Poslanica SSP: Ko je zaustavio inicijativu za prioritetni upis dece sa retkim bolestima u vrtiće?

Stranka slobode i pravde (SSP) reagovala je na vest da Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" ignoriše inicijativu da decu sa retkim bolestima upiše prioritetno.
Poslanica SSP: Ko je zaustavio inicijativu za prioritetni upis dece sa retkim bolestima u vrtiće?
Foto: 021.rs
Danijela Grujić iz ove stranke ocenjuje da je to još jedan dokaz koliko režim ne brine o deci.

"Gradske vlasti u Novom Sadu i rukovodstvo Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" zaustavilo je inicijativu udruženja "Hrabriša" o prioritetnom upisu dece sa retkim bolestima u novosadske vrtiće. To je još jedan dokaz koliko ovaj režim ne brine o deci, čak ni o deci sa zdravstvenim problemima koju smo primorani da u naprednjačkom zlatnom dobu lečimo dobrovoljnim prilozima preko SMS poruka", rekla je narodna poslanica SSP.

Dodala je da zahteva od svih koji danas odlučuju u ime i na račun Novosađana da obaveste javnost ko je zaustavio tu inicijativu koja je od ogromnog značaja za život roditelja i dece sa retkim bolestima.
 
"Za razliku od vajnih naprednjačkih graditelja Novog Sada kojima je interes investitora prvi prioritet, ja sanjam grad u kome svaki Novosađanin zna da može da računa na podršku onih koje smo izabrali", istakla je Grujić.
 
Kako je objavio 021.rs, predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" nije reagovala na inicijativu za obezbeđivanje prioritetnog upisa i tretmana deci sa dijagnozom retkih bolesti, koju je pokrenulo udruženje "Hrabriša".
 
Inicijativa je deo šire kampanje ovog udruženja za unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim bolestima. Podrazumeva bolji tretman ove dece u vrtićima, uključujući adekvatno davanje terapije (bez uslovljavanja roditelja da se prilagode uslovima u vrtićima, sami dolaze da deci daju lek i slično).
 
Trenutni formulari, naime, prepoznaju osetljive grupe dece sa smetnjama u razvoju i teškim bolestima, ali ne i sa hroničnim nezaraznim bolestima - poput dijabetesa. Deca sa hroničnim nezaraznim bolestima moraju da uzimaju terapiju u određeno vreme, što u teoriji postoji u vrtićima kroz individualni program službe u vrtiću. Međutim, na upisnom formularu ne postoji ova kategorija hroničnih nezaraznih bolesti.
 
"Hrabriša" je prošle godine imao i sastanke sa predstavnicima gradske vlasti, Pokrajinskim zaštitnikom građana - ombudsmanom, održane su radionice i ankete, a inicijativu za izmenu internih akata "Radosnog detinjstva" podržala je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
 
Uprkos svim ovim naporima, kako navode u udruženju, i novi konkurs za upis dece protiče na nepromenjen način i deca sa retkim bolestima nisu vidljiva u sistemu.
  • Me & my autistic son

    07.04.2023 12:26
    @Ivana
    Ostrašćena? Agresivna? Pogođena ličnim primerom? Istina je teška?
    Ovako... Ličnim primerom nisam pogođena, nego sam zbog svog sina najsrećnija i najponosnija majka na svetu. Pogođena sam reakcijom društva, neznanjem, nerazumevanjem, pa čak i pročitanog teksta.
    I šta je to istina? Da sva deca sa razvojnim specifičnostima treba da idu u specijalne škole? Onaj ko tako misli vređa sve nas. Tako da je moja reakcija bila blaga. I pristojna.
  • Mrva

    07.04.2023 11:17
    @Mr. No
    Gde Vi tu vidite eugeniku?? Pa ovde se trazi poseban tretman i privilegije za bolesnu decu, moguce na ustrb zdrave. Ravnopravnost u svakom slucaju, u suprotnom lako moze da se deci da neka deca ostanu zakinuta za mesto dok se smeste prioritetna.
  • boger

    07.04.2023 10:01
    reqlnost
    Vrtići su pretrpani, nedovoljno je vaspitačica, a čak i neke od najboljih i najiskusnijih odlaze da rade po hamburgerijama jer je lakši posao i mnogo veća plata. Neka zabrinuti aktivisti krenu da volontiraju i pomažu u vrtićima oko te dece inače je ovo bedno politikantsvo koje se obija preko leđa onih koji čuvaju vašu decu. Kakvi smo mi Norvežani takva je ovo Norveška.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti