Gradska uprava: Deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić

Iako nije posebno naglašeno da su prioritet, deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić, pod jednakim uslovima kao i deca sa smetnjama, navode iz gradske uprave.
Gradska uprava: Deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić
Foto: 021.rs

Navode da je to po Statutu "Radosnog detinjstva" i Pravilniku o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu. 

 
Dodaju da PU "Radosno detinjstvo" svu dodatnu dokumentaciju koju roditelji dostave uvek prihvata, što pokazuje i činjenica da je u toj ustanovi 392 deteta sa smetnjama u razvoju, a sa zdravstvenom podrškom je upisano 29 dece.
Prilikom popunjavanja prijave za upis, u napomeni, roditelji uvek mogu opciono da naglase na elektronskoj prijavi da imaju dete sa zdravstvenom podrškom, čime se automatski vode kao prioritet.
 
"Naglašavamo da deca sa zdravstvenom podrškom imaju prioritet još od uvođenja inkluzivnog obrazovanja u ustanove obrazovanja i da to nikada nije, niti će biti, menjano. Dodajemo da, s obzirom na to da smo početkom marta bili učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženje 'Hrabriša', a na kojoj je rad PU 'Radosno detinjstvo' apsolutno pozitivno ocenjen prema deci koja imaju retka oboljenja, iznenađujuće je i krajnje kontradiktorno negativno reagovanje tog udruženja na ovu temu i uzbunjivanje javnosti dezinformacijama", navode iz Grada.
 
U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" u toku je konkurs za upis dece koji će trajati do 3. maja, a roditelji podnose prijave isključivo elektronskim putem.
 
Na sajtu te ustanove je raspisan konkurs, u kome se navodi da roditelji dodatnu dokumentaciju dostavljaju na mejl Službe socijalne zaštite PU "Radosno detinjstvo", imajući u vidu propise o zaštiti podataka o ličnosti i osetljivost podataka iz medicinskih dokumentacija, kažu u gradskoj upravi.
 
Udruženje "Hrabriša" saopštilo je ranije da Predškolska ustanova "nije reagovala na njihovu inicijativu za obezbeđivanje prioritetnog upisa i tretmana deci sa dijagnozom retkih bolesti".
  • Ns

    08.04.2023 09:59
    Jedan od najmracnijih, korumpiranih, zagadjenih segmenata naseg grada je upis deteta u PU Radosno detinjstvo.
  • Bubica

    08.04.2023 07:39
    Prijava
    A u prijavi mavesti i da je bar jedan roditelj "clan", pa ako je jos isao u Vranje, Kraljevo... upis siguran!!!
  • Mama

    08.04.2023 07:09
    Brine
    Samo da im antivakserska deca ne naude zbog neodgovornosti rukovodilaca vrtića, pre svega privatnih, jer prihvataju opravdanja privatnih pedijatara. Molim sanitarnu inspekciju da to “pročešlja”, jer kako sme u jasle da se primi dete koje nije dobilo MMR vakcinu ako je sve prethodne vakcine dobilo u domu zdravlja a opravdanje za odlaganje te vakcine od pedijatra iz privatne zdravstvene ustanove. I to u sred epidemije malih boginja u zemlji. Očigledno ugrožavanje sve dece a naročito ove najosetljivije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti