadržana, uz lokalna prilagođavanja potrebama biciklista i pešaka.

Prema projektu, zelenu stazu činiće dvosmerna biciklistička staza širine 2,5 m, uz koju se uređuje pešačka staza širine 1,6 m. 

Dok će biciklistička staza biti asfaltna, pešačka se, u zavisnosti od konkretne lokacije, oprema drobljenim kamenom, drobljenom opekom i granitnim kockama.
 
Na mestima postojećih železničkih stanica predviđeno je uređenje sadržaja u funkciji rekreacije, kulturnog centra i socijalnih okupljanja. Ovo isključuje železničku stanicu u Petrovaradinu koja je aktivna u funkciji međunarodne pruge Beograd - Novi Sad - Budimpešta.
 
Železničke stanice koje će biti preuređene su Sremska Kamenica, Ledinci i Beočin. 
 
 
Duž cele staze predviđeni su zadržavanje i rekonstrukcija postojećih železničkih signala, drvenih bandera, rampi, prateće opreme i drugih elemenata koji pružaju autentično svedočanstvo o prvobitnoj nameni trase.
 
Pored zelene trase predviđena je i gradnja parkirališta za putnička vozila na nekoliko lokacija: kod železničkih stanica Petrovaradin, Sremska Kamenica, Ledinci i Beočin i kod "Inventa".
 
Planira se ukupno 19 mesta nemenjenih za predah i odmor. Ova mesta uključuju tipska odmorišta i prostore preuređenih železničkih stanica. 
 
Sva odmorišta biće opremljena sadržajima koji obezbeđuju uslove za kraći boravak, kao što su česma, klupe, solarni paneli za dopunu mobilnih telefona, servisne stanice za bicikle, kante za otpatke, informativne table, i slično. Na stanicama Sremska Kamenica, Ledinci i Beočin planiraju se punjači za električne bicikle.
 
Na ulazu u železničku stanicu Sremska Kamenica planira se vidikovac. Osim toga, ova stanica biće prenamenjena u restoran sa baštom. Takođe se planira formiranje galerije na tavanu, kao i scena na otvorenom namenjena kulturnim događanjima. 
Stanica u Ledincima biće u potpunosti rekonstruisana, a biće izgrađena i prodavnica. U ovom delu staze planiraju se ambijentalne celine za odmor i rekreaciju. 
 
Stanica u Beočinu je najveća i u njenom nastavku nalaze se cementara i gusto naseljena zona. Originalni objekat iz 1892. godine biće očuvan, dok će se deo dograđen pedesetih godina prošlog veka srušiti. Predloženo je da ovaj objekat bude prenamenjen u muzej, a takođe je moguće formiranje amfiteatra i info zone.
 
Projekat je dostupan na uvid javnosti OVDE, a primedbe i sugestije mogu da se dostave u toku trajanja prezentacije, odnosno do 14. februara.
  • Musa kesedžija

    12.02.2023 10:00
    Sladoled
    Problem je samo što nećemo dočekati da se to i ostvari.Ima da pocrkamo u medju vremenu.
  • Zebra

    11.02.2023 23:35
    Sve je bolje od ovoga sad. Moglo se i pametnije iskoristiti. Ubaciti tramvaj ili nešto, ali kad već propada, neko uredjenje bi bilo poželjno. Ali to se neće desiti dok se ne pojavi interes vecih igrača…
  • Beo

    08.02.2023 14:13
    Čin
    Dođite u Beočin da se nadišete vazduha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti