Istraživanje: Gde je SNS, a gde opozicija u Novom Sadu? Jaka "trojka" za gradsku vlast

Srpska napredna stranka ima podršku 28,1 odsto Novosađana, pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM).
Istraživanje: Gde je SNS, a gde opozicija u Novom Sadu? Jaka "trojka" za gradsku vlast
Foto: 021.rs

NSPM objavio je istraživanja o raspoloženju građana kada je u pitanju podrška političkim partijama, ali i kada je reč o glavnim političkim temama. Istraživanja su obavljena zasebno za Srbiju, Novi Sad i Beograd

Kada je u pitanju Novi Sad, telefonsko istraživanje je rađeno od 27. januara do 4. februara na uzorku od 950 ispitanika. 

Kad bi izbori bili sutra...
 
Novosađani koji su učestvovali u telefonskom istraživanju odgovarali su na pitanje o tome kako bi glasali na izborima da se oni održavaju sutra.
 
Rezultati pokazuju da najveći broj ispitanika (28,4%) na to pitanje nema odgovor, odnosno reklo je da "ne zna" ili da ne bi glasali. 
 
Istraživanje pokazuje i da je Srpska napredna stranka i dalje najjača partija gradu sa 28,1 odsto podrške građana. Ukoliko se iz ovog izuzmu glasovi onih koji nemaju stav ili ne bi glasali, SNS bi u tom slučaju imao 39,2 odsto podrške. 
 
Podsetimo, na parlamentarnim izborima 2022. godine, prema rezultatima Gradske izborne komisije, SNS je imao podršku 36,9 odsto Novosađana.
 
Opozicija, po svemu sudeći, mora da bude konkretnija kako bi bila prepoznatljivija među Novosađanima. Pre bilo koje konkretne opozicione političke grupacije građani su rekli da bi glasali za opoziciju, ali ne znaju za koga tačno. Ovakav odgovor dalo je 8,4 odsto ispitanika.
 
Među opoziciono nastrojenim Novosađanima najbolje se kotira Narodna stranka koju u gradu predvodi Borislav Novaković, aktivan kako u vojvođanskoj prestonici, tako i u Skupštini Srbije. Narodna stranka bi, prema istraživanju NSPM, u Novom Sadu dobila 7,8 odsto podrške.
 
Iza Narodne stranke je, standardno, Socijalistička partija Srbije, kojoj bi podršku dalo 6,3 odsto ispitanika. Posle SPS-a nalazi se Nova Demokratska stranka Srbije, sa 3,2 odsto podrške. Na tri odsto je Demokratska stranka, a ispod imaginarnog cenzusa ostaju SSP, Dveri, Zajedno, SRS, Srbija Centar, Zavetnici, dok je 2,4 odsto građana reklo da bi glasalo za nekog drugog. 
 
Trenutnu opoziciju u Skupštini Novog Sada predstavljaju koalicija Novog DSS-a i POKS-a, Srpska radikalna stranka, ali i Liga socijaldemokrata Vojvodina, čijeg predstavnika u istraživanju NSPM nema, najverovatnije jer je u tom trenutku liga bila deo gradske vlasti.
 
Građani su podeljeni po pitanju toga da li bi opozicija trebalo da nastupi u jednoj ili dve kolone. Za udruživanje opozicije je 35,5 odsto ispitanika, dok je njih 29 odsto reklo da bi najbolje da građani biraju između dva opoziciona bloka - nacionalnog i proevropskog. Da partije treba samostalno da nastupaju reklo je 14,5 odsto ispitanih, a odgovor nije imao svaki peti, odnosno 21 odsto.
"Trojka" za vlast, živeće se lošije
 
Prema ovom istraživanju, prosečna ocena koju dobija novosadska vlast je 3,11. Ipak, najviše ispitanika (20,7 odsto) gradskoj vlasti je dalo "četvorku".
 
 
Ispitanici iz Novog Sada nemaju "najvedrije" mišljenje o budućnosti. 
 
Većina (49,9%) je rekla da živi isto nego u odnosu na pre četiri godine, dok 30 odsto njih živi lošije. Svaki peti danas živi bolje nego pre četiri godine. 
 
Ipak, kada su upitani kako će živeti u narednoj godini, 29,3 odsto smatra da se stvari neće promeniti, 20,4 odsto ispitanih ima nadu u bolje sutra, dok je 36 odsto građana reklo da očekuje lošiji život. Stav nije imalo 14,3 odsto ispitanih. 
 
Osim toga, većina Novosađana je potpuno nezainteresovana za dešavanja u Skupštini Srbije, pa rasprave ne prati čak 56,2 odsto njih. Povremeno ih prati 37,4 odsto ispitanih, dok je samo 6,4 odsto njih reklo da prati redovno.
 
Poređenje sa Beogradom
 
Novosađani su svoju gradsku vlast ocenili bolje nego Beograđani. Dok je prosečna ocena novosadske vlasti 3,11, srednja ocena beogradske vlasti je 2,78. 
 
U Novom Sadu veći procenat građana ne zna za koga bi glasao ili uopšte ne bi izašao na izbore nego što je slučaj u Beogradu, gde se nije izjasnilo 23 odsto ispitanih. 
 
SNS u Beogradu uživa veću podršku u Beogradu (29,2%) nego u Novom Sadu. Druga najjača stranka je Socijalistička partija Srbije, potom slede opozicioni nastrojeni građani koji ne znaju kome bi tačno da li podršku, a iza njih su oni koji bi glasali za Stranku slobode i pravde. 
 
Novosađani su u većem broju za udruživanje opozicije u jedan blok, dok Beograđani smatraju da bi najradije birali između nacionalne i proevropske opozicije. 
  • sdfr

    07.03.2023 08:05
    Kakvi su Vam to developeri kada ne mogu ni template grafikona da izmene kako treba. ccccc....
  • Dejan

    07.03.2023 08:03
    KurtoMurtizam
    Kakvi izbori, samo bojkot Srbiju spasava, sve dok se sistem ne urusi sam od sebe. Kad izadje max 20% zamislice se i jedne i druge marionete zapadnog kolinizatora.
  • Izbor

    07.03.2023 07:15
    Izborom kadrova Vučević je urusio SNS u Novom Sadu
    ima jedan krug ljudi koji se vrti u krug i koji su za sve sve experti a ne znas koji bahatiji agresivniji i nevaspitaniji e ti su Milosevi najblizi e zato ga ne vole a Djuric ne sme da menja to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti