Tromb: Pet lica ovog opasnog neprijatelja

Statistički podaci ukazuju da je veća šansa da se desi iznenadna bolest srca i krvnih sudova uzrokovana trombom, nego da se oboli od maligne bolesti.
Tromb: Pet lica ovog opasnog neprijatelja
Foto: Pixabay

U nastavku vam donosimo sve što treba da znate o ovom opasnom neprijatelju, iz ugla stručnjaka.

Šta je tromb?
 
- Tromb je ugrušak krvi
Gde nastaje tromb?
 
- u venskim krvnim sudovima
- u arterijskim krvnim sudovima
- u šupljinama aritmičnog ili proširenog srca
 
Kako prepoznati pet najčešćih bolesti uzrokovanih trombom?
 
Specijalisti poliklinike "Dr Brana Kovačević" ističu i da je edukacija stanovništva važan faktor jer skraćuje vreme od pojave prvih simptoma do javljanja lekaru. Pravovremeno postavljanje dijagnoza ovih bolesti omogućava uspešno lečenje, sprečavanje smrtnih ishoda, brži oporavak i manje komplikacija. Koje su to bolesti?
 
1) TROMBOZA DUBOKIH VENA – najčešće se dešava u regiji nogu; tromb je lokalizovan u venama smeštenim duboko u mišiću i sprečava oticanje krvi ka plućima i srcu. Zastoj krvi izaziva tipičnu kliničku sliku
 
Kako je prepoznati?
 
-bol u nozi, "zatezanje" u potkolenici
- oticanje bolne noge
 
Šta preduzeti u toj situaciji?
 
- uraditi što pre krvnu analizu D - dimer
- uraditi što pre doppler vena
 
U postavljanju dijagnoze i terapiju su uključeni lekari različitih specijalnosti, pre svega vaskularni hirurg i hemostazeolog.
 
Terapija podrazumeva korišćenje antikoagulanasa koji "tope" tromb. Oni mogu biti u vidu injekcija koje se daju ili u venu ili pod kožu, ali se mogu koristiti i lekovi u vidu tableta.
 
 
2) TROMBOZA POVRŠINSKIH (POTKOŽNIH) VENA - najčešće se dešava na nogama, u predelu proširenih vena, ali i na venama ruku koje su traumatizovane nakon vađenja krvi ili stavljanja braonile za infuziju.
 
Kako je prepoznati?
 
- izolovano "zmijoliko" crvenilo kože sa "otvrdnućem" pri pipanju
- bolna i topla koža u zahvaćenoj regiji
 
U ovim situacijama se u većini slučajeva može sprovoditi samolečenje. Koristi se ibuprofen, stavljaju topli oblozi više puta u toku dana na obolelo mesto, drži podignuta noga ili ruka, nose kompresivne čarape ili stavljaju elastični zavoji na obolelu regiju.
 
U nekim slučajevima postoji potreba za lekovima koji "tope" tromb. Da li će se oni uključiti ili ne zavisi od težine kliničke slike i o tome odlučuju vaskularni hirurg i hemostazeolog.
 
3) AKUTNI INFARKT SRCA - nastaje zapušenjem srčane arterije akutno nastalim trombom. Time prestaje ishrana određenog dela srčanog mišića i dolazi do njegovog odumiranja. Kako ga prepoznati?
 
Iznenadna pojava "nelagodnosti" u grudima. "Nelagodnost" može biti različitog karaktera: osećaj bola, stezanja, pečenja iza grudne kosti, između plećki, u ramenima, u predelu želudca, trnjenje u rukama i vilicama, osećaj "knedle u grlu", gušenje praćeno strahom i preznojavanjem.
 
 
Šta preduzeti u toj situaciji?
 
Ako "neprijatnost" traje duže od 20 minuta potrebno je sažvakati tabletu od 300 mg acetilsalicilne kiseline i pozvati službu Hitne pomoći. Može se desiti da dežurni lekar proceni da nije neophodno da izađe u "kućnu posetu". U tom slučaju, ako pacijent ima i dalje tegobe, ne sme se "gubiti vreme". Neophodno je organizovati odlazak do službe Hitne pomoći ili u nadležnu bolničku ustanovu (bez odlaganja angažovati člana porodice, komšiju, pozvati taksi...).
 
Šta je zadatak lekara?
 
Lekari Hitne pomoći će snimiti EKG i ako postoje promene pacijent će biti zbrinut u bolničkim uslovima. Kardiolozi će na osnovu vrste EKG promena i nalaza Troponina (biomarker infarktnog oštećenja srčanog mišića) odrediti dalju strategiju lečenja.
 
Kateterizacija srca ili ne? Implantacija STENT-a ili ne? 
 
Ako se proceni da je pacijent za kateterizaciju važno je da se ona uradi unutar 60 - 120 minuta od početka bola. Osnovni cilj je eliminisati tromb. Ako se to uradi unutar "zlatnog sata", veća je mogućnost za što manje oštećenje srčanog mišića i bolju prognozu.
 
4) AKUTNI MOŽDANI UDAR - u 85 odsto slučajeva uzrok je tromb. On najčešće nastaje na mestu suženja krvnog suda u vratu, tj. u glavi. Nekada se u srčanim šupljinama aritmičnog ili proširenog srca može formirati tromb koji se "katapultira" iz srca i zaglavi u neku od arterija mozga. Time se sprečava dotok krvi do moždanih ćelija što rezultira njihovim odumiranjem.
 
Kako prepoznati moždani udar uzrokovan trombom?
 
- iznenadno nastale smetnje govora
- nesigurnost u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice
- nemogućnost hodanja i stajanja
- utrnutost lica ili jedne polovine tela
- iznenadno nastala konfuzija
- duple slike, gubitak vida na jednom oku
 
Šta preduzeti u toj situaciji?
 
Pozvati službu Hitne pomoći. Ako iz nekog razloga lekari SHP ne mogu da izađu na teren otići do Urgentnog centra. Dežurni neurolog će proceniti da li su navedeni simptomi posledica moždanog udara. Ako sumnja na šlog uradiće se doppler arterija vrata i kompjuterizovana tomografija tj. CT. Snimanje glave CT-om će otkriti da li je moždani udar izazvan krvarenjem ili trombom. Ako je uzrok tromb, ako su simptomi izraženi, ako nije prošlo tri sata od pojave simptoma pristupa se "topljenju" tromba ubrizgavanjem lekova u venu. Često se posebnim kateterima lek daje direktno u zapušenu arteriju mozga. Ako je tromb velik i ne može da se "istopi", onda se "usisava"; posebnim uređajem koji se zove "stent retriver".
 
 
5) AKUTNA TROMBOEMBOLIJA PLUĆA – izazvana je prestankom dotoka krvi u arterije pluća zbog njihove zapušenosti trombom. Jedna je od najčešćih komplikacija tromboze dubokih vena iz kojih se tromb otkine i zaglavi u krvne sudove pluća. Obolenje je podmuklo, opasno po život i ne dijagnostikuje se samo ako se ne misli o toj mogućnosti.
 
Kako je prepoznati?
 
- Kratak dah - pacijenti kažu da dišu kao "riba na suvom", da moraju da "love dah".Tegobe se obično pojavljuju iznenada i postaju sve intenzivnije
-  Bol u grudima - obično nastaje iznenada, oštar je i menja intenzitet pri udisaju i izdisaju, kao i na promenu položaja tela
- Gubitak svesti – uz pojavu kratkog daha, ukazuje na tešku formu embolije pluća
 
Šta preduzeti u toj situaciji?
 
Ako imate te simptome, javite se odmah lekaru. Najbrže i najdostupnije analize su:
 
- merenje procenta saturacije krvi kiseonikom uređajem (pulsni oksimetar) koji se stavlja na prst i koji ima svaka ambulanta. Normalni nivoi saturacije su od 94 do 99 odsto. Smanjene vrednosti pobuđuju sumnju na TEP
- određivanje D-dimera u krvi. Njegov višestruki porast sa velikom verovatnoćom ukazuje na emboliju pluća. Ako vas ne upute na proveru ovog biomarkera, a imate gore navedene tegobe, obavezno to uradite u nekoj od privatnih laboratorija. Patološki rezultat je alarm da se još jednom obratite lekaru. Otežano disanje i značajno povišen D-dimer podrazumevaju upućivanje na bolničko lečenje gde se sprovodi "topljenje" ili uklanjanje tromba različitim terapijskim procedurama.
Saveti specijalista poliklinike "Dr Brana Kovačević":
 
1) da bi se sprečila tromboza u arterijama tj. infarkt srca ili moždani udar, neophodno je sprovoditi zdrave stilove života koji sprečavaju aterosklerotska suženja arterija. Akcenat staviti na regulisanje stresa, prestanak pušenja, lečenje povišenog pritiska, povišenih masnoća i šećera u krvi; sprovoditi redovnu fizičku aktivnost.
 
2) da bi se sprečila tromboza u venama neophodno je nositi kompresivne čarape ako postoje proširene vene, unositi puno tečnosti u cilju sprečavanja dehidratacije, redukovati telesnu masu, ostaviti pušenje, prekinuti uzimanje hormonske kontracepcije; kod višečasovnih putovanja kolima praviti pauze na svakih sat vremena radi kratke šetnje; sprovoditi vežbe koje aktiviraju mišiće potkolenica; za osobe koje putuju avionom takođe se savetuje povremeno ustajanje sa sedišta, protezanje i vežbe.
 
Poliklinika "Dr Brana Kovačević" nalazi se u Novom Sadu, na adresi Mičurinova 28. Možete ih kontaktirati putem kontakt forme na sajtu, mejla office@poliklinika-branakovacevic.rs, kao i telefona 021/510 555. Dostupni su i na Vajber (Viber) aplikaciji na broj 063/522 832.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti