FOTO: Aktivisti i danas telima brane drveće na Šodrošu

Aktivisti Šodroš surivor kampa i danas brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.
FOTO: Aktivisti i danas telima brane drveće na Šodrošu
Foto: 021.rs

Na Šodrošu se već nalaze i kineski radnici, radnici Vojvodinašuma i policija.

Aktivisti su još juče pozvali građane da im se danas, od 7h pridruže u odbrani Šodroša. 
Podsetimo da su aktivisti juče više sati telima branili drveće od seče, koja je trebalo da počne samo dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma.
 
Nakon više sati, policija i radnici su se povukli sa priobalja, ali je najavljeno da će se seča nastaviti danas. 
 
 
Aktivisti su istakli da je seča u ovom području zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa. 
 
Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv v.d. načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navoder iz "Šodroš survajver kampu".
 
RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.
 
Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija "Svet i Dunav" je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području. 
  • Детелинара

    23.03.2023 10:45
    Беспослени хипици
  • Novosadjanka

    23.03.2023 10:36
    Podrška
    Podrška za aktiviste! Bravo ljudi!
  • Vlada

    23.03.2023 10:08
    Par ljudi zaustavlja ceo grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti