VIDEO: Dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma - počela seča drveća na Šodrošu

Građani okupljeni u "Šodroš survajver kampu" upozorili su da su jutros na Šodroš došli radnici i počeli da seku drveće, iako je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ona izričito zabranjena
VIDEO: Dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma - počela seča drveća na Šodrošu
Foto: 021.rs
Kako navode ovi aktivisti, seča je zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa. 
Kamperi su pozvali policiju zbog kršenja propisa. Kako javlja reporter 021.rs na terenu, aktivisti su tražili od radnika da im pokažu dozvolu za seču. Radnici su im rekli da imaju dozvolu, ali nisu želeli da je pokažu. 
"Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabrenja do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra", navodi se u Rešenju o uslovima zaštite za ovo područje nadležnog pokrajinskog zavoda.
 
 
Aktivisti ističu da je neverovatno da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za "Evropski grad šuma" upravo Novi Sad. 
 
 
"Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje. Juče su radnici kompanije CRBC koja treba da gradi most i vijadukt na Bulevaru Evrope, kao i predstavnici JP Vojvodinašume nastavili ranije započeta merenja i obeležavanja stabala za seču na Šodrošu. Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje glomaznom projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća", kažu aktivisti.
 
 
Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navoder iz "Šodroš survajver kampu".
 
RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.
 
Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija "Svet i Dunav" je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području. 
  • Pecaros

    23.03.2023 12:46
    ???
    A sta bi sa onima sto su od Kamenjara pa do Sodrosa i sa leve i desne strane puta uz Dunav(od ograda ne mozes do vode) ogradili zauzeli posekli iskrcili nasuli poravnali za svoje "parcele" i sumu i put oni ne unistavaju prirodna stanista. Ako cemo da cuvamo Sodros onda ih treba cuvati i od tih
  • pajo patak

    22.03.2023 17:07
    @Lala
    pre će biti da od mosta put do bosne za lažne lale.
  • cukimišuru

    22.03.2023 13:23
    Ja sam u NS ceo život kampovao na kamenjaru dok je bila šuma
    Ali par starih topola neće sprečiti izgradnju mosta
    I nama su most slobode napravili pored prozora pa se nismo žalili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti