Revizor u Sremskim Karlovcima: Zaposlenima 1,9 miliona više od propisanog i druge nepravilnosti

Opština Sremski Karlovci je u devet javnih nabavki u 2020. i 2021. godini postupila suprotno Zakonu o javnim nabavkama, ali i isplatila zaposlenima 1,9 miliona dinara više od propisanog.
Revizor u Sremskim Karlovcima: Zaposlenima 1,9 miliona više od propisanog i druge nepravilnosti
Foto: 021.rs
Kako se navodi u izveštaju Državne revizorske institucije, opština je zaposlenima isplatila jednokratnu solidarnu pomoć u iznosu od 1,8 miliona dinara suprotno propisima, kao i dodatak za minuli rad u iznosu od 169 hiljada dinara više nego što je predviđeno.
Takođe, opština je konkursnom dokumentacijom za javne nabavke određivala uslove koji narušavaju načelo jednakosti ponuđača ili nisu u skladu sa zakonom, aneksima su ugovarali viškove radova suprotno osnovnom ugovoru i nisu objavili sve oglase o javnim nabavkama.
Prema izveštaju DRI, opština je u četiri navrata sa izvođačima ugovorila bezgotovinski način izmirenja obaveze za naplatu ugovorne kazne, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.
 
Kako iz Opštine Sremski Karlovci za 021.rs navode, ni u jednom od četiri ugovora opština nije postupila po ugovorenoj obavezi.
 
"Nije došlo do izvršenja planiranog načina bezgotovinskog izmirenja obaveza za one kalendarske dane kašnjenja ugovorene u dozvoljenoj visini od ukupne vrednosti radova jer nije došlo do kašnjenja, te nije došlo do kršenja Zakona o budžetskom sistemu", navode iz ove opštine.
 
Prema izveštaju revizora, poziv za podnošenje ponuda za javne nabavke "Popravka oštećene kolovozne konstrukcije i pojačano održavanje ulica u Sremskim Karlovcima" i "Radovi na sanaciji krova zgrade Seminara (Bogoslovski internat)" nisu objavljeni na Portalu službenih glasila Srbije.
 
Iz Opštine Sremski Karlovci za 021.rs opovrgavaju ove navode i kažu da jesu objavljene na Portalu javnih nabavki, ali nisu naglasili i da li su pozivi za nabavke bili objavljeni ili su ih naknadno objavili kada je tender zaključen.
 
Naknade ili nagrade za zaposlene u opštini?
 
Kako je DRI ustanovio, Opština Sremski Karlovci je na ime jednokratne solidarne pomoći radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja isplatila oko 1,8 miliona dinara za 53 izabrana, postavljena i zaposlena lica.
 
Ovo nije u skladu sa Zakonom o budžetu Srbije za 2021. godinu i Uputstvom za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2021. godinu i projekciji za 2022. i 2023. godinu, kao i sa Zakonom o budžetskom sistemu, a na pitanje upućeno opštini zbog čega je postupljeno suprotno zakonima, za 021.rs odgovaraju da u samom pitanju leži i odgovor.
 
"U samom pitanju leži i odgovor, a to je poboljšanje socijalnog statusa, pošto po navedenim dokumentima za datu godinu ne treba da se planiraju isplate za poboljšanje položaja i uslova rada zaposlenih u toj godini", kažu iz Opštine Sremski Karlovci.
Isto tako, opština nije obračunala i platila porez za isplaćene naknade za troškove prevoza zaposlenih u iznosu od skoro 138 hiljada dinara, ali je i isplatila nagradu za četiri zaposlena manje za iznos oko 35 hiljada.
 
Više o ovom i drugim izveštajima Državne revizorske institucije pogledajte OVDE.
  • Nenad

    29.10.2022 09:49
    100 potpisa
    sada 100 potpisa i traziti javnu raspravu na tu temu i razmotriti budzet
  • Ekspert

    29.10.2022 09:40
    Izjave od uprace finansije?
    Izjave dao neko ko je zaduzen za budzet ili cak i investicije? "Inveticija" i "finansije" u vece sede zenice koje u st zvrsili :))). I oni sede u komisijama i odrede koji nabavljac za prozore? Bolje da se vrate u vrtic da se igraju "kad sam velik sam bio los u skoli ali sam zaduzen za investicije ili finansije
  • Mirko

    29.10.2022 09:15
    DRI JE MALO JAČI
    Npr. Šta je preduzeo u Novom Sadu po pitanju SAP-a?
    Šta je preduzeo po pitanju nezakonitih načelnika koji su potpisivali finansijsku transakciju?
    Šta je preduzeo po osnovu nezakonitih koeficijenata?
    Šta je preduzeo po pitanju nezakonitog trošenja novca bez pokrića kroz projekte za oblast kulture i sporta?
    Šta je preduzeo po pitanju rada Gradske uprave za gradjevinsko zemljište i investicije?
    Šta je preduzeo po pitanju političkog, neosnovanog i neopravdanog zapošljavanja na teret budžeta grada?
    Štaje prduzeo po pitanju nerealizovanih investicija u planiranim rokovima velikog iznosa?
    Zato, DRI radi za SNS, stranku na vlasti, a njegov naziv da je nezavisna državna institucija to je priča za malu decu. On je više sramota za narod koji ga plaća. Našao je u Sr. Karlovcima da oštri onu stvar.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti