Počinju tretmani "Ciklonizacije" protiv krpelja u parkovima, na šetalištima, dečijim igralištima...

Ciklonizacija će danas i sutra (četvrtak i petak) izvesti prve ovogodišnje tretmane u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja.
Tretmanima će biti obuhvaćene uređene zelene javne površine - parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta na celoj teritoriji Novog Sada.
"U prva tri dana ove nedelje sedamnaest operativaca našeg preduzeća uradilo je monitoring prosustva krpelja na uređenim zelenim javnim površinama i na osnovu rezultata tog monitoringa, odnosno prisustva krpelja, određene su  površine koje će biti tretirane u prvom krugu. Odlično je što u naredna dva dana, prema prognozama, imamo adekvatne vremenske uslove za izvođenje tretmana, tako da očekujemo maksimalne efekte ove akcije", objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.
Prema planu, danas, 23. marta tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, na Klisi, Limanima, Novom naselju, Detelinari, Salajci, Grbavici, Sajmištu, Podbari, Sremskoj Kamenici, Telepu, u Adicama, Vidovdanskom naselju, Rotkvariji i u Ledincima.
 
U petak, 24. marta, na redu su Sajlovo, Veternik, Futog, Begeč, Šangaj, Čenej i Nemanovci. Oba dana biće angažovano po osam ekipa Ciklonizacije, a tretmani će biti izvođeni u periodu od 8 do 15 časova.
 
Aćimović podseća na to kako je činjenica da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. 
Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i Ciklonizacije na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.
 
U saradnji, i po nalogu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ciklonizacija je počela monitoroing i mapiranje prisustva krpelja na izletištima u okviru Nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, u okviru iste akcije, ovih dana počinje i monitoring i mapiranje prisustva krpelja u preko 30 opština na teritoriji Vojvodine.
  • NV

    23.03.2023 06:47
    Niko ne kaze kako tretmani na krpelja uticu na kucne ljubimce i dali treba obratiti posebnu paznju?????
  • Мирко

    22.03.2023 15:47
    Јел са хлором третман ?
    Неби покосили траву на Тврђави да нема третмана против крпеља и керећи бува,прошле године су чак 2 х косили још да ставе соларни панел око сат куле кад год мајстор намести светла сијају само ту ноћ
  • Kada

    22.03.2023 15:42
    su vec u akciji, može li i dezinfekcija i suzbijanje miomirisa od urina četvoronožnih ljubimaca tkzv "bebica" na travnatim površinama? Trava "opojno" miriši na urin, a ne na travu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti