FOTO: Aktivisti ispred Zavoda za zaštitu prirode ostavili slike ugroženih ptica sa Šodroša

Predstavnici Građanskog pokreta "Bravo" i "Šodroš Survajver kampa" pokrenuće postupke za utvrđivanje odgovornosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode zbog navodnih "učinjenih propusta".
Oni su u četvrtak nastavili kampanju "Tragovima zločina", ispred ulaza u zgradu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Radničkoj ulici.
Aktivisti su na ulazu ostavili fotografije ptica čije su stanište Dunavac, Šodroš i Kamenička ada - zelene i crne žune, velike i plave senice i drugih zaštićenih vrsta koje se gnezde u dupljama drveća.
Osim ovoga, ostavljene su i fotografije stabala posečenih na Kameničkoj adi 21. marta sa porukama upućenim pojedincima iz zavoda. 
 
Kako navode u saopštenju, reč je o stablima za koje su prilikom stručnog nadzora 22. marta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode utvrdili da nemaju duplje.
 
"Predstavnici Zavoda su lažnim prikazivanjem stanja abolirali JP 'Vojvodinašume' odgovornosti za seču topola i kršenje pravilnika koji propisuje da stabla u kojima se gnezde ptice na mogu biti posečena u ovom periodu godine", objašnjavaju.
 
  
 
Ističu i da su ovom akcijom hteli da ukažu na neodgovoran odnos Pokrajinskog zavoda i čelnih ljudi, uključujući v. d. direktorke Željke Jeličić Marinković.
 
"Oni su odgovorni zbog toga što prostor Šodroša, Dunavca i Kameničke ade nije odavno proglašen spomenikom prirode i time omogućena njegova zaštita, održavanje i revitalizacija. Ignorišući višegodišnje zahteve ekoloških organizacija da se područje uvrsti u Ekološku mrežu, na osnovu staništa strogo zaštićenih vrsta, izradi studija zaštite prirodnog i plavnog područja i usvoji Akt o zaštiti. Zavod je, praktično, omogućio da se ono preko noći pretvori u 'građevinsko zemljište', a nad šumom i živim svetom učini zločin", napisali su.

Dodaju da moraju sve da učine da sačuvaju "plućno krilo" Novog Sada, a da oni koju su pokušali da ga "odstrane moraju odgovarati".

Dvanaest aktivista je, podsećamo, uhapšeno 24. marta kada su se suprotstavili policiji koja je obezbeđivala početak seče stabala na trasi budućeg mosta na Šodrošu i protiv njih su podnete prijave.
 
Iz JP "Vojvodinašume" potvrđeno je da je planirana seča 140 stabala na tom području.
  • Nemanja

    31.03.2023 10:25
    @Dobrivoje

    Mi zato dobro znamo gde si ti bio do sada, ako ti se ovde ne sviđa možeš slobodno tamo da od*ebeš.
  • Grbavica

    30.03.2023 21:18
    Most
    Koliko botova i glupih komentara......
  • @Limanac

    30.03.2023 19:43
    Naravano da ne mogu sve da stignu. Prvo su obezbedili ljudima "krov nad glavom", pa odbranili IT sektor od plaćanja poreza, kad zaštite Šodroš krenuće da rešavaju ostale probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti