Vlast najavila tri mosta u Novom Sadu do 2025, za sada nijedan nema građevinsku dozvolu

Novi Sad bi narednih godina trebalo da dobije tri mosta vrednosti 369 miliona evra, najavili su predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti.
Vlast najavila tri mosta u Novom Sadu do 2025, za sada nijedan nema građevinsku dozvolu
Foto: 021.rs

Međutim, ni za jedan od ovih projekata trenutno ne postoji građevinska dozvola. 

Svečana prezentacija projekata biciklističko-pešačkog mosta u podnožju Petrovaradinske tvrđave sa panoramskim liftom, mosta između Ratnog ostrva i Petrovaradina koji će biti deo Fruškogorskog koridora, kao i mosta u nastavku Bulevara Evrope ka Sremskoj Kamenici, protekla je u senci priče u vezi sa zaštitom životne sredine na Šodrošu. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pokrajinski premijer Igor Mirović, te ministar saobraćaja Goran Vesić, zajedno sa svojim saradnicima, pričali su više od sat vremena o značaju izgradnje ovih mostova kako za Novi Sad, tako i za region, zbog čega su istakli "potrebu da se ovakvi projekti podrže".
Prezentaciju su pratile fotografije budućih mostova uz osnovne informacije o ovim građevinama, koje su i ranije bile saopštavane javnosti. Bilo je i dužih govora o tome da će se ulagati u zaštitu životne sredine, posebno na Šodrošu.
 
 
Upravo je Šodroš razlog zbog kog su predstavnike vlasti ispred Gradske kuće dočekali aktivisti, koji su došli u "uzvikivački" sukob sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem. Oni se protive izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope, preko Šodroša, smatrajući da je to priprema terena za projekat "Novi Sad na vodi", kao i da će to uništiti zelenu oazu grada.
 
Državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Sara Pavkov navela je da se Studija o proceni uticaja mosta na životnu sredinu nalazi kod njih na proveri. 
 
"Investitor, što su 'Koridori Srbije', podneo je u aprilu 2022. zahtev o tome da li je potrebno da se uradi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta mosta. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je 22. juna donelo Rešenje o potrebi procene uticaja i određivanju obima i sadržaja Studije. Od tada 'Koridori' su imali godinu dana da dostave Studiju i ista je dostavljena Ministarstvu prošle nedelje, tako da je u toku administrativna provera zahteva s obzirom na to da je dalji korak ministarstva davanje saglasnosti ili ne na ovu studiju", navela je Pavkov.
 
 
Direktor "Koridora" Aleksandar Antić osvrnuo se na nedavnu analizu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), navodeći da njihove tvrdnje nisu tačne. Po njegovim rečima, navodi o tome da se gradi mimo zakona su neistiniti. Dodao je da "Koridori" nemaju građevinsku dozvolu za radove, ali imaju privremenu građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova i to na osnovu odluke nadležnog državnog organa da za tu vrstu radova nije potrebna Studija uticaja na životnu sredinu.
 
"Proceduralno se nalazimo u trenutku da se izvode radovi na izgradnji pomoćnog mosta i o tome sam već govorio. China Road and Bridge Corporation (CRBC), koji je izvođač radova, ima takvu tehnologiju da najpre izgradi pomoćni most sa kojeg kasnije gradi glavni most. Dakle, kada je u pitanju četvrti novosadski most, imamo privremene građevinske dozvole za pripremne radova na izgradnji pomoćnih saobraćajnica i privremenog mosta. Kao što smo za idejni projekat dobili pozitivnu ocenu sada idemo u projekat za građevinsku dozvolu i deo dokumentacije će biti upravo Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koju smo uputili nadležnom ministarstvu i sada čekamo odgovor od njih", naveo je Antić.
 
Ono što, međutim, nije rečeno, jeste to koliko će koji projekat koštati, iako je Vesić naveo da će sve koštati 369 miliona evra. Prošle godine je potpisan ugovor o gradnji mosta preko Šodroša po ceni od 175,5 miliona, a ranije je procenjeno da će biciklističko-pešački most sa liftom koštati do 40 miliona evra. Na osnovu toga, može se pretpostaviti da Fruškogorski most košta oko 154 miliona evra. 
 
Na pitanje 021.rs da se, kada se već govori o tome da će sve biti sagrađeno do 2025. godine, saopšte i imena projektanata za dva drumska mosta, odgovor je izostao. Rečeno je samo da sve uradio tim kineske kompanije CRBC.
 
Tokom prezentacije mostova, fokus je stavljen na onaj koji će se graditi u produžetku Bulevara Evrope i za kog vlada najveće interesovanje javnosti, pa se o izgradnji ostala dva gotovo i nije pričalo. Ono što se moglo čuti jeste da se na Fruškogorskom mostu radi pobijanje šipova, te da je sve spremno za gradnju mosta.
  • ceca

    11.01.2023 10:45
    Crni panter
    Gradonačelniče priča se o mostovima kojih nikad neće biti, a vidim da je sav bled i da ne zna ni gde je ni šta predstavlja. Zalutao čovek, kao neuspeli advokat obreo se na državnim jaslama.
  • Lala

    11.01.2023 10:33
    L O P O V I !
    Rezultat desetogodišnje vladavine SNS-a vidi se kroz:
    -Kupovina SAP programa za potrebe gradske uprave NS
    -Odnos države prema deci sa posebnim potrebama
    -Prostakluk i seksizam članova SNS-a u skupštini Srbije
    -Krušik
    -Doljevačka naplatna rampa
    -Rio Tinto, ling long
    -Belivuk
    -Helikopter
    -d'r Mali, d'r Šapić, d'r Stefanović
    -Tetka iz Kanade
    -Ulaganje milijardi evra u infrastrukturu bez tendera
    -EPS
    -blato umesto uglja za TENT
    -Lečenje dece sa SMS porukama
    -200 miliona evra za TV Prva i B92
    -600 miliona evra za prenos premier lige
    -više od milijarde evra za uvoz struje zbog neodržavanja TENT-a
    -Savamala
    -prisluškivanje
    -MHE
    -Grdeiička klisura
    -Jovanjica
    -Pijaća voda u Zrenjaninu
    -Gradnja SPC-a po NP Fruška Gora
    -Braća 1,2,3,....
    -partijsko zapošljavanje
    -Nepotizan
    -Desetine miliona evra za Hram u Beogradu
    -Korona fešte i vino od hiljade evra
    -Objekat na Kopaoniku
    -24 stana u Bugarskoj
    -Načelnici PU Novi Sad
    -Vojvodjanska zemlja "prodata" Arapima
    -Legalizacija divlje gradnje
    -Oprema za špijuniranje u EPS-u
    -Lažne diplome
    -Spomenik Stefanu Nemanji
    -Fontana Slavija
    -Vesićeva renoviranja renoviranog
    -Novogodišnja jelka od 80.000 evra
    -Rosa voda
    -Seča šuma u Fruškoj gori
    -Izvršitelj prodao Novosadsku pekaru koja nije bila predmet izvršenja
    -Beogradski gradonačelnik i divlja gradnja
    -Nabavka illegalne špijunske opreme za prepoznavanje lica
    -Nanogica za Mitrovića
    -Pritisci na policajce u vezi Jovanjice
    -Postupanje policije na mostu u Šapcu......
  • Sremica

    11.01.2023 10:26
    Moim nadležne organe Opštine Beočin, Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije da izmeste trasu kamiona cisterni s cementom ka novom tunelu koji će prolaziti kroz Frušku goru da bi već ruinirani putevi i kuće stanovnika iz naseljenih mesta Brazijija, Čerević, Banoštor, Sviloš i dr. ostali koliko toliko sačuvani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti