Ekološki front: Mnogi zarađuju na napuštenim psima i mačkama, Uprava za veterinu svega svesna

Iako je Zakon o veterinarstvu "punoletan", na ulici i dalje žive životinje koje nisu obeležene – mikročipovane, a mnoge lokalne samouprave u Srbiji nemaju zoohigijenske službe i prihvatilišta.
Ekološki front: Mnogi zarađuju na napuštenim psima i mačkama, Uprava za veterinu svega svesna
Foto: Pixabay

Ovo poručuje novosadski "Ekološki front" povodom 4. aprila, Svetskog dana napuštenih životinja i podseća da su se poslednjih godina mnogi preduzetnici povezani sa vladajućom strankom "dosetili" da osnuju privatne zoohigijenske službe.

Ovakve službe, uprkos zabrani iz istog ovog zakona, posluju van nadležnosti teritorija (epizootioloških jedinica), hvataju pse za koje se ne zna gde završavaju, prenose zarazne bolesti i "isisavaju" budžetski novac.

"Uprava za veterinu vrlo dobro zna šta se dešava, direktori se menjaju, inspektori zbog primanja mita hapse, ali kriminal oko pasa ne jenjava. Svojim nečinjenjem, ugrožavaju dobrobit životinja, ali i javno zdravlje", poručuje "Ekološki front".
 
Ovaj pokret podseća da Grad Novi Sad i dalje nema prihvatilište za napuštene mačke, iako zoohigijeničari redovno i ravnopravno uzimaju novac iz budžeta za zbrinjavanje mačaka (oko 150 miliona dinara godišnje). 
 
"Nesposobnost rukovodstva da organizuje posao dovela je do gašenja dve ambulante, u Petrovaradinu i Futogu, a u planu je napuštanje lokacije na Futoškom putu, zarad oslobađanja placa investitorima. 'Groblje za kućne ljubimce' je poslužilo kao kulisa, a zapravo, licemerno i lukavo nazvana spalionica sporednih proizvoda životinjskog porekla (animalnog otpada). Groblje za kućne ljubimce nije definisano nijednim zakonom u Republici Srbiji, pa se ne zna na koji način su izdvojena sredstva za ovaj projekat. Uz groblje su planirali i upravnu zgradu. Veterinari ovog JKP se pretvaraju u grobare, kako metaforički tako i bukvalno", navodi se u saopštenju "Ekološkog fronta".
 
Napušteni psi i mačke su, kako kažu, izvor zarade mnogih koji se predstavljaju kao ljubitelji životinja i spasioci, a "mnogi svinjci su se pretvorili u neregistrovane pansione za životinje, jer je biznis sa psima unosniji nego sa svinjama".  
 
"Ova povelika grupa sa šinterskim službama je u ljubavi, jer u njihovom radu ne vide problem, nego korist. I jedni i drugi žive sakupljajući napuštene pse, jer kada napuštenih ne bi bilo, od čega bi živeli? Njima je ovakva situacija savršena. Napušteni kućni ljubimci nisu samo sredstvo za potkusurivanje vladajuće stranke i pojedinaca 'zaštitnika'. Ovom temom, tradicionalno rezervisanom za organizacije civilnog društva, počele su da se bave i opozicione stranke. Verovatno misle da u napuštenim psima i mačkama, leže glasovi nezadovoljnih radom Ministarstva, Uprave za veterinu i lokalnih samouprava", navode u "Ekološkom frontu".
U ovom pokretu podsećaju i na aferu "ujeda pasa" i ispumpavanja para iz budžeta na osnovu tužbi.
 
"Mnogo aktera 'zainteresovanih' da reše problem – sistemski, suštinski, život na grbači nesrećnih životinja. Od držalaca neregistrovanih pansiona, preko švercera do veterinara koji su zanat ispekli lečeći napuštene životinje, o trošku donatora. Verovatno će se jednog dana svi zajedno naći u nekoj novoj stranci, mesto je upražnjeno dok se tužilaštvo bavi proneverom novca iz izborne kampanje koji je koristio Pavle Bihali, osnivač Levijatana. Desno ili levo, može i centar, psima i mačkama je potpuno svejedno. Bolje im biti neće do narednog dana, to je sigurno", zaključak je saopštenja povodom Svetskog dana napuštenih životinja.
  • bogi

    05.04.2023 08:32
    kakva afera
    O kakvoj "aferi" ujeda pasa pričate. Ne mogu normalno da prođem nasipom uz Dunav (koji je inače deo medjunarodne biciklističke staze) jer me napadaju psi, zvao sam i policiju i komunalnu i ništa. A gospoda iz doline lopova ispred svojih luksuznih kuća na javnoj površini postavili kućice za pse lutalice... i nikom ništa. Ćerku mi je napao pas, unuka je ujeo pas i to isti pas koji je ujeo i njegovog druga. Niko ga ne sklanja sa ulice a svaki dan napada bicikliste skejtere roleraše, i opet nikom ništa. i o kakovj onda "aferi ujeda pasa" pričate kada psi svakodnevno ujedaju ljude
  • sava

    04.04.2023 22:49
    Prvi ozbiljan tekst na tu temu, otprilike kao sto sam i mislio a neke stvari sam i video svojim ocima.
    Konkretno dovodjenje copora pasa da cuvaju neogradjene zgrade u izgradnji(a ustvari rasteruju komsiluk koji graditelji hoce da kupe) sa jednog prigradskog stovarista koje takodje nije bilo ogradjeno. Isti pas me jurio kod stovarista dok sam vozio bicikl, a sada mi laje ispred kuce dok ga ne nahranim.
  • Lala

    04.04.2023 18:09
    Novosađanin
    Proverite veterinara u lilike bem ulici uzima pare za napuštene kerove a predsednik kućnog saveta ih drži u ogradjenom delu susedne zgrade koji je inače gradsko zemljište

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti