Predsednica Društva arhitekata o mostovima: Ko je odlučio da je most "vizuelno atraktivan"?

Zatvorenom prezentacijom gradnje tri mosta u Novom Sadu vlast nastavlja praksu da sve radi iza "zatvorenih vrata", kaže predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič.
Predsednica Društva arhitekata o mostovima: Ko je odlučio da je most "vizuelno atraktivan"?
Foto: 021.rs

U tekstu objavljenom na Fejsbuk nalogu Društva arhitekata Novog Sada navodi se da niko od stručne javnosti, kao ni građana, nije pozvan u Gradsku kuću, te da se iz snimaka medija mogu čuti samo detalji u vezi sa izgradnjom Fruškogorskog mosta, mosta u nastavku Bulevara Evrope i biciklističko-pešačkog mosta u podnožju Petrovaradinske tvrđave. 

Ferik Ivanovič navodi da su izneti osnovni podaci o tri mosta, ali da niko nije mogao da čuje stav nekog arhitekte, urbaniste, umetnika ili građana o ovim kapitalnim projektima za Novi Sad.

Ukazuje i na to da je za gradnju ovih mostova trebalo da se raspišu međunarodni konkursi, ali su oni izostali. Iz Društva arhitekata se može čuti i to da posle ove prezentacije ostaje mnogo nejasnoća i neodgovorenih pitanja o projektima.
 
"Ostaje nejasno i dalje, kako konačno ova tri mosta izgledaju? Da li su sva tri mosta na isti način koncipirana, konstruktivno isprojektovana, sa istim upotrebljenim materijalima i svi u beloj boji? Ko su projektanti ovih mostova i po kojim kriterijumima i uslovima su njihova rešenja izabrana i predložena za realizaciju? Čime projektant i izvođač garantuju da će prilikom realizacije mostova maksimalno uvažavati naseljeni prostor i prirodna staništa u koja zalaze? Ko je odlučio da je most 'vizuelno atraktivan'? Da li je zaista neophodan vijadukt u produžetku Bulevara Evrope u dužini od skoro 1.5 kilometara, sa šest uzlaznih rampi, na nekih od šest do osam metara od tla, pod prozorima stotina stanara koji tu sada žive i koji tek planiraju da se dosele na ovaj 'autoput' u najavi?", navodi se u tekstu koji potpisuje Ferik Ivanovič.
 
Predsednica DANS-a se osvrnula i na novinu koju je na prezentaciji izneo ministar Goran Vesić, navodeći da će se postaviti zvučne barijere na vijaduktu iznad Bulevara Evrope i na mostu.
 
"Da li su za naš grad jedina rešenja u postavljanju zvučnih barijera, koje bi trebalo da umanje buku? Zašto uopšte stvarati buku i dodatne saobraćajnice, ako postoje rešenja manje invazivna za prostor, ulepšana sadnjom zelenila i postavljanjem drugih vrsta urbanog mobilijara?", navodi se.
Postavlja se i pitanje da li je pozicija marine planirana na pravom mestu, jer motori čamaca i jahti takođe zagađuju vazduha na tom mestu, a nije se čulo ništa ni o životu zaštićenih vrsta kojima je rukavac prirodno stanište.
 
"Da li su slučajno projektanti izostavili u modelu planiranu kajakašku stazu, čija pozicija je isto tako upitna na ovom prostoru?", dodaje se.
 
U tekstu se konstatuje da odgovore na ova i druga pitanja građani neće dobiti, jer se "već duže vreme ovako kod nas radi, sve se dešava iza zatvorenih vrata, bez informisanja, učešća, uvažavanja mišljenja građana i struke". 
  • XY

    07.03.2023 13:57
    @Limanac(Лиманац)
    Bravo, kao i uvek, "stručan" komentar, "pravo u metu". Čoveče, da li smeš da se pogledaš u ogledalo? Kakav promašen život.
  • Dejan

    12.01.2023 13:41
    Управни одбор има седам (7) чланова. Управни одбор чине:члан по функцији - председник Друштва и шест (6) чланова изабраних на Скупштини. Кад ће бити заказана Скупштина за избор новог члана УО уместо члана који је одустао од УО? Молим председницу ДаНСа да каже колико је било присутних чланова на изборној Скупштини 2021. године (ако се добро сећам око 20). Одлука Скупштине је валидна ако је на њој присутно 30 чланова!!!!!!
  • Лиманац

    11.01.2023 22:39
    Компромитованост
    Друштво архитеката Новог Сада, оваквим саопштењем, подредило је себе интересима дела опозиције и згубидана којима је једини циљ да зауставе развој града.

    Друштво архитеката Новог Сада више није удружење стручњака, већ политичка филијала.

    Жао ми је свих преосталих стручњака који су дозволили да их ново руководство доведе до оваквог стања.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti