Opština Sremski Karlovci prepustila većinu poslova oko izletišta Stražilovo Nacionalnom parku

Opština Sremski Karlovci i Nacionalni park Fruška gora sklopili su protokol o saradnji i zajedničkom održavanju izletišta Stražilovo.
Opština Sremski Karlovci prepustila većinu poslova oko izletišta Stražilovo Nacionalnom parku
Foto: 021.rs

Ovim sporazumom se 16 godina od kada je opština preuzela upravljanje izletištem, nakon čega je i usledilo njegovo propadanje, praktično priznaje da Sremski Karlovci nisu u stanju samostalno da održavaju lokalitet.

Kako se navodi u odgovoru Nacionalnog parka portalu 021.rs, protokolom je predviđeno da JP "Nacionali park Fruška gora" preuzme održavanje izletišta, te da obnovi propali mobilijar.

"Pored ove, redovne aktivnosti, JPNP Fruška gora će učestvovati na konkursima i projektima koje APV predviđa za lokalitet Stražilovo. Realizacija ovih vanrednih aktivnosti zavisi od subvencija APV za izletište", navode za 021.rs u JPNP Fruška gora.
 
U Protokolu koji su iz JPNP dostavili 021.rs piše, između ostalog, i da su uređenje lokaliteta, razvoj turizma, promocija kulturnih i prirodnih vrednosti, zajednički prioriteti protokolarnih strana. 
 
S druge strane, navodi se da se Opština Sremski Karlovci obavezuje da će održavati objekte infrastrukture, rasvetu, vodnu infrastrukturu na lokalitetu, kao i odvoziti smeće sa izletišta. 
 
Prilikom potpisivanja sporazuma, predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić, naveo je da će Karlovci s prvim prolećnim danima Nacionalnom parku staviti na raspolaganje kapacitete svog Javnog komunalnog preduzeća "Belilo" kako bi izletište bilo spremno za ljubitelje prirode na početku nove sezone.

Za 16 godina koliko je na snazi bio ugovor o prenosu prava korišćenja na opštinu, mobilijar na Stražilovu je propao. Drveni mostići su istrulili, a u sličnom stanju su i klupe i stolovi. Pre tri godine postavljeno je sedam kompleta klupa i stolova, ali taj broj ne može nadoknaditi one koji su potpuno propali. Scene razbacanog smeća po ovom izletištu nisu retke, a zbog toga su građani više puta samoinicijativno organizovali akcije čišćenja. 

  • Deda Mraz

    18.03.2023 07:18
    Smece i opstina
    Stari dunavac, prilaz dunava iza carde, centar i sad jos strazilovo xaxaxaa. Smece svugde i nigde Belilo da ocisti. Podhodnik smrdi, se ne cisti
  • Drakce

    17.03.2023 22:56
    Nije bilo provizije za u dzepić
  • Stražnjilovac

    17.03.2023 22:53
    Opština Sremski Karlovci obavezuje da će ... odvoziti smeće sa izletišta.
    Hahahaahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti