Karlovci i "Ciglana": Istraga u jeku priče o proširenju područja eksploatacije

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu predložilo je istragu protiv odgovornih lica Ciglane u Sremskim Karlovcima zbog privrednog prestupa, saznaje 021.rs.
Karlovci i "Ciglana": Istraga u jeku priče o proširenju područja eksploatacije
Foto: 021.rs

"OJT u Zrenjaninu predložilo je Privrednom sudu preduzimanje istražnih radnji protiv pravnog lica AD 'Polet IGK' Novi Bečej, P. M, kao odgovornog lica u pravnom licu i N. V, tehničkog direktora kao odgovornog lica zbog privrednog prestupa Zakona o upravljanju otpadom", navode u ovom tužilaštvu za 021.rs.

U Privrednom sudu za 021.rs kažu da je predmet zaveden 13. decembra i da se nalazi kod sudije na postupanju.

Iako je povod za istragu odlaganje opasnog otpada, prema zapisima koje je 021.rs dostavila Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, karlovačka Ciglana skoro dve godine dobija upozorenja po raznim osnovima, od emisija čestica u vazduh pa do izostanka merenja.
 
Emisije u vazduh iz Ciglane dolaze iz tunelske peći koja kao energente koristi prirodni gas i petrol koks, u srazmeri pola-pola, kao i druge tunelske peći koja koristi iste energente (70:30), navodi se u dokumentaciji koju je 021.rs dobio od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine. Nasuprot tome, odgovorni u Ciglani tvrde da su u međuvremenu prešli samo na prirodni gas. 
 
Ciglana radi u tri smene, oko 300 dana godišnje, a osim tunelskih peći, pogone čine i iskop gline, primarni pogoni, pogon grubog mlevenja koji izbacuje praškaste materije, pogon finog mlevenja i komorne sušare. Pojedini pogoni imaju filtere za smanjenje emisija, ali ne postoji monitoring na svim stacionarnim izvorima. Prema izveštajima same Ciglane, emisije ne prelaze granične vrednosti. Međutim, inspekcija je u više navrata utvrdila suprotno.
 
Prilikom prvog izlaska inspektora po prijavi građana, u martu prošle godine, ustanovljeno je da nije obezbeđen monitoring na svim izvorima, da nije dostavljen izveštaj o merenjima prethodne godine i da nije urađen plan merenja. 
 
Kako se navodi u dokumentaciji koju je 021.rs dobio od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, u avgustu 2021. godine utvrđeno je da je u prvoj polovini godine emisija ugljenika prevazilazila granične vrednosti. Prekoračenja su zabeležena i kada su u pitanju praškaste materije iz grubog mlina.
 
Inspekcija je ustanovila da odgovorni u preduzeću nisu preduzeli ništa da se to reši.
 
Osim toga, otpad koji nastaje nakon tretmana otpadnog dimnog gasa iz postrojenja tunelske peći je skupljan u metalnom kontejneru i mešao se sa glinom, iako je potencijalno reč o opasnom otpadu. U toku nadzora, ovaj otpad je zauzimao trećinu kontejnera.
 
Nekoliko nedelja kasnije, kontrolnim nadzorom je utvrđeno da su prekršaji sa odlaganjem otpada nastavljeni.
 
Krajem avgusta prošle godine, inspektori su utvrdili i da nije sprečeno da se u vazduh ispuštaju zagađujuće praškaste materije i ugljenik iz tunelske peći i postrojenja u prekomernoj količini. Tada je i predloženo da tužilaštvo pokrene postupak za privredni prestup i podnese optužni predlog nadležnom sudu.
 
Tek u junu ove godine utvrđeno je da su odgovorna lica u Ciglani postupila po merama. 
 
Povodom predložene istrage, 021.rs postavio je pitanja odgovornima u kompaniji, ali do objavljivanja tekstova nismo dobili odgovore. 
 
Zanimalo nas je i da li će utvrđeni prestupi i postupak pred Privrednim sudom uticati na prostorni plan Opštine Sremski Karlovci kojim se planira proširenje područja eksploatacije. Međutim, rukovodstvo nije odgovorilo ni na ovo pitanje.
Prijava za privredni prestup dolazi u trenutku kada se prostorni plan opštine prilagođava daljoj eksploataciji zemljišta. Nacrt novog prostornog plana predviđa promenu namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u zonu eksploatacije rudarskih sirovina za potrebe rada Ciglane IGM Stražilovo firme Polet a.d, a od prošlog nacrta se razlikuje po tome što je smanjeno područje koje prostorni plan obuhvata.
 
Više udruženja i pojedinaca podnelo je primedbe na ovaj plan, ističući upravo problem zagađenja vazduha za koji su tvrdili da je uzrokovan upotrebom petrol koksa kao energenta u procesu sušenja opekarskih proizvoda. 
 
Udruženje "Karlovački vinogradi" tražilo je da se postave merne stanice za kontinuirani monitoring kvaliteta vazduha u okruženju Ciglane, koja je prepoznata kao  zagađivač u planovima višeg reda Prostornog plana AP Vojvodine, Nacionalnog parka 'Fruška gora' i Prostorni plan područja posebne namene Sremski Karlovci.
 
U novembru ove godine rukovodstvo Ciglane je u odgovoru za 021.rs navelo da nekoliko meseci unazad u proizvodnji koriste isključivo gas kao energent, kao i da se merenja sprovode dva puta godišnje. 
 
"Ove godine su provedena dva merenja, u maju i u oktobru, koja su pokazala da svi mereni parametri zadovoljavaju propisane vrednosti, a izveštaje o rezultatima merenja se redovno dostavljaju Opštini Sremski Karlovci, Opštinskoj upravi, Odeljenju za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, kao i Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Agenciji za zaštitu životne sredine", dodali su oni za 021.rs. 
 
Podsetimo, prvobitno je planirano proširenje područja eksploatacije na 40 hektara, ali zbog nakon brojnih primedbi građana na taj plan, nacrt izmenjen. Poslednjim predlogom predviđa se proširenje područja eksploatacije na 3,7 hektara.
  • Biciklista

    25.12.2022 23:23
    Ništa im ne verujem
    Uprava ciglane se minimalno dve godine (iz teksta se ne vidi da li i koliko mimo toga) oglušivala o propise. Da bi u godini u kojoj se donosi novi prostorni plan Opštine Sr. Karlovci, vitalno im značajan za budućnost rudarsko-opekarske delatnosti, naprasno prešli na "čist" energent, te dva puta su obavili merenja u tom intervalu (pitanje: da li je po propisima stalni monitoring?) ne navodeći ko ga je vršio (činjenica, u Srbiji privatnici kupuju institucije kad im one ne mere dobro i ne izdaju dozvole po potrebi, Jaroslav Černi - jel jedini?) Nakon višemesečmnog nereagovanja na zahteve u prigovorima inspekcije, inspektori predlazu pokretanje postupka koji se i pokreće nakon 16 meseci od tog predloga; a u medjuvremenu su kako tvrde u ciglani (ali i inspekcija) otklonili nedostatke, te nije jasno čemu naknadno pokretanje postupka. Da bi se utvrdilo da su "dobri djaci" koji kao nagradu zaslužuju proširenje (koliko god žele) područja za eksploataciju u novom Opštinskom prostornom planu?
    Ako sam valjano razumeo tekst u članku...
  • Arsenije

    24.12.2022 10:35
    Leepooo
    Konacno shvatamo nase blago i zdravlje. Bravo
  • Bilja

    23.12.2022 22:13
    Konacno
    Lepo je cuti da institucije nisu potpuno mrtve. Zagadjivaci moraju biti kaznjavani. Lako je trositi tudje resurse, trovati tudju zemlju, vazduh, vodu i ljude. I iznositi profit iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti