Milijardu dinara za obnovu i uređenje Sremskih Karlovaca, prvo se gradi kulturni centar

Na današnjoj sednici Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca usvojen je Program obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja ove opštine.
Milijardu dinara za obnovu i uređenje Sremskih Karlovaca, prvo se gradi kulturni centar
Foto: 021.rs

Na sednici, kojom je predsedavala predsednica Odbora i ministarka kulture Maja Gojković, naglašeno je da je završena preparcelacija i da su rešena imovinsko-pravna pitanja na parceli namenjenoj za izgradnju novog objekta kulturnog centra u Sremskim Karlovcima, a sada sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije za ovaj objekat, što će finansirati Ministarstvo kulture.

Istovremeno, radilo se na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, planske dokumentacije, inženjersko-tehničkih ispitivanja, a zatim i na sanaciji i restauraciji više uličnih fasada, kao i patrijaršijskog dvora.

Na sednici je konstatovano da se sada nastavlja sa radovima, a za ovu godinu programom obnove predviđeno je 989 miliona dinara iz republičkog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i utvrđena dinamika realizacije usvojenih projekata.
 
Ovaj program obnove i razvoja omogućava očuvanje kulturnog nasleđa, kao i obnovu Sremskih Karlovaca kao centra duhovnosti, kulture i obrazovanja i predviđa uvođenje novih kulturnih sadržaja. Program obnove za 2023. godinu pripremljen je u skladu sa odredbama Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.
 
Programom obnove i razvoja utvrđeni su projekti obnove, zaštite, očuvanja i korišćenja kulturnih dobara, kao i komunalnog opremanja, odnosno obnove i izgradnje prateće infrastrukture u okviru prostorno kulturno-istorijske celine koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.
 
Skupština Srbije, na predlog Pokrajinske Vlade maja 2021. godine, donela je Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca. Na osnovu ovog Zakona Vlada je donela Rešenje o imenovanju odbora koji je dobio zadatak da radi na programu obnove i revitalizacije i prati obnovu.
  • Čobanica

    31.01.2023 17:01
    Čoban
    Uh, dom kulture. Kako je to lepo zamislila ministarka sa svojim pajtosima...
  • SrK

    31.01.2023 15:52
    Buoskop
    A zasto prvo ne završite davno započetu, a nikad završenu adaptaciju bioskopa? Jeftinije, a ostavlja i sadašnji velimi parking prostor? O mestu za parkiranje i uređenju uliuca niko ne misli. Samo neki projektanti iz BG, koji su mozda 2 puta svrnuli u Karlovce. Opčinili se lepotom i naravno vinom! Malo više popili pa sve pobrkali...A nama za parkig ostaju samo Krovovi! Da, davno su SPS-ovci osmislili karlovački kulturni časopis "Krovovi"...
  • GreySkull

    31.01.2023 14:10
    ...a za podsticaj poljoprivredi celih 55 miliona dinara za celu Vojvodinu...Majko mila!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti