Vlada APV finansira nastavak obnove Nikolajevske crkve i manatira na Fruškoj gori

Pokrajinska vlada izdvojila je na današnjoj sednici 86,5 miliona dinara za nastavak radova na obnovi i uređenju Nikolajevske crkve u Novom Sadu.
Vlada APV finansira nastavak obnove Nikolajevske crkve i manatira na Fruškoj gori
Foto: 021.rs

Ova sredstva usmerena su Pokrajinskom zavodu za zaštitu kulture, saopštila je Vlada APV.

Plan je da do kraja ove godine bude završeni svi radovi u samoj crkvi i u celoj porti. 

Nikolajevska crkva potiče iz tridesetih godina osamnaestog veka i ubraja se u spomenike kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.
 
Za treću fazu radova na sanaciji konaka manastira Mala Remeta na Fruškoj gori izdvojeno je 23,6 miliona dinara, a sredstva su usmerena Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica. Radovi obuhvataju sanaciju fasade i oluka konaka i kapele, kao i uređenje prilaza sa izgradnjom potpornog zida manastira.
 
Pokrajinska vlada je u prvoj fazi finansirala delimičnu obnovu konaka Male Remete, a radovi su podrazumevali sanaciju kapilarne vlage presecanjem zidova, sa manjom adaptacijom prostora u prizemlju, rušenje pregradnih zidova i zamenu stolarije. U drugoj fazi izvođeni su radovi na uređenju enterijera, izradi podova, zameni elektroinstalacija, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi.
Manastir Mala Remeta pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u središnjem delu Fruške gore. Reč je o spomeniku kulture od izuzetnog značaja. Prvi pisani trag o manastiru Mala Remeta pojavljuje se u dokumentu iz 1546. godine, a u istorijskim izvorima kao mogući osnivač pominje se "sremski kralj" Dragutin Nemanjić.
  • Бранислав

    22.03.2023 14:32
    ...Богу хвала за манастир Мала Ремета...ко је био и посетио га..зна да је право место за обнову...ту је и игуманија Февронија која се истински труди око тог манастира...
  • Ginger Pig

    22.03.2023 13:53
    Bolnice? Skole? Razne ustanove?

    Neka crkva placa obnavljanje manastira iz svog dzepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti