FOTO, VIDEO: Pogledajte kako su aktivisti pokušali da spreče seču drveća na Šodrošu

Aktivisti "Šodroš survivor kampa" pokušali su danas da spreče seču drveća na Šodrošu za koju tvrde da je nelegalna.
FOTO, VIDEO: Pogledajte kako su aktivisti pokušali da spreče seču drveća na Šodrošu
Foto: 021.rs
Aktivisti su bili naslonjeni na stabla na Ribarskom ostrvu i Kameničkoj adi, smetajući radnicima JP "Vojvodinašume" i kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation" (CRBC), koja je angažovana na gradnji mosta u nastavku Bulevara Evrope.
Tokom celog prepodneva drveće se seklo na mestima na kojima nije bilo aktivista. 
Iako su tražili da im se pokažu dozvole za seču, to nisu dobili, tako da aktivisti smatraju da je ovo nelegalno uništavanje šume u Novom Sadu i pokušali su da to prijave policiji, tužilaštvu i raznim inspekcijama. Međutim, čini se da ni danas niko nije reagovao na njihove pozive.
 
 
Ono što su aktivisti za sada uspeli jeste da uspore seču, ali je uprkos tome posečeno desetak stabala na Kameničkoj adi.
 
Na Ribarskom ostrvu, kod samog kampa, gde je bilo i više aktivista, nije posečeno ni jedno stablo, a policija, iako je bila prisutna, nije ih sklanjala. Upozoroli su ih da stajanjem uz drveće ometaju radnike i da nije bezbedno da tu borave.
 
 
Policija i drvoseče su se povukli posle podneva. 
 
Ova seča je nastavak uklanjanja drveća na Šodrošu koje je započeto pre devet meseci. I tada su se aktivisti pobunili, a ispostavilo se da radnici nisu imali dozvole za seču.
 
 
Aktivisti su poslednjih meseci dežurali u kampu, ali je uprkos tome postavljena ograda za gradilište, dok je na sremskoj strani počela izgradnja privremenog mosta. 
Ograda je sada uklonjena, ali su, još uvek, ostavljene kamere i rasveta, koje su prikačene na stablima planiranim za seču.
 
Aktivisti su pozvali građane da im se pridruže u odbrani Šodroša, najavljujući da će braniti svako drvo. 
 
Na ovom potezu, u produžetku Bulevara Evrope, planira se izgradnja četvrtog mosta u Novom Sadu.
  • Vlada Legenda

    23.03.2023 13:40
    Response
    NapreDNO nema šta!MA oni će i vazduh uvoziti uskoro,a svi nositi one jonizatore oko vrata......a ti ih narode,izvoli pa glasaj opet!
  • Ugri

    23.03.2023 10:05
    Mostovi trebaju, ali zašto na ovoj lokaciji? Tupsonima ne smeta, oni su u svojim viluštinama. Gužva je zato što u gradu nije organizovan brži gradski prevoz. To bi rasteretilo i očistilo grad od polovnjaka u kojima se vozi po jedan čovek.
  • Nikola

    23.03.2023 07:58
    Civilizacijski napredak
    Cena krupnih koraka i promena na bolje, mora da se plati. Most je civilizacijska tekovina i žrtva nekoliko stabala zarad smanjenja gužvi u gradu, lakšeg povezivanje sa saobraćajnicama koje idu ka zapadnoj Srbiji i BiH i u ostalom dva dela istog grada LImana, Telepa, bulevara Evrope i Sremske kamenice i ostalih naselja sve do Iloka. Ljudi uključite širu sliku, a pogotovo što se u projektu ovog mosta nalazi zamena stabala i vraćanje kompletne biocenoze , sa još nekim naprednijim rešenjima, u najmanje prvobitno stanje , ako ne i bolje. Zato dosta dramaturgije i pustite Kineze da završe posao pa da svi crpimo blagodeti bržeg prelaska Reke i podizanje civilizacijskog nivoa Novog Sada za još jednu lestvicu više. Nisam bot ni član SNS ali ovaj projekat podržavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti