Nestanak još jednog kultnog mesta Novog Sada: I knjižara "Nublu" pred zatvaranjem

Čuvena antikvarnica knjiga "Nublu", koja se nalazi u Žarka Zrenjanina 12 prinuđena je na zatvaranje.
Zbog kirije koja im je znatno podignuta i renoviranja sprata na kojem je knjižara, opstanak ovog kultnog mesta je doveden u pitanje. 
 
Knjižara u sklopu kafe knjižare "Nublu" posle skoro 30 godina prestaje sa radom, dok kafić i klub ostaju na istoj adresi.
Milorad Vlaisavljević iz knjižare "Nublu" kaže za 021.rs da neće biti u stanju da finansijski isprati nove cene troškova, te da traži novo mesto gde bi njegove knjige nastavile svoj život.
Jedan deo knjiga je već preselio u svoj stan, ali mu treba veći prostor i upitan je njegov dalji rad. Svaka pomoć bi mu, kako kaže, bila dobrodošla, a najviše kada bi mu se javio neko sa novim predlogom prostora, koji bi mogao da priušti.
 
"To može biti i neka socijalna varijanta, neki magacin ili garaža u širem centru, ili hol u okviru neke institucije kulture, jer je pitanje šta ću sa tolikim knjigama. Ukoliko bi se neko javio sa prihvatljivim prostorom i uslovima u blizini trenutne adrese knjižare, svakako bi to bilo rešenje. Ponudio mi je prijatelj vikendicu na Zanošu, što je daleko za ljubitelje knjiga koji su navikli da dolaze. Zahvalan sam svima, ali trebalo bi da lokacija bude pristupačna", navodi Vlaisavljević za 021.rs. 
 
Nublu inače ima oko 10.000 knjiga i nije klasična knjižara: Novosađani godinama u njoj sede i provode sate u opuštenom ambijentu. Gosti koji dolaze su i van Novog Sada, neretko iz čitave bivše Jugoslavije.
 
Na društvenim mrežama širi se apel podrške još jednom simbolu grada, kojem preti - nestajanje.
 
"Veoma je važno da pomognemo da poslednji bastion kulture nastavi da živi i krasi ovaj grad svojom raskošnom kolekcijom knjiga. Ovo je poslednja knjižara antikvarnica koja je ostala i nikako ne bi smelo da dođe do njenog potpunog zatvaranja", stoji u objavi na društvenim mrežama.
 
 
Građani se pozivaju da pomognu da se pronađe prostor gde bi se knjižara "Nublu" preselila.
 
Podsetimo, nedavno je slična situacija zadesila i knjižaru "Most" u Zmaj Jovinoj 22, nakon višegodišnje borbe za opstanak.
 
Zatvaranjem knjižare "Nublu" bi Novi Sad ostao bez još jednog kultnog mesta, kakvih je - sve manje.
  • @

    12.03.2023 22:34
    Samo kladionice se lepo osecaju u gradu... prestonica kulture... tuga.
  • svedok

    12.03.2023 22:08
    30 godina i tako to
    Ono sto se zaborvlja je da je Mica (Milorad Vlaisavljevic), zajedno sa svojim bratom i sa jednom od vlasnika Nublua, pa i sa Radmilom bio jedan od rodonacelnika ovakvih knjizara u NS.
    ZAjedno su radili u NOlitovoj knjzari, onda su otisli na sve strane - Radmilo je posle nekog vremena poceo "Veliku malu knjigu", mislim da je Nesa otisao na Spens i poceo "Solaris", neko je otisao u Ameriku pa se posle vracao, Mica i Sloba su bili u Njegosevoj....
    Zaboravio sam i onu knjizaru sa pocetka 80-ih, na Limanu 2 u vojnim kulama, preko puta cesme i tadasnjeg TMD-a (sadasnjeg NTP-a). Ako se dobro secam, tamo je bio Marko (nadam se da je ziv, nismo se videli odavno...)
    Kako god da se uzme, ovo su stvarno neke emotivne znamenitosti nas, generacija koji smo citali knjige... Grad bi morao da im pomogne.
    Zelim im sve najbolje.
  • MileBukovac

    12.03.2023 11:40
    Ns
    11.03.2023 • 16:45
    Nažalost , knjižara je vec zatvorena od prošle subote.Kupili smo gomilu odlicnih knjiga po više nego povoljnim cenama ( 300,400,500 dinara).Podrška da se nađe neki prostor za ovog dobrog čoveka.Grad Novi Sad ima gomilu praznih lokala/prostora koji se ne koriste..
    ----------------------
    nije ovo više sfrj i nema za džabe ni kod stare babe...para ,kakva tradicija..pa i kazandžije imaju tradiciju..i kotlokrpe..oni što otkupljuju staro gvožđe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti