Ujedi pasa lutalica Novi Sad koštali 810 miliona, vlast baca pare na sporove umesto da traži rešenje

Grad Novi Sad isplatio je iz budžeta oko 810 miliona dinara na ime odštete za ujede pasa u periodu od 2017. do 2020. godine, što je dvostruko više od iznosa koji je uložen za delatnost zoohigijene.
Ujedi pasa lutalica Novi Sad koštali 810 miliona, vlast baca pare na sporove umesto da traži rešenje
Foto: 021.rs

Uprkos tome što nadležni organi tvrde da je uzrok pojave napuštenih životinja u Novom Sadu neodgovorno vlasništvo, inspekcije su u toku pomenute četiri godine neodgovornim vlasnicima izrekle samo 24 kazne - najviše njih 2017. godine.

Ovo su podaci koji se navode u novom izveštaju Državne revizorske institucije o efikasnosti rešavanja problema napuštenih životinja u Srbiji, a u kojem je subjekt revizije bio i Grad Novi Sad, odnosno JKP "Zoohigijena i veterina".

Revizori su istakli da je generalno poštovanje akata i nadzor u oblasti zoohigijene i veterine u Srbiji slabo, što ne dovodi do sistemskog rešavanja problema napuštenih životinja. Iako je za pomenute četiri godine iz lokalnih budžeta za obavljanje zoohigijene izdvojeno šest milijardi dinara, dodatnih pet milijardi je isplaćeno na ime odštete za ujede pasa, što je uz ugroženo zdravlje ljudi i dobrobit životinja posledica nedovoljnog angažovanja nadležnih organa na lokalnom i državnom nivou, zaključak je DRI.
 
"Jedinice lokalne samouprave nisu preduzimale adekvatne mere u cilju sprečavanja nastanka problema napuštenih životinja, zato što nisu u dovoljnoj meri vršile nadzor, odnosno sankcionisale vlasnike pasa koji postupaju suprotno donetim odlukama, niti su preduzimale kontinuirane aktivnosti na razvijanju svesti građana o odgovornom vlasništvu. Sedamdeset odsto jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji nije izreklo nijednu kaznu za neodgovorno ponašanje vlasnika pasa, niti preduzelo aktivnosti na razvijanju svesti građana o odgovornom vlasništvu", navodi se u izveštaju koji je analizirao 021.rs.
 

Foto: Pixabay
 
Potrebno je, apeluje DRI, da Uprava za veterinu mnogo oštrije sprovodi nadzor, ali i da Vlada Srbije izmeni propise u cilju efikasnije prevencije ovog problema.
 
Zašto je revizor bio u Novom Sadu?
 
Grad Novi Sad izabran je zato što je u pomenutom periodu 2017-2020. godine imao najveći broj zahteva za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica i najveći iznos isplaćene štete u Republici Srbiji - oko 810 miliona dinara. 
 
Na pitanje šta je Grad učinio da ovaj problem bude rešen, nadležni su DRI poručili da je donet Pravilnik o postupku i načinu rešavanja zahteva za mirno rešavanje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja, pada u šaht, rupu i okliznuća na snegu i ledu na teritoriji Grada Novog Sada. U teoriji, mirno rešavanje sporova trebalo bi da traje kraće, ali i da bude jeftinije.
 
Tokom ove revizije državne revizorske institucije, jedinice lokalne samouprave su ukazivale na probleme koje su uočili u praksi - između ostalog, na zloupotrebu prava. Neki gradovi zato sarađuju s drugim organima kako bi se zaista dokazali ujedi.
 
Kad je reč o kaznama prema neodgovornim građanima, komunalna inspekcija je za četiri godine izrekla dve kazne i to obe 2019. godine u iznosu od po 25.000 dinara, ali je komunalna milicija bila malo aktivnija.
Po prijavi građana i u okviru redovnog nadzora, izrečeno je ukupno 22 prekršajna naloga - 11 ih je bilo 2017. godine, pet je izrečeno 2018. godine, a šest 2019. godine, ukupne vrednosti od 278.000 dinara u ovom periodu.
 
 
Razlozi za sankcionisanje vlasnika već su dobro poznati Novosađanima, a i 021.rs je u više navrata pisao i istima: izvođenje pasa bez povoca ili zaštitne korpe, izvođenje pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu od strane lica mlađih od 18 godina i ostavljanje psećeg izmeta po ulicama.
 
Uprkos svemu, novosadska JKP "Zoohigijena i veterina" primer je dobre prakse u odnosu na ostale lokalne samouprave koje je DRI analizirala, a to su Priboj, Negotin i Leskovac. Za razliku od drugih lokalnih samouprava, "Zoohigijena i veterina" ima prihvatilište, sprovodi humani pristup s psima lutalicama - uhvati, steriliši, pusti ("Catch, Neuter, Release" ili CNR), a promoviše i odgovorno vlasništvo i udomljavanje putem društvenih mreža i na akcijama udomljavanja, stoji u izveštaju.
 
Prema podacima iz izveštaja revizora, u Novom Sadu je za izgradnju prihvatilišta (optimalno za 300 pasa), uloženo inicijalno 2015. godine oko 30 miliona dinara, a za proširenje 2017. godine još oko 20 miliona dinara.
  • Zoran

    09.06.2022 14:07
    Napadi pasa
    Sportska hala na Slanoj bari ne može se proći polako a kamoli biciklom da te ne povija čopor lutalica. Pa izvolite ko voli pse nek ih povede na stan i hranu kod sebe.
  • Gogetas

    09.06.2022 13:20
    Bedna piskarala
    Mi ovde možemo pisati svašta, niko nas za to ne uzima u obzir... Možemo svojim delima pomoći tako što ćemo biti dobri ka tim psima za čije stanje smo krivi, ko ne voli neka ih ignoriše, ko može i želi neka udomi ili bar nahrani i napoji. Zapamtite da psi nisu krivi i odgovorni za svoje stanje nego da je to ogledalo nas kao društva i za to treba da nas je sve sramota!
  • Muad Dib

    09.06.2022 13:00
    a sta je rezultat ulaganja u zoohigijenu? apsolutno ne rade nista.. prvo sto se niko nikada ne javlja na telefon, drugo sto ne rade vikendom niti imaju dezurnu sluzbu koja bi po prijavi izasla na teren i uklonila pse (licno sam imao napad copora od 7 pasa subotom i nista) a cak kada i nekim cudom izadju na teren tada sterilisu pse i vrate isti copor na isto mesto...to ne moze biti normalno i na taj nacin se poptuno gubi smisao postojankmja takvog preduzeca i trrba gradjani da tuze i treba da oderu grad jer je taj isti grad zaposlio neke stranacke likove u to preduzece, isplacuje im zarade a oni po ceo dan vise na netu i ne rade nista... katastrofa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti