Slučaj Orlovo bojište: "Papiri su čisti"!

Firma "Putevi" iz Sremske Mitrovice je do sada sa kopa "Orlovo bojište" iznela oko 2.000 kubika kamena, kaže za 021 direktor Nacionalnog parka "Fruška gora" Dobrivoje Antonić.
Firma "Putevi" iz Sremske Mitrovice je do sada sa kopa "Orlovo bojište" iznela oko 2.000 kubika kamena, kaže za 021 direktor Nacionalnog parka "Fruška gora" Dobrivoje Antonić.

Prema njegovim rečima, na delu nije eksploatacija zakonom zaštićenog rudnog bogatstva vojvođanske planine, jer je iznošenje dela materijala uključeno u ugovor o izvođenju pripremnih radova na rekultivaciji ovog kamenoloma. "Radi se samo o pripremnim radovima koji su neophodni kako bismo pristupili sanaciji kopa. U sklopu tih radova je dozvoljeno iznošenje materijala koji nazivamo jalovinom, i, prema našim informacijama, do sada je izneseno oko 2.000 kubika te jalovine", kaže Antonić.

Jeste Borovica - nije Borovica?

Direktora javnog preduzeća "Fruška gora" podsetili smo i na krivičnu prijavu protiv Dušana Borovice koju je Upravni odbor njegove institucije podneo u junu 2002. godine. Podsetimo, nacionalni park je tom prilikom utvrdio da je Borovica umesto istraživačkih radova na kopu Paragovo, gde je ovlašćen da u tu svrhu iznese 60 kubika materijala, sa ovog lokaliteta izvukao čak 11.000 kubnih metara kamena. Na pitanje kako je moguće da, nakon devet godina, njegova institucija ponovo potpiše ugovor sa istim izvođačem za isti kop, sadašnji direktor nacionalnog parka kaže da ugovor nije potpisan sa "Borovica transportom", već sa "Putevima" iz Sremske Mitrovice.

"U vreme kada je potpisivan pomenuti ugovor nisam bio direktor Nacionalnog parka. Koliko sam upućen, tada je sa Paragova izvučeno više nego što je bilo predviđeno ugovorom za radove istraživanja kopa. Međutim, mi sadašnje ugovore za Paragovo i Orlovo bojište nismo potpisali sa istom firmom, već sa "Putevima" iz Sremske Mitrovice", navodi direktor NP "Fruška gora".

Međutim, kako je ranije obelodanio Radio 021, iza mitrovačke firme "Putevi" stoji upravo ovaj biznismen. Naime, Dušan Borovica je na tenderu kupio to preduzeće, a firma je registrovana na ime njegove supruge. Antonić navodi da je manje bitno ko je vlasnik firme koja izvodi radove, jer ona za to ima svu neophodnu mehanizaciju i dokumentaciju. "Sad, ne bih ulazio u vlasničke odnose. Za nas je bitno da li neko ima odgovarajuće uslove za obavljanje te delatnosti, a insinuacije "ko je vlasnik, zašto to radi" itd. su u ovom trenutku manje bitne", kaže Antonić za 021.

Interensantno je napomenuti da je Borovica samo četiri dana nakon raskida ugovora za kop na Paragovu, dobio posao rekultivacije Ledinačkog jezera. Tom prilikom oglasio se i pokret "Otpor", koji je od republičkog ministarstva za rudarstvo i energetiku zatražio da se ponište svaiugovori potpisani sa Borovicom i predložio da se pomenutom biznismenu zabrani bilo kakva aktivnost na Fruškoj gori. (Miodrag Sovilj)

  • 09.11.2011 12:44
    Zasto SNS ne obidje kopove po Fruskoj Gori gde kopaju Alas i Laferge, njih niko niti dira niti proziva.... E Srtbijo jadna li si ....
  • tigar

    09.11.2011 00:19
    Vlast kad je neko u pitanju od njih to gurne pod tepih,ako je to demokratija,kao i vladavina prava,no nemože se ni očekivati da će oni pozdraviti otkrivanje štete jer je to otkrila SNS prva i ukazala na problem.
  • TNT

    08.11.2011 13:56
    Ovu aferu su na vreme razotkrili ljudi iz SNS ali kao i uvek verujem da ce se sve zataskati .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.