Tretira se drveće u novosadskim parkovima, uskoro još jedna mera nege zelenila

Radnici "Gradskog zelenila" treći dan zaredom tretiraju drveće u novosadskim parkovima specijalnim mešavinama crvenog i plavog ulja, koja sadrže insekticide i fungicide.

Ovog popodneva tretiralo se šiblje u Futoškom parku, a u trećoj smeni u Dunavskom parku biće tretirano visoko drveće.

Tokom ponedeljka i utorka u dve smene tretirano je 1.086 stabala u Futoškom parku, kao i šiblje na površini od 1.900 kvadrata, navode u preduzeću.

"Tretiranje drveća protiv insekata, bolesti i gljivica je važna preventivna mera. Naši radnici će, u skladu sa vremenskim uslovima, do polovine marta nastojati da tretiraju sve gradske parkove i ulične drvorede, kao i drveće u kvartovskim zelenim površinama. Temeperatura vazduha mora biti iznad osam stepeni da bi se ulje, u kom se nalazi specijalna mešavina insekticida i fungicida bolje apsorbovalo. Zimskim tretiranjem se smanjuje infektivni potencijal biljnih bolesti i štetočina i znatno olakšava zaštita stabala u vegetacionom periodu", kaže generalni direktor "Zelenila" Miloš Egić.
 
Tokom ranog proleća biće uvedena još jedna mera nege drveća, kaže pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila Danijela Andrić.
 
"Planirana je prihrana stabala mineralnim hranivima u zoni korena. Takođe, nastavićemo sa folijarnom prihranom stabala, koja obezbeđuje nedostajuće biostimulatore i minerale. Tokom leta drveće ćemo na svakih 15-20 dana prihranjivati vodotopivim hranivima", kaže Andrić.

U "Gradskom zelenilu" kao posebno značajnu novinu naglašavaju primenu dendrohirurgije i lečenje drveća uz pomoć specijalnih injektora, kojima će se stablima na proleće direktno pod koru dodavati specijalne mešavine lekova.

  • Dakle

    08.03.2023 17:16
    Ne zna se
    Da li će zapuštena i obolela stabla u Cara Dušana ikada doći na red! Pisao sam, tražio vezu...ništa!!!
  • 9

    08.03.2023 15:12
    Makar šta
    Kod mene u komšiluku pored kafića , a i opšta je
    pomama u gradu živu ogradu svakodnevno tretiraju
    ne fungicidima "zalivaju" je i "đubre" kako četvornošci
    tako i dvonošci zemare koji šetaju ove prve.
    Miris posle ovih tretmana ostaje do prve kiše kada
    se intenzivira tako da pored zelenila ljudi padaju ,a
    ne samo insekti štetočine.
    Zato neka zelenilo malo zašpara trebaće na
    Šodrošu ako išta ostane posle graditelja.
  • Priroda

    08.03.2023 14:45
    Bršlja
    A da posečete bršljan koji guši stabla, recimo kod Jodne banje, ili kod fakulteta, to vam nikako nije u agendi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti