Đerlek: Kovid bolnica na Mišeluku postaće centar za palijativnu negu, postignuta prećutna saglasnost

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će kovid bolnice u Novom Sadu, Batajnici i Kruševcu verovatno postati centri za palijativnu negu.
Đerlek: Kovid bolnica na Mišeluku postaće centar za palijativnu negu, postignuta prećutna saglasnost
Foto: 021.rs
Kako je rekao Đerlek, postignuta je prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju.
Kako je rekao Đerlek, postignuta je prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju.
On je naglasio da je plan da se samo jedan deo kovid bolnica upotrebi za palijativno lečenje, jer su vrlo kvalitetno urađene, posebno, kako je rekao, Batajnica koja ima ceo kardiohirurški deo i ginekološki i hirurški deo.
 
"Tamo mogu da se rade sve vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. One će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema", rekao je Đerlek.
 
On je zaključio da je to od velikog značaja za porodice koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu i slično.
 
Podsetimo da je ovo početkom decembra prošle godine predložila ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da bi te bolnice trebalo da služe za palijativnu negu jer je to nerešena oblast u srpskom zdravstvu.
 
Grujičić je tada za Euronews Srbija rekla da će tražiti da u tri kovid bolnice budu jedinice za palijativnu negu, ali da odluku o tome donosi Vlada Srbije.
 
Samo od karcinoma na godišnjem nivou oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000. U poslednjoj fazi bolesti pacijenta obično bolnice otpuštaju, jer njima ostaje samo palijativna nega.
Strategija o palijativnom zbrinjavanju, koja je usvojena još 2009. godine, predvidela je da se problem umirućih pacijenata reši otvaranjem posebnih jedinica za palijativno zbrinjavanje u okviru opštih bolnica. Sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, a palijativne jedinice otvorile su samo pojedine bolnice. Strategijom je planirano da takve jedinice budu u 25 okruga, sa ukupno 300 postelja. Prva faza trebalo je da bude završena do 2013. godine i da zdravstveni sistem ima 140 postelja palijativne nege, a da se do 2015. godine otvori još 160 postelja. 
 
Predviđeno je da u ovakvim jedinicama pacijenti borave najduže 15 dana da bi se porodica odmorila, ali da to može da se ponovi više puta godišnje.
  • Sanja

    15.03.2023 08:35
    Naopako
    Evo ja pocela da radim tamo,uzas boziji.Od izivljavanja kolektiva na kolegama tek pridoslih,do doktora koji urnisu kolege lekare i tehnicare,do toga da se tu ne zna ko sta radi,te funkcije izmisljene,te pravila gde smisla nemaju.
    Ne postovanje od balavaca ne izivljenih....
    Reci nemam za zdravstvo
  • @miki

    20.02.2023 11:32
    Čitajući jedan toliko nepismen esej napisan od strane navodno lekara, ni malo mi nije žao što si otišao. Želim ti svu sreću tamo gde si.
  • Kada zine- laže!

    20.02.2023 09:03
    28.04.2021. - 14:40

    Početak izgradnje nove kovid bolnice u Novom SaduPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na polaganju kamena temeljca za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, da će ova bolnica biti od ogromnog značaja za celu pokrajinu i da će osnažiti kapacite Novog Sada i cele Vojvodine:
    "Objekat na Mišeluku, mestu gde će biti izgrađena nova bolnica, u potpunosti će biti u funkciji lečenja obolelih od tog virusa sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, a po okončanju borbe protiv korona virusa, objekat će biti pretvoren u Gradsku bolnicu, u kojoj će se lečiti Novosađani, ali i žitelji brojnih susednih opština, pa i čitave Vojvodine."

    https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/vesti/pocetak-izgradnje-nove-kovid-bolnice-u-novom-sadu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti