Novosađanka pita: Zašto deca da kupuju učiteljicama skupe poklone za 8. mart? (ANKETA)

Bliži se 8. mart i tom prilikom se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena.
Novosađanka pita: Zašto deca da kupuju učiteljicama skupe poklone za 8. mart? (ANKETA)
Foto: Pixabay

Kao jedna od tradicija u Srbiji u vezi sa ovim datumom uspostavilo se i to da đaci u školama učiteljici ili razrednoj starešini tog dana kupuju poklon.

Nekada je to jedan poklon od celog odeljenja, a u nižim razredima deca sama donose dar. 

Redakciji portala 021.rs obratila se jedna Novosađanka, majka troje dece iz, kako kaže, sasvim prosečne porodice. Želela je da podeli svoje iskustvo i da se objavljivanjem teksta pokrene priča o tome zašto deca moraju da nose poklone učiteljici.
 
Kako kaže, jedno od njene dece je treći razred osnovne škole i u roditeljskoj viber grupi je već napravljena anketa za glasanje o tome koliko novca bi trebalo da se prikupi. Ponuđene su sume od 300, 400 i 500 dinara po detetu.
 
"Proteklih godina smo imali rasprave, mnogi su se bunili, podeljena su mišljenja, pa smo bili u situaciji da polovina roditelja daje 300, a druga polovina 500 dinara. Onda bi se tu javio roditelj koji je imućniji u odnosu na ostale i platio bi razliku za one koji su dali 300, što je ponižavajuće. Ove godine, oni što su se nekada bunili sada ćute, neki su suzdržani, a većina glasa za 500 dinara, za 300 - niko. Verovatno ih je sramota da se bune ili ih je strah od toga da će oni ili njihova deca biti 'prozivani'", kaže ova Novosađanka.
Dodaje da je u mogućnosti da izdvoji 500 dinara za poklon, ali postavlja pitanje - da li je to normalno?
 
"Nekada je to bio znak pažnje, sada se učiteljici kupuje poklon u vrednosti od 10.000 dinara! Da li su krivi roditelji ili učiteljica koja prihvata takav poklon, 'pada u nesvest' od oduševljavanja i bogzna kako se zahvaljuje, iako joj nijednog momenta ne padne na pamet da kaže: 'Deco, hvala, ali zaista nije trebalo, ne mogu da primim toliko skupe poklone'. Možda ja grešim, ali smatram da je to zaista previše i pitam se da li i jedna od mama dece iz odeljenja dobija poklon od 10.000 dinara? Za bilo koji praznik. Učiteljice su plaćene da rade svoj posao, da li time treba da ih kupujemo kako bismo našoj deci poklonile više pažnje? S obzirom na to da mi je dete sada treći razred, pitam se da li ćemo na kraju četvrtog da skupljamo novac za automobil, stan ili šta već?", pita se ova Novosađanka.
 
U komentarima podelite vaše mišljenje - treba li učiteljicama da se kupuju skupi poklon povodom Međunarodnog dana žena, a u anketi možete da glasate.

Anketa

Treba li učiteljicama da se kupuju pokloni za 8. mart?

  • Lela

    03.03.2023 00:37
    Karanfil
    Vreme je da umesto uciteljice,časove drže roboti!
    Emocijama nema mesta .
  • Lola

    03.03.2023 00:05
    Dvoličnost
    Nisam mogla više da čitam baljezgarije!
    Koliko su umovi zaprljani.
    Niste drage mame kadre da izustite istinu kome treba,već ste našle da pljujete po uciteljicama.
    Smeta vam kada neko učini nešto dobro za vašu decu .
    Nije ovde reč o novcu,već u zlobi.
    Nisko,veoma nisko!
    Nije većina roditelja kadra da brine o svojoj deci.
    Od svojih očiju da procene,oni čitaju komentare o ucieljicama sa dr.mreža.
    Zarad svojih ličnih interesa dvolični smo prema sopstvenoj deci.
    Ako je moje dete srećno i zadovoljno u školi,nema veće sreće!
  • Neka koja ide peške

    28.02.2023 11:14
    U prvom razredu mog starijeg deteta, već u oktobru mesecu jedna mama je kupila katedru učiteljici. Mi se još nismo ni poznavali međusobno, niti smo stigli da upoznamo učiteljicu. Samo smo saznali kada se učiteljica javno zahvalila toj mami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti