FOTO: Divlja deponija u Sremskim Karlovcima "napreduje"

Divlja deponija građevinskog otpada u Sremskim Karlovcima se već godinama širi, a iz Opštine Sremski Karlovci kažu da su sredstva za uklanjanje ove deponije izdvojena još prošle godine.
FOTO: Divlja deponija u Sremskim Karlovcima "napreduje"
Foto: 021.rs
Građevinski otpad koji se nalazi na putu ka Starom Dunavu u ovom mestu počeo je da se skuplja izgradnjom pruge, a građani su potom nastavili da doprinose širenju iste. Sada se prostire dužinom od nekoliko desetina metara.
Deo problema je i to što u Sremskim Karlovcima ne postoji legalna deponija na koju bi meštani mogli da odlažu krupni otpad, a najbliža se nalazi u Inđiji.
Iz Opštine Sremski Karlovci za 021.rs kažu da je stvaranje ovakvih deponija posledica nagomilavanja otpada na lokacijama koja su manje prometna.
 
"Na ovakvim lokacijama se otpad teže uočava i ne prijavljuje, a ona vremenom kod onih koji su skloni ovim radnjama postaju opšteprihvaćene lokacije za odlaganje istrošenog građevinskog materijala. Prilikom uočavanja otpada ili nakon poziva građana, komunalni inspektor obavezno izlazi na teren, Odeljenje za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine izdaju nalog JKP 'Belilu' da izvrši uklanjanje otpada", navode oni.
 
 
Dodaju i da je za otklanjanje divljih deponija potrebno veće angažovanje ljudi i mehanizacije.
 
"Potrebno je i izdvajanje većih materijalnih sredstava, za šta je potrebno podrobno planiranje i duži vremenski period kako bi se pristupilo rešavanju problema. Opština Sremski Karlovci je za uklanjanje divlje deponije pored puta za Stari Dunav obezbedila novčana sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine preko konkursa, a ugovorom od 2. septembra 2022. godine obezbeđeno je 1.5 miliona dinara", navode iz ove opštine.
 
Međutim, iako su sredstva izdvojena, još uvek nisu iskorišćena za ovu namenu, a iz opštine nisu odgovorili na pitanja portala 021.rs kada će otpad biti uklonjen.
 
  
 
Podsećaju i da su u saradnji sa JKP "Belilom" omogućili građanima iznajmljivanje kontejnera za kabasti otpad.
"Ovu uslugu smo građanima omogućili po ceni od 1.700 dinara, a u cilju sprečavanja nesavesnog odlaganja građevinskog otpada. U cenu je uključeno i dovoženje kontejnera do objekta u kojem se izvode radovi i odvoženje građevinskog otpada do legalne deponije", dodaju.
 
 
Iako ovo jeste jedna od opcija, meštani Sremskih Karlovaca se žale da se na ovakve kontejnere dugo čeka, a nekada ne može ni da zadovolji kapacitet njihovih potreba. Sa druge strane, odvoženje otpada u Inđiju meštane košta 2.500 dinara u jednom pravcu.
 
Podsetimo, ovo nije prva divlja deponija koja je nastala u ovom mestu. Pre nekoliko godina je jedna uklonjena, a posle toga su nastavile da se prave i uklanjaju. 
  • Steiner

    26.02.2023 13:30
    Niti manje opštine niti većih lopova.
  • Mile

    25.02.2023 01:23
    Potreban šut i zemlja
    Tražim šut iz Karlovaca ili okoline za nasipanje privatne parcele
  • Limanac

    24.02.2023 20:38
    Svakim danom sve vise napredujemo, "napredno".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti