U Sremskim Karlovcima predviđaju "zonu eksploatacije rudarskih sirovina", građani žele vinograde

Opština Sremski Karlovci stavila je na uvid novi Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana ove opštine na lokalitetu Ciglane, a udruženja i građani su do 4. novembra mogli da podnesu primedbe i predloge.
U Sremskim Karlovcima predviđaju "zonu eksploatacije rudarskih sirovina", građani žele vinograde
Foto: 021.rs (ilustracija)
Ovaj nacrt predviđa promenu namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u zonu eksploatacije rudarskih sirovina za potrebe rada Ciglane IGM Stražilovo firme Polet a.d, a od prošlog nacrta se razlikuje po tome što je smanjeno područje koje prostorni plan obuhvata.
 
Udruženje "Karlovački vinogradi" je podnelo niz primedbi na ovaj prostorni plan, a koji se još odnosi i na turizam, organsku poljoprivredu i zaštitu prirode ovog područja.
Udruženje skreće pažnju na to da su meštani ovog vikend naselja pet godina unazad prijavljivali problem zagađenja vazduha koji je, navodno, uzrokovan upotrebom petrol koksa kao energenta u procesu sušenja opekarskih proizvoda.
 
Petrol koks kao produkt sagorevanja ispušta gas radon, a problem zagađenja vazduha je potvrđen i inspekcijskim nadzorom ekološke inspekcije u nadležnosti Pokrajine.
 
"Potrebno je planskim dokumentom utvrditi merne stanice za kontinualni monitoring kvaliteta vazduha u neposrednom okruženju IGM Stražilovo, a ova Ciglana je prepoznata kao zagađivač u planovima višeg reda Prostornog plana AP Vojvodine, Nacionalnog parka 'Fruška gora' i Prostorni plan područja posebne namene Sremski Karlovci", navodi se u jednoj od primedbi udruženja.
Iz firme Polet a.d. u odgovoru za 021.rs objašnjavaju da nekoliko meseci u proizvodnji koriste isključivo gas kao energent i dodaju kako su oni jedna od dve fabrike u Srbiji koje koriste gas u proizvodnji opeke, a da se merenja emisije zagađujućih materija sprovode dva puta godišnje.
 
"Fabrika cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima posluje u skladu sa svim važećim zakonskim propisima Republike Srbije, a svesni svog uticaja na životnu sredinu neprestano poboljšavamo poslovne procese u cilju sprečavanja zagađenja okoline i uticaja emisije u vazduh. Ove godine su provedena dva merenja, u maju i u oktobru, koja su pokazala da svi mereni parametri zadovoljavaju propisane vrednosti, a izveštaje o rezultatima merenja se redovno dostavljaju Opštini Sremski Karlovci, Opštinskoj upravi, Odeljenju za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, kao i Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Agenciji za zaštitu životne sredine", dodali su oni za 021.rs. 
 
Iz "Karlovačkih vinograda" podsećaju i da je, prema Prostornom planu ove opštine iz 2014. godine, navedeno da će se eksploatacija mineralnih sirovina obavljati u ovoj ciglani, a da je firma bila u zakonskoj dužnosti da nakon zatvaranja kopa sanira i rekultiviše taj prostor, što do sada nije uradila. 
 
"Ovaj već postojeći pristup kršenja propisane obaveze ostavlja dugoročne posledice na ekosistem i živote ljudi. Tvrdnje o pozitivnom uticaju rudarskih radova i primenu mera mogu jedino poslužiti kao alibi za ostvarivanje profita jedne strane kompanije, koja ga u najvećoj meri izvozi iz zemlje", navodi se u jednoj od primedbi.
 
Firma Polet a.d. dodaje i da "postojećim, dopunskim rudarskim projektom nije obuhvaćena rekultivacija otkopanog prostora".
 
"Stoga smo započeli izradu novog Rudarskog projekta kojim će biti obuhvaćena rekultivacija, zaštita životne sredine i sanacija klizišta, ali za njegovo realizovanje je potrebna izmena Prostornog plana. Dakle, tek nakon njegovog usvajanja će biti finalizovan i Rudarski projekat koji će definisati deo koji se odnosi na rekultivaciju. Nakon usvajanja izmenjenog Prostornog plana potrebno je dva do tri meseca za završetak Rudarskog projekta, nakon čega sledi zakonska procedura njegovog odobrenja", objašnjavaju oni. 
 
Udruženje "Karlovački vinogradi" u svojim primedbama insistira i na tome da obuhvat ovog plana narušava i vrednost karaktera predela, pre svega odlike vinogradarske i voćarske regije i zone kuća za odmor, što direktno i indirektno utiče na životnu sredinu.
 
"Opšti cilj ovog plana mora biti potenciranje vinogradarstva, voćarstva, pčelarstva kao načina korišćenja prirodnih vrednosti koje se moraju očuvati, dugoročno regulisanje aktivnosti ciglane IGM Stražilovo, na način koji neće dalje narušavati ove vrednosti i neće ugrožavati zdravlje ljudi koji borave u Karlovačkim vinogradima, niti poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednu proizvodnju i turističku ponudu koja je u povoju", piše u jednoj primedbi.
 
Kako iz Poleta a.d. kažu za 021.rs, predlog koji obuhvata novi Prostorni plan "ne nalaze vinogradi, zasadi, građevinski i pomoćni objekti, uzgoj pčela, niti bilo ša slično". 
 
"Važno je istaći da je poslednjim predlogom proširenje smanjeno na 3,7 hektara i to isključivo na zemljištu u vlasništvu Poleta a.d-fabrike Stražilovo. Prvobitno je planirano proširenje od 40 hektara od kojeg bi se 18 odnosilo na proširenje eksploatacionog polja, a 22 na zone uticaja rudarskih radova", objasnili su iz ove firme.
Udruženje "Karlovački vinogradi" navodi i da je kompanija poreski obveznik u Novom Bečeju, gde plaća poreze i doprinose, a Opština Sremski Karlovci "prihoduje 40 odsto od naplaćene rudne poente, a koja iznosi svega tri odsto od prijavljenih količina eksploatisane rude", na šta iz ove firme dodaju da se svi pripadajući porezi i doprinosi propisani zakonom upućuju Opštini.
 
"Dodatan doprinos ova fabrika lokalnoj zajednici daje i kroz zapošljavanje više od sto radnika za koje redovito uplaćuje sve zakonom propisane obaveze. Osim toga, firma posluje kao visoko društveno odgovorni subjekat, te u tom smislu podržava donacijama i sponzorstvima lokalnu zajednicu i svoje zaposlene, te njihove porodice", ističu iz ove firme.
 
Podnošenju primedbi na ovaj Prostorni plan priključile su se i organizacije, poput Ekološkog fronta Novi Sad, Centra za razvoj demokratskog društva Europolis, Udruženja za zaštitu šuma i Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", kao i građani.
 
Podsetimo, na prethodnoj sednici Komisije za planove o izmenama Prostornog plana Sremskih Karlovaca, održanoj juna ove godine, prihvaćene su primedbe građana. Prethodnim planom koji je odbačen, područje eksploatacije Ciglane bilo je znatno prošireno. Na plan je tada podneto čak 175 primedbi, što je rekord kada su u pitanju karlovački akti na javnom uvidu. 
  • Peraon

    09.11.2022 12:44
    Zvalavi demon je izgubio referndum u Ns i okolini za neupucene sendvicare..nikakvi rudnici,trovacnice i Ns na vodi. Gorece ulice! Nismo vam mi beogradski pasaluk. Nazad u vasu r sumsku pa tamo serifujte.
  • Miloš

    09.11.2022 09:39
    Naravno u boljitak Sremsko Karlovačkog atara treba uvrstiti i Naftahem ,koji se širi ,i tako upotpunjuje lepotu ,,svete,,Fruške Gore,, i Dunavskog priobalja kod Srbske prestonice pravoslavlja....kako čuvamo svoje nasleđe tako i prolazimo......i uvek su nam drugi krivi....
  • Stohadin

    09.11.2022 03:49
    Kopanje
    Koji će Karlovcima vinogradi?
    Doživotna vlast zna da je otvaranje rudnika mnogo bolja grana za razvoj mesta u svim stavkama od proizvodnje vina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti