Ispred najstarije kuće u Futogu iskopan kanal, stanari se pribojavaju plavljenja temelja

Pored najstarije kuće u Futogu, u Ulici cara Lazara, pre nekoliko dana je iskopan otvoreni kanal za prijem voda. Stanari u kući iz 18. veka su zabrinuti da bi moglo da dođe do plavljenja temelja.
Ispred najstarije kuće u Futogu iskopan kanal, stanari se pribojavaju plavljenja temelja
Foto: 021.rs
Iako u lokalnoj upravi za 021.rs navode da je kanal neophodan zbog regulisanja odvođenja atmosferskih voda, stanari kuće izgrađene još 1754. godine nisu uvereni u to.
Kako su naveli stanari "Malog dvora Čarnojevića", pored kuće, koliko oni pamte, nikada nije bilo kanala, a problema sa kišnicom nisu imali i ne razumeju zašto bi sada bio kopan "rov" pored temelja.
 
"Mašinama je iskopan kanal koji bi trebalo da služi za oticanje atmosferskih voda, ali ona nema gde da ode, niti je nešto u planu da se uradi. Kuća je na taj način ugrožena zbog 'bazena' pored samog temelja. Pre radova nije bilo ovog kanala, postojao je zeleni pojas širine gotovo jednog metra, i tako celom dužinom kuće. Voda je prirodnim tokom oticala u pravcu ugla kuće i slivala se niz ulicu koja je u blagom padu ka nasipu, Futoškom keju. Svih ovih godina nikada nije bilo problema", kaže jedan od stanara.
Stanari podsećaju da se ona zbog svoje važnosti nalazi pod zaštitom kao spomenik kulture, te da se svih ovih godina trude da je očuvaju, te da bi zadržavanje vode moglo samo da napravi probleme sa temeljima starim 269 godina. Kako dodaju, uputili su i poziv Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada da obiđu radove, ali do sada se niko nije pojavio.
 
Futožani su za 021.rs pokazali i stare fotografije kuće, koje se mogu pronaći i na internetu, na kojima se vidi da ranije kanala ispred objekta nije bilo. Ni na aero-foto i satelitskim snimcima iz protekle dve decenije nema kanala kod stare kuće. 
 
Fotografije kuće iz 2013. na Google view.
 
Šta kažu u gradskoj upravi?
 
U Gradskoj kući za 021.rs kažu da je kanal pored najstarije futoške kuće iskopan u sklopu radova na obnovi kolovzne konstrukcije u Ulici cara Lazara, na deonici od Branka Radičevića do Braće Bošnjak. Kako dodaju, predviđen je iskop i profilisanje otvorenih upojnih kanala radi rešavanja problema odvodnjavanja, odnosno odvođenja površinskih voda sa saobraćajnih površina.
 
"S obzirom na činjenicu da u predmetnoj ulici nije izgrađena atmosferska kanalizacija, kanali su neophodni kako bi se sprečilo zadržavanje vode na kolovozu, što umanjuje bezbednost u odvijanju saobraćaja, a takođe dovodi i do oštećenja kolovozne konstrukcije. Upojni kanali služe i za odvođenje atmosferske vode sa trotoara, čime se omogućuje nesmetano odvijanje pešačkog saobraćaja. Napominjemo da se navedeni radovi izvode isključivo na javnim površinama, kao i to da bi nepostojanje putnih (upojnih) kanala dovelo do toga da se pri svakoj padavini na kolovozu i pešačkim stazama zadržava veća količina vode, čime bi bili ugroženi i stambeni objekti", navode u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. 
U dopisu poslatom 021.rs kažu i da su u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i preduzećima, Gradska uprava za inspekcijske poslove, JKP "Put" i VD "Šajkaška", u više navrata preduzimali "intenzivne mere u cilju rešavanja problema odvođenja atmosferskih voda koji evidentno postoji u naselju Futog". 
 
Dodaje se i da je u više ulica obavljeno čišćenje postojećih i kopanje novih kanala za odvođenje vode, čime je delimično rešen problem odvođenja. U upravi dodaju i da je jedan od uzroka zadržavanja vode u Futogu i taj što su kanali bili zatrpani. 
  • Nak sa

    29.03.2023 22:33
    Nak sa páči
  • @bane

    29.03.2023 18:32
    U Karadjordjevoj 61
    Naišao sam danas na radove. Zaista sam prijatno iznenadjen. Kamenica je velika i siguran sam da ima mnogo posla,ali nekada i mi sami možemo nešto uraditi. Npr velika je sramota sto onaj pusta fekalije godinama preko od novog gradilišta mosta. Nemamo trotoar nego gazimo kroz njihov izmet. Inspekcija je bila…ništa se nije promenilo. Izadjite,slikajte…toliko nesreća se dogodilo tu zbog toga i niko ništa da preduzme. Bas me zanima šta će reci predsednik države kad dodje da otvori most pa zagazi u ovo. Možda se tek tada nešto promeni.
  • Ajme Nama

    29.03.2023 16:26
    Problem je što su svi ostali kanali zatrpani, a kanala je bilo sigurno za vreme Marije Terezije. Tad je moralo po zakonu, a zakon se poštovao. Tada je određeno da ulice izgledaju kao i sad, ušorane, da mora biti ispred kanal, da kuće budu uzdužne a u nastavku slama i seno da ne budu pored komšijskog, zbog požara,.u donjem dvorištu WC...
    I da se mora kuća svake godine krečiti spolja i iznutra, zbog zdravlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti