FOTO: Osnovna škola u Sremskim Karlovcima u lošem stanju, planira se rekonstrukcija

Osnovna škola "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima je u sve lošijem stanju, a radovi na rekonstrukciji ovog objekta planirani su za ovu godinu.
FOTO: Osnovna škola u Sremskim Karlovcima u lošem stanju, planira se rekonstrukcija
Foto: 021.rs
Kako navode iz kabineta predsednika Opštine Sremski Karlovci za 021.rs, obnova zgrade ove osnovne škole je deo Programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja za 2023. godinu, čiji je predlog usvojen 31. januara. Odluku bi trebalo da usvoji Vlada Srbije.
 
"Sve dozvole za obnovu ove osnovne škole su ishodovane, pa sa te strane ne postoje prepreke da se pristupi rekonstrukciji ovog objekta. Za finansiranje ove investicije, vredne skoro 500 miliona dinara, zaduženo je Ministarstvo za javna ulaganja", kažu.
Zgrada Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima izgrađena je početkom 20. veka, a iz uprave ove škole kažu da do sada nije bilo značajnijih ulaganja u objekat.
 
"S obzirom na to da do sada nije bilo značajnijih ulaganja, neophodna je adaptacija i rekonstrukcija objekta", dodaju za 021.rs.
Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je dozvolu za izvođenje radova na sanaciji, konzervaciji, adaptaciji i rekonstrukciji postojećeg objekta izdao 25. juna 2020. godine
 
"S obzirom da Rešenje ističe 25. juna ove godine, službenici opštinske uprave trenutno rade na poslovima kako bi se izdejstvovalo produženje ove dozvole", odgovaraju iz Opštine Sremski Karlovci.
 
  
 
Mnogo problema
 
U projektnoj dokumentaciji idejnog rešenja za zgradu Osnovne škole "23. oktobar" u koji je 021.rs imao uvid, detaljno je opisano stanje zgrade tokom 2020. godine, kada je projekat i izrađen.
 
U dokumentaciji piše da je objekat ove osnovnoškolske ustanove u dobrom stanju, ali da je vidljivo negativno dejstvo atmosferskih i podzemnih voda.
 
"Usled uticaja podzemnih voda su površine oko objekta često plavljene, a uslovi rada u prostorijama suterenske etaže su usled konstantnog prisustva vlage, a povremeno i vode, neodgovarajući. Krovne uvale, krovni sabirni kanali, oluci i spojevi vremenom su propali i propuštaju vodu u unutrašnjost objekta. Propali su i neki sanitarni čvorovi, pa voda izbija na površinu i sliva se niz zidove. Olučne vertikale na fasadnim zidovima ne odvode vodu u kanalizaciju, nego se voda uz fasadne zidove i trotoare sliva u suteren i temelje", piše.
 
  
 
Što se tiče negativnog dejstva podzemne vode, vidno je vlaženje i otpadanja maltera sa zidova u suterenu. U najnepovoljnijim situacijama, kad podzemna voda dugo ima visok nivo, podovi suterena su pod vodom.
 
"U cilju realizacije projekta sanacije objekta škole i izrade drenažnog kanala oko uličnih fasada objekta, koji se nalaze na javnim površinama oko objekta, kao i regulisanja prihvatanja atmosferske vode izradom adekvatnog sistema atmosferske kanalizacije neophodno je da Opština Sremski Karlovci uradi projekat parternog uređenja sa rekonstrukcijom fekalne i atmosferske kanalizacije u ulicama Preradovićeva i Ivana Mažuranića", piše u projektnoj dokumentaciji.
 
  
 
Šta se predviđa projektom?
 
Idejnim projektom se predviđa rekonstrukcija, sanacija, adaptacija i konzervacija postojećeg objekta Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima, sa pretvaranjem tavanskog prostora u školske prostorije i ugradnjom lifta u stepenišnom prostoru.
 
Panoramski lift, koji će sa tri strane imati staklene obloge, nalaziće se u prostoru trokrakog stepeništa zapadnog krila zgrade, a učenicima će biti omogućen ulaz i sa dvorišne strane objekta.
 
"S obzirom na očekivanu razliku u dubini fundiranja postojećeg objekta i novodograđenog lift okna pretpostavka je da će biti potrebno podbetonirati temelje postojećeg objekta. Visina podbetoniravanja će se utvrditi na licu mesta nakon iskopa istražne jame. S obzirom na to da je postojeći objekat u dobrom stanju ne očekuju se veća sleganja, oštećenja postojećeg zida koji se podbetonirava i obrušavanja opeke. Ukoliko se na licu mesta ukaže potreba za podupranjem navedenog fasadnog zida, to će se uraditi na način predviđenim ovim projektom", navodi se.
Dodaje se da je krovna konstrukcija u dobrom stanju jer je nedavno rekonstruisana, a radi promene namene tavanskog prostora izvešće se rekonfiguracija nosećih krovnih elemenata.
 
Planira se sanacija i konzervacija celokupne fasade, kao i zadržavanje fasadne ornamentike u originalnom stanju.
 
 
Projektanti su predložili da se izvođenje radova obavlja po fazama, te da se tokom letnjih meseci kada nema nastave odvija adaptacija i rekonstrukcija tavana, sprata i prizemlja.
 
Posle ove tri faze ide faza parternog uređenja okolnih ulica sa rekonstrukcijom komunalne infrastrukture, koja je predmet posebnog projekta Opštine Sremski Karlovci, a koja je preduslov za izvođenje planirane drenaže oko svih obodnih zidova da bi se sprečio direktan, nekontrolisan dotok atmosferske vode u kišnim mesecima. 
 
Potom ide sanacija podrumskih prostorija i sanacija i rekonstrukcija fasada, piše u projektu.
  • Svetlana

    04.02.2023 09:13
    A šta u Karlovcima nije zapušteno i ruinirano?
  • V5

    04.02.2023 07:09
    A biće još gore
    Zapuštene škole su samo deo mozaika koji se zove Zapuštena Srbija.
  • Nedžo iz Mojkovac

    04.02.2023 07:00
    Ruina
    Sremski Karlovci, nekada prelep gradić, od velikog značaja za kulturu, istoriju i tradiciju srpskog naroda. Više se u Karlovce ulagalo i vodilo računa o gradiću za vreme SFRJ negoli danas.
    Danas je to jedno ruinirano mesto, zapušteno, prljavo i skoro totalno skrajnuto.
    Narkomanija je uzela veliki mah među omladinom a stanovnici su uglavnom inertni i nezainteresovani za ozbiljnije promene ka boljitku.
    I ova priča o rekonstrukciji škole je samo prazna priča opštinskih čelnika kojom opravdavaju svoj nerad.
    Tužno i depresivno je to mesto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti