FOTO Otvorena zgrada Instituta Biosens: "Nova era naučno-istraživačkog rada u Srbiji"

Posle gotovo dve godine izgradnje danas je svečano otvorena zgrada Instituta Biosens na Sunčanom keju.
 FOTO Otvorena zgrada Instituta Biosens: "Nova era naučno-istraživačkog rada u Srbiji"
Foto: 021.rs
Otvaranju Razvojno-istraživačkog instituta za informacione tehnologije biosistema, kako je puno ime Bisensa, prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić i komesarka Evropske unije za inovacije i istraživanje Marija Gabriel, uz veći broj delegacija svih nivoa vlasti, kao i predstavnika ambasada više zemalja Evropske unije.
Sedište Biosensa je niklo u Univerzitetskom gradu neposredno uz Đačko igralište i Univerzitetski park.
 
Zgrada Biosensa ima bruto površinu od skoro šest i po hiljada kvadrata i visinu koja ide od tri do pet etaža, a unutra je smešteno više laboratorija, kancelarija, sala za predavanja, amfitatar i druge prostorije. Prema ranijim najavama u zgradi će biti mesta za 150 zaposlenih, dok Biosens sada ima nešto manje naučnika i drugih zaposlenih.
Uz sva ulaganja naučnici će sada raditi u najsavremenijim laboratorijama u oblasti biotehnologije i nanotehnologije, a deo prostora će se koristiti i za startap kompanije u vidu prostora za akcelerator. 
 
Izgradnja je koštala više od sedam miliona evra i to je deo od 28 miliona evra koji je preko Projekta "Antares" Evropska unija namenila za pružanju podrške u kreiranju novih i unapređenju postojećih centara izvrsnosti u Evropi, među koje se ubraja i Biosens.
 
 
Premijerka Ana Brnabić je navela da će ovaj evropski centar negovati nove vrednosti i inovacije, ne samo Srbiji, već i regionu i svetu.
 
"Srbija je pokazala da može da bude centar izvrsnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj naše zemlje, a to je digitalna poljoprivreda. To je ustvari intersekcija ili sinergija između tehnologije i poljoprivrede. Nešto što je neophodno i potrebno u vremenima klimatskih izazova i klimatskih promena da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da mi damo kao država, uz pomoć nauke, istraživanja i razvoja naučnih instituta, adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima da mogu da nastave sa svojim poslom i da mogu da budu konkuretni u budućnosti", navela je premijerka.
 
Komesarka Evropske unije za inovacije i istraživanje Marija Gabriel je ocenila da je "bioteh" esencijalni sektor našeg svakodnevnog života, a sa novim talasom inovacija možemo bolje da povežemo nauku, inovacije i obrazovanje, a sve to sa centrom izvrsnosti, umećem vođenja i talentima.
 
"Možemo da kažemo da stvaranje ovog instituta pokazuje kako evropska podrška i svetske investicije rade zajedno da stvore konkretne rezultate. Institut novi centar izvrsnosti će voditi srpski ekosistem inovacija napred a u isto vreme ce obezbediti digitalna resenja u poljoprivredi", istakla je Gabrijel.
 
Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenjuje da je ovo nova era naučno - istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.
 
"Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa ovim antivibracionim rešenjem tog jezgra koje je otporno na vibracije. Sa nove strane, ona je tvrđava budućnosti koja simbolizuje viziju i put, i naravno reka koja teče između, a koja simbolizuje protok vremena", rekao je Crnojević.
  • Djura

    20.04.2023 10:17
    Vec su po pesackoj stazi parkirani automobili, znaci radi.
  • bora

    20.04.2023 07:33
    upuceni
    Ako zive od svog rada svaka cast.Posto poznajem ekipu napacenih
    politickih naucnika ubedjen sam da je Srbija dobila jos 200
    parazita na budzetu.Inace ovde je Srbija dala 14 miliona evra a i
    Evropa treba da da jos 14 miliona evra samo za zgradu.Praksa
    od ovoga nema nista.Sto se tice prekse POLj.FAKULTET NOVI SAD
    i skolovani do devedesetih godina na njemu (YU I SVET) odskakali
    su na prostorima YU uvek su u zaposljavanju imali prednost na
    prostorima YU.Trenutno stanje na POLJ.fakultetu NS upisano 30
    ratara(nekada 120,melioracije 6 itd.)Radi se o stratgiji da li ce
    Srbija da pravi svemirske prodove sa iskompleksirnim budalama
    ili ce se okrenuti praksi.
  • Ruzena

    19.04.2023 22:02
    A smeta Vam vestacko?
    Slavko
    Smeta Vam vestacko? A nije Vam smetao radioaktivni gromobran? A nije Vam smetao improvizovani depo za hemikalije? Dakle, potencijalno ozraceni i otrovani je manje zlo od vestacke kamuflaze za staklenik - usput, staklenik svi prethodnici na vlasti nisu pupnuli 40 godina. Ovi su bar kamuflirali nasu sramotu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.