VIDEO: Studentima zabranjen ulaz na sopstveni fakultet

Policija i članovi Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta blokirali su danas ulaz u ovu ustanovu, zabranivši nezadovoljnim akademcima da u njemu održe plenum.

Policija i članovi Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta blokirali su ulaz danas u ovu ustanovu, zabranivši nezadovoljnim akademcima da u njemu održe plenum.

Prema njihovom mišljenju, policija je pozvana jer su studenti koji se ne školuju na Filozofskom pokušali da radikalizuju miran protest. 

Kako su za 021 izjavili okupljeni studenti, fakultet su blokirali oni koji dobijaju plate od njihovih školarina potpomognuti policijom, kojoj je prisustvo na visokoškolskim ustanovama zabranjeno autonomijom Univerziteta.

"Ovo je kriminalno, jedini ljudi koji nemaju pravo da budu na fakultetu ulaze slobodno – a to je policija."

"Predstavnici ustanove koja postoji zahvaljujući džepovima naših roditelja nas ne puštaju da uđemo na fakultet"

"Fakultet nema pravo da vrši suspenziju slobode kretanja. I ne samo to, već nam ulaz na fakultet zabranjuju njihovi saradnici iz studentskog parlamenta koji primaju platu iz školarina koje mi plaćamo"

 

 

Prema rečima prorektora Novosadskog univerziteta Pavla Sekeruša, većina studenata se ne slaže sa zahtevima za smanjenje školarina i želi da studira bez ometanja. "Fakultet mora da zaštiti imovinu i bezbednost onih koji se u njemu nalaze. Ovde se radi o jednoj manjini koja opstruira ostale studente koji žele da rade", kaže Sekeruš za naš radio.

Student prorektor: Levičari koji žele besplatno obrazovanje

Na vratima je u nekoliko navrata došlo do guranja, jer su akademci želeli da uđu na fakultet, u čemu su ih sprečili predstavnici Parlamenta, koji su nosili prsluke sa oznakom "Obezbeđenje Filozofskog fakulteta". Međutim, predstavnici studentskog parlamenta nisu popustili, iako su akademci u jednom trenutku mahali indeksima kako bi dokazali da se školuju na Filozofskom.

 

Student prorektor (u beloj jakni) u razgovoru sa predstavnicima Plenuma

Kako za 021 kaže student prorektor novosadskog Univerziteta Goran Radić, studente Filozofskog fakulteta je zavela priča o besplatnom obrazovanju koju plasiraju pojedine marksističke političke organizacije.

"Ovo što se danas desilo, delo je ultralevičarskih grupacija koje su odgovorne za blokadu Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu. Oni, nažalost, manipulišu našim kolegama da stanu uz njih", navodi on.

 

Pokušaj studenata da uđu na Fakultet

Prema Radićevim rečima, studenti u vojvođanskoj prestonici nemaju nikakvog razloga za nezadovoljstvo, jer je Bolonjski sistem školovanja u Novom Sadu u potpunosti uspeo i većina akademaca bez problema čisti godinu. "Treba naglasti da, za razliku od ostalih univerziteta, u Novom Sadu je 50% studenata ostvarilo šezdeset ESP bodova. To znači da je Bolonja na Univerzitetu u Novom Sadu odlično sprovedena i u potpunosti uspešna, za razliku od univerziteta u drugim gradovima", smatra student prorektor.

Zagrebački plenum podržao Novosađane

Pored nekolicine studenata iz Beograda, koji su došli da podrže plenum novosadskih akademaca, ispred Filozofskog se našlo i dvoje studenata iz Zagreba. Prema rečima jednog od njih, borba za znanje pristupačno svima je studentsko pitanje koje je goruće u svim zemljama i da su svojim prisustvom došli da iskažu solidarnost sa srpskim akademcima.

"Ciljevi studentskog pokreta širom čitavog sveta su svuda isti, mi želimo obrazovanje koje je svima dostupno, a ne samo bogatima. Nema ništa što bi nas moglo deliti", kaže ovaj Zagrepčanin.

Kako saznaje 021, tek nakon dvočasovne zabrane ulaska i izlaska, Uprava fakulteta odlučila je da u zgradu pusti oko 100 predstavnika Plenuma i oni su održali sastanak u amfiteatru. Osnovni zahtevi studenata su smanjenje cene školarine na tri prosečne plate i prelazak na budžet za sve one koji ostvare 48 ESP bodova. (Miodrag Sovilj)

 

 

 

  • baka Vedervaks

    04.11.2011 08:34
    za člana parlamenta
    Žalosno je da je član parlamenta jednog fakulteta nepismen. Kaže se leci a ne letci! Još je žalosnije da neko, ko bi trebalo da predstavlja studente, koristi bednu, politikantsku demagogiju u nedostatku pravih argumenata. Mnogo dobro ti zvuči kada kažeš da većina od 18 odseka ima niže školarine, a ne kažeš koliko je među njima odseka koji imaju po 2-3 studenta u generaciji, a da oni najtraženiji odseci, naravno naplaćuju školarine od 100.000,00 dinara. Sve funkcioniše po principu ponude i tražnje, jer tamo gde ima puno kandidata biće i više bogatih, spremnih da plate, a studentima se nude tabla i kreda, kao u vreme kada je obrazovanje bilo besplatno.
  • Student psihologije 2

    03.11.2011 13:28
    Ponavljam, zasto bi se neko legitimisao tebi? Zato sto si clan studentskog parlamenta? Hoces li sledeci put da proveravas ima li bombe na fakultetu? Cistis ostave? Znas li ti sta je uopste funkcija Parlamenta?
    Legitimise samo policija. Vrata otvara portir.

    Koliko sam videla kad su studenti pusteni na fakultet nisu ga blokirali nego izrazili svoje misljenje (nisu oni krivi sto ga imaju). Na osnovu cega si dosao do ideje da ce ga blokirati? Rekla dekanica?

    Besmislenim zahtevima? Uvodjenje apsolventskog staza i smanjenje skolarine su tebi besmisleni zahtevi? Samo mi nemoj objasnjavati sa "radi se na tome", "ne zavisi od nas", "to tako treba". Studenti psihologije su pre dve godine morali spavati na fakultetu jer su dobijali iste takve odgovore od istog Parlamenta. Pa je na kraju Parlament ipak shvatio da moze nesto da ucini i da to tako ne treba...

    Hajde, molim te, objasni mi sta je funkcija parlamenta i koji su ciljevi ovogodisnjeg sastava? Al, nesto konkretnije od poboljsanja uslova studiranja.
  • Clan parlamenta Filozofskog fa

    03.11.2011 09:45
    dopuna pojasnjenja
    Nisam primetio da moj prvi komentar nije objavljen do kraja. Verovatno zbog broja karaktera u njemu. Sreca moja da sam ga sacuvao u celosti dako da sada pustam dopunu.

    6. Letci sa zahtevima koji su kruzili fakultetom su najblaze receno besmisleni.

    a) Zahtev koji se tice upisa na budzet studenata koji su stekli 48 ESP bodova je sam po sebi besmislen zato sto su SVI takvi studenti na filozofskom upisani na budzet.

    b) Zahtev koji se tice apsolventskog staza. Sto se tice apsolventskih ispitnih rokova, radi se na tome i najverovatnije ce biti, pa kolege, savetujem vam da pocnete da spremate ispite. Sto se tice domova i menzi, to nije nadleznost fakulteta, a najmanje studentskog parlamenta na fakultetu.

    c) Sto se tice visine skolarina. Na fakultetu su cene skolarina iste od oktobra 2007. Nisu niske i svakako da je prosecnoj porodici u Srbiji tesko da izdrzi takvo opterecenje. Uprava fakulteta pruza mogucnost placanja skolarine na rate uz molbu. Tu mogucnost sam i ja koristio posto nisam bio na budzetu, tako je mnogo lakse.
    U tekstu pise da je zahtev bio da skolarine budu u visini 3 prosecne plate. Na letcima je pisalo 3 minimalne plate, sto predpostavljam da je pravi zahtev.
    Skolarina na fakultetu je 65000 dinara osim za odseke psihologije, pedagogije, engleskog jezika, knjizevnosti, istorije i zurnalistike za koje je 96000. Podsecam da fakultet ima 18 odseka, tako da vecina odseka ima skolarinu koja je manja od 3 prosecne plate. U avgustu je bila 38.389 dinara. Minimalna plata u Srbiji je oko 17.000 dinara, sto znaci da su tri plate oko 51.000 sto i nije velika razlika sa cenom studiranja na vecini odseka na filozofskom. Tako da je i taj zahtev u odredjenoj meri besmislen.

    d) Koliko me secanje sluzi, cetvrti zahtev na letku je bio da se ne blokira rad fakulteta na pocetku svake godine. Taj zahtev mi je totalno nejasan iz razloga sto rad fakulteta nije bio blokiran ni u jednom trenutku otkako ja imam kontakta sa fakultetom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti