"Jedna sasvim (ne)obična srpsko francuska veza" stiže u Galeriju Matice srpske

Izložba "Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza" biće otvorena u petak, 3. marta u Galeriji Matice srpske.

Izložba stiže u okviru tradicionalnog "Meseca frankofonije" i saradnje sa Francuskim institutom u Novom Sadu, koji se obeležava tokom marta. Izložba je prvobitno prikazana u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Na svečanom otvaranju izložbe u petak, prisutnima će se obratiti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe prof. dr Dijana Metlić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.
Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. 
 
"Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Kešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko- francuske umetničke veze, jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice. Posvećenost 'malim' pričama jedan je od vodećih zadataka novije istorije umetnosti, što upravo ova izložba nastoji da pokaže. U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav", navode u Galeriji Matice srpske. 
 
Izložba obuhvata ukupno 95 eksponata, među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević. Izložbu čine i dela drugih srpskih modernista poput Ivana Tabakovića, Bogdana Šuputa i Peđe Milosavljevića, kao i bogat dokumentarni materijal u vidu pisma Olge Kešeljević i Marka Barbeza, kao i knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète. 
 
Osim dela iz galerijske kolekcije, izložbu dopunjuju dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.
 
Svečano otvaranje je u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti