Novosadska umetnica tvrdi da joj je oduzet atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi: Nije među ugovorenima

Ukupno 35 umetnika sklopilo je ugovor sa Gradom o korišćenju ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, čime su postali jedni od retkih legalnih korisnika ovih gradskih prostora.
Novosadska umetnica tvrdi da joj je oduzet atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi: Nije među ugovorenima
Foto: 021.rs

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove poslednjih meseci pokušava da reguliše odnose sa brojnim umetnicima i osobama koje godinama nelegalno koriste petrovaradinske ateljee.

Ovom zadatku pristupili su nakon što je velike probleme sa uzurpacijom gradske imovine otkrila Državna revizorska institucija 2019. godine, o čemu je 021.rs pisao i otkrio da je u januaru ove godine tek osmoro korisnika boravilo u ateljeima s validnim ugovorima - niko drugi nije imao osnov.

Ateljei godinama služe kao mesto okupljanja na žurkama i drugim događajima, a mnogi su ateljee u državnom vlasništvu preuredili kao da su vlasnici ovih prostora - ateljee redovno izdaju u zakup i na tome dobro zarađuju, što nadležni organi nisu pokušavali ni da spreče.
 
Zbog upozorenja Državne revizorske institucije da gradskom imovinom koja joj je poverena ne upravlja po zakonu, resorna uprava je otpočela pregovore s umetnicima, koje sukcesivno poziva na pregovore.
 
"Zaključno sa 17. martom 2023. godine, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove je sa korisnicima ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi koji su ispunjavali uslove, zaključila ukupno 35 ugovora o zakupu, u skladu sa gradskom odlukom kojom se uređuje davanje u zakup. S obzirom na to da se kontrola korišćenja ateljea kontinuirano sprovodi, postupak regulisanja odnosa je i dalje u toku sa preostalim korisnicima. Ukoliko lice koje koristi atelje ne pristupi zaključenju ugovora, preduzeće se radnje za iseljenje takvog korisnika, kao i kod onih korisnika kod kojih ne postoje uslovi za zaključenje ugovora o zakupu", napominju u upravi za 021.rs.
 
Nakon što se preostali ugovori sklope ili, pak, isele nelegalni korisnici, preostali slobodni ateljei biće dati u zakup. Takođe, u zakup će biti dati i ateljei koji se u međuvremenu oslobode.
 
Jedan od takvih ateljea mogao bi da bude i atelje, odnosno kasarna broj 8, koji je davnih dana, šezdesetih godina, dat na korišćenje novosadskom restauratoru-konzervatoru Momčilu Petroviću. On i njegova ćerka Zorica Petrović Miličević u ateljeu su radili na restauraciji i konzervaciji manastira, crkava, zadužbina, objekata i predmeta u privatnom vlasništvu, a predavali su na Novosadskom otvorenom univerzitetu. Petrović je bio zaposlen i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu.
 
Poziv koji nikad nije stigao
 
Oboje su bili članovi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) i udruženja "Likovni krug". Zorica je, priča za 021.rs, 2019. godine tadašnjem predsedniku "Likovnog kruga" Borivoju Popržanu predala ključ ateljea i preselila se u Grčku. Ubrzo je saznala da je u atelje provaljeno, da su stvari iznete, te da postoje namere pojedinaca da atelje prisvoje.
 
"Počela je da kruži priča da sam ja prodala atelje za nekih 50.000 evra, što je naravno laž. Sastavljeni su lažni papiri sa potpisom i pečatom 'Likovnog kruga', potpisnike nisam prepoznala, iz ovog udruženja sam izbačena, a potom saznala i da je Gradska uprava za imovinu još 21. februara prošle godine meni uručila poziv za regulisanje odnosa - koji ja do danas nisam nikad dobila, niti mi je uručen", navodi Zorica Petrović Miličević.
 
Momčilo Petrović i Zorica Petrović Miličević; Privatna arhiva
 
Krajem prošle godine od novog predsednika "Likovnog kruga" Dragana Kurucića saznaje, kako kaže, da će Grad odlučiti kako će atelje broj 8 biti korišćen - ali sumnja da postoji namera kolega umetnika da baš njoj bude dodeljen ovaj atelje.
 
"Neko se nameračio na taj atelje i nama ne planiraju da daju ni šansu da regulišemo odnose. Zato sam angažovala advokata, moj cilj je da sklopim ugovor za delatnost restauracija i konzervacija, a da plaćam za to odgovarajuću nadoknadu. Da vidim šta se desilo sa stvarima, antikvitetima, alatom, materijalom, ko je kada i zašto to uzeo i ispraznio atelje bez ijednog obaveštenja. Atelje su obijali više puta i niko ništa nije video, čuo niti zna. Ne vidim razlog zašto da konkurišem za isti prostor kad sam godinama već u njemu. Želim da saznam ko je to toliko moćan i zašto se nameračio na moj atelje", navodi ona.
Zorica Petrović Miličević kaže da neće odustati od namere da ovaj atelje ostane u službi umetnosti i da u njemu živi duh njenog oca. Od Gradske uprave za imovinu je, kako kaže, ranije dobila jednu odbijenicu da se o zakupu razgovara, a na novu urgenciju nije dobila odgovor.
 
Prema podacima koje je 021.rs u decembru dobio od resorne uprave, u evidenciji ovog organa su 72 ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
Kako je u januaru za 021.rs rekao predsednik "Likovnog kruga" Dragan Kurucić, jedan od razloga zašto se ovoliko dugo čekalo na rešavanje pitanja ateljea je taj što umetnici nisu želeli da potpisuju ugovor sa Gradom koji im ne ide u korist.
 
"Ja jesam protiv toga da se stavljaju ti oglasi i prave žurke, ali rekao sam Gradu da jeste moguće da umetnici u ateljeima u budućnosti prave žurke, ali ne isključivo i samo to - u toku dana mora da se radi i polumesečno ili mesečno mora da izlazi nešto iz tih ateljea da bi oni bili ateljei. Da li će u večernjim satima nešto drugo da rade, to je drugo", rekao je Kurucić u članku koji u celosti možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Inače, svi zakupci i korisnici ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi koji su do sada imali ugovore uživali su umanjenje zakupa u iznosu od 20 do 30 odsto, u zavisnosti od poslovne zone u kojoj je prostor. Po kojim uslovima su sklopljeni novi ugovori, odnosno da li i dalje imaju pravo na povlašćenu cenu zakupa, nije poznato.
  • @novosadista

    28.03.2023 08:32
    koliko je od tih "umetnika" bilo sta uradio pod uslovima koje propisuje nadlezni zavod za zastitu spomenkika kulture?
  • pera

    27.03.2023 18:18
    ..
    Normalno. Kakvi bre umetnici da imaju ateljee i prave zurke na tvrdjavi. Pored toliko SNSovaca koji, sto da ne, i oni bi mogli da ih imaju i prave zurke. Pogotovo sad kad mozes bembaru parkirati pored sata.
  • Joka

    27.03.2023 16:09
    Pitaju li se umetnici sa Tvrđave kako njihove kolege na Monmartr-u regulišu svoje prostore za rad…
    Naravno da nije neko poređenje, ali kada za deceniju Srbija postane članica EU, čisto da budete spremni da za sve morate da platite. Tvrđava je ruglo, nema tu umetnosti već žurkanja, i svega usput. Pokojni Soldatović je bio i ostao jedini umetnik koji je stvarao svoja dela na Tvđavi.
    Pozdrav svim dobrim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti