FOTO: Tretiranje drveća insekticidima širom Novog Sada, od aprila nove mere nege

Drveće duž Bulevara oslobođenja, u Jevrejskoj, duž Futoške ulice i Futoškog puta danas i sutra će biti tretirano mešavinom insekticida i fungicida.

Ovu akciju tretiranja drveća početkom proleća "Gradsko zelenilo" će danas i sutra obaviti i na stablima na Bulevaru Mihajla Pupina, Keju žrtava racije i na Beogradskom keju.

Kako navode u preduzeću, od 15. do 25. marta je radi preventivnog suzbijanja biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja, tretirano ukupno 1.762 stabla drveća i 10.200 kvadrata žbunja i šiblja.

Atomizerima sa traktora i leđnim atomizerima drveće je tretirano na Trgu Ferenca Fehera, na Petrovaradinskoj tvrđavi, na Trgu Neznanog junaka, oko zgrade DTD-a, na Štrandu, Sentandrejskom putu, na Detelinari, na Salajci, Novom naselju, Bulevaru oslobođenja, Jevrejskoj ulici i na trgu kod Železničke stanice.
 
"Tretiranje drveća i žbunja plavim i crvenim uljem trajaće do 1. aprila. Tada prelazimo na novu meru nege drveća. Sa drveća na kom su primećeni, odstranjivaćemo gljive truležnice i trulež. Nakon toga drveće ćemo premazivati insekticidima i fungicidima i zatvarati specijalnim pur penama, kako bismo sprečili dalje širenje truleži i narušavanje zdravlja drveća", kaže direktor "Zelenila" Miloš Egić.
 
"Zelenilo" najavljuje da će danas na zelenoj površini u Šajkaškoj ulici, koja je uređena u okviru projekta "Pretvorimo kvart u park za zeleni Novi Sad", kada je posađeno 13 stabala drveća, uređen travnjak i postavljene klupe, zajedno sa kompanijom "Mondelez" posaditi još 10 stabala drveća.
  • bora

    28.03.2023 07:00
    @Uros -zasto svaka cast
    Pre svega nije tacno da je bila redovna pojava prskanja krosnji
    drveca vec samo u slucaju napada gubara.Ne znam sta ce raditi
    ali pre svega opasno je vrsiti prskanje pesticidima u gradskoj
    sredini.Pre svega zbog dece i gradjana.KOJI PESTICIDI?KOJA
    AKTIVNA SUPSTANCA?KOJA GRUPA OTROVA?OVO SU PITANJA
    PRE SVEGA ZA TOKSIKOLOGE I MINISTARSTVO ZDRAVLJA.Prskati
    drvece i mazati stabla insekticidima je neshvatljivo a velika
    glupost prskati siblje koje je samo po sebi korov.Ko je obucen u
    gradskom zelenilu da vrsi trtman pesticidima.Ko je agronom
    zastite bilja koji ce odgovarati zbog prskanja(pod pritiskom).
  • Uroš

    27.03.2023 21:47
    Svaka čast
    Sećam se, davnih godina, bila je redovna pojava prskanje krošnji drveća na Bulevaru 23.oktobra. Još jedna korisna stvar, bila je pranje ulica u letnjim mesecima, čime je drveće bilo redovno zalivano. Još to da se vrati, i nadam se da će divni platani biti spašeni. Prilikom rekonstrukcije parkinga na Bulevaru 23.oktobra, iliti Bulevara oslobođenja, pametno je ostavljena i lepo zamišljena zelena površina oko stabala. Na žalost svaka je do te mere ugažena da ispadne da su stabla zabetonira. U svakom slučaju ovi postupci zelenila bude nadu za opstanak zelenila u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti